Η Τρόϊκα και το ΔΝΤ – με άρνηση της Γερμανίας – ………

 

EYKΟΛΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ….για το ΚΑΛΟ τους

 

……….. υπέρ μεγαλύτερου χρόνου αποπληρωμής του δανείου!!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Χθες (11 Οκτωβρίου 2010) ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τις παλαιότερες πληροφορίες, ότι μελετάται σε συμφωνία με το ΔΝΤ, αλλά και τη Νομισματική Επιτροπή της Ε.Ε., η παράταση πέραν του 2013 της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις € της Τρόϊκας.

Υπέρ αυτής της «ιδέας» είχε ταχθεί και ο Ντομινίκ Στρος Καν στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι το Ταμείο είναι έτοιμο για αυτή την παράταση.

 

Όμως αντιδρά σφόδρα η Γερμανία – από λόγους εσωτερικών διαδικασιών και ισορροπιών – ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις αποπληρωμής εντός του χρονικού ορίου, που έχει τεθεί από το Μνημόνιο.

 

Βέβαια κανένας δεν παραβλέπει ότι με την ευκαιρία της αναθεώρησης του χρονικού ορίζοντα του Μνημονίου, δεν αποκλείεται ένα νέο Μνημόνιο, που θα μπορούσε να φέρει νέα μέτρα, αλλά και μεγαλύτερα επιτόκια από αυτά που ήδη προβλέπονται από το ήδη υπάρχον.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, παρατηρούσαν ότι κατά την άνοιξη του επομένου έτους, όπου είναι δυνατόν να γίνει απολογισμός των αποδόσεων του Μνημονίου στο έτος, ίσως θα είναι η στιγμή όπου η πιο πάνω αναθεώρηση θα πέσει στο τραπέζι της εξέτασής της, δεδομένου ότι και η Γερμανία που σήμερα διατυπώνει σφοδρές αντιρρήσεις για κάθε παρόμοια σκέψη, επιφυλάσσεται λέγοντας ότι αυτά αποτελούν εξέταση αυτής της στιγμής και προς το παρόν δεν συζητά τίποτα παρόμοιο.

Όμως με αυτή της τη θέση δεν αποκλείει κάτι τέτοιο να μπορεί να γίνει αργότερα π.χ. στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Όμως οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι μια οποιαδήποτε παρόμοια “στάση και μεταχείριση της Ελληνικής περίπτωσης”, εάν τελικά προκριθεί δεν θα είναι μόνο γιατί όλοι αντιλαμβάνονται το «ασήκωτο βάρος», που αυτή τη στιγμή έχει εναποτεθεί στους «Ελληνικούς ώμους», αλλά και γιατί οι τελικές διευθετήσεις, που θα προκριθούν θα γίνουν μετά από μια νέα στάθμιση των συμφερόντων των δανειστών μας, που όπως είναι βέβαιο δεν θα μετρήσουν… το καλό μας μόνο, αλλά κύρια το … καλό τους.

Advertisements