ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ανατέμνοντας και επιθεωρώντας τα πολιτικά γεγονότα της δεδομένης πολιτικής συγκυρίας στη χώρα μας διαπιστώνει κανείς ότι το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζει στοιχεία αντίφασης.

Εις μεν το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό, τραπεζο-οικονομικό πεδίο η Κυβέρνηση εισπράττει επαίνους από εταίρους και άλλους διεθνείς παράγοντες, αλλά και από εσωτερικούς αντίστοιχους αξιωματούχους.

Την εύθραυστη αυτή νηνεμία, όμως ήρθαν να ταράξουν τα νέα στοιχεία της Eurostat, τα οποία ανεβάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το έτος  2009 στο δυσθεόρατο ύψος του 15,5%.

Το γεγονός σημαίνει ότι η Κυβέρνηση οφείλει να αντισταθεί και βεβαίως να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει προκειμένου να αποφύγει το όποιο κύμα πιέσεων θα προέλθει από τις Βρυξέλλες για επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, τα οποία επ’ ουδενί μπορεί να αντέξει ο Ελληνικός Λαός.

Άλλωστε έχει περιθώρια να περιορίσει την ασύδοτη κρατική σπατάλη έτι περαιτέρω.

Όσον αφορά όμως το πολιτικό επιφαινόμενο η Κυβέρνηση δείχνει στριμωγμένη,  λόγω όμως της αβελτηρίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ανεύθυνης τακτικής της, η οποία προσομοιάζει προς την ανεγκέφαλη και παιδαριώδη «πολιτική» ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ και της ανευθυνο-υπεύθυνης  συμπεριφοράς του Κ.Κ.Ε., έχει περιθώρια αντεπιτεθεί, προκειμένου να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός την πραγματικότητα και να αποστεί από την χρόνια επιπολαιότητα, η οποία τον διακρίνει όσον αφορά την πολιτική ζωή του τόπου η οποία συνοψίζεται στο γνωστό φλυνάφημα. «Ας ήμουν μια μέρα … υπουργός και θα σου έλεγα», υπονοώντας ότι θα διόρθωνε όλα τα στραβά και ανάποδα της ελληνικής κακοδαιμονίας.

Η ευκαιρία δίνεται με την υπόθεση του Βατοπεδίου. Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών.

Υπήρξε σχεδιασμός και συντονισμός σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος στο ανώτατο Κυβερνητικό επίπεδο.

Εξ αφορμής του σκανδάλου του Βατοπεδίου η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή αποσυντονίστηκε πλήρως το φθινόπωρο του 2008 και επιταχύνθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις οι οποίες οδήγησαν σε εκλογές και στην συντριβή της τότε κυβερνώσας Ν.Δ.

Ήταν τόσο αδύναμη η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ώστε αδιαφόρησε για τον οικονομικό εκτροχιασμό της χώρας με όλες τις συνέπειες τις οποίες καλούμεθα όλοι σήμερα να πληρώσουμε με ιδιαίτερες στερήσεις και θυσίες.

Η ημερινή ηγεσία της Ν.Δ. ενεργώντας επιπόλαια και απερίσκεπτα και στην προσπάθειά της να προσφέρει κάλυψη στον κ. Καραμανλή προσπαθεί να εμφανίσει το σκάνδαλο Βατοπεδίου ως προϊόν αρρωστημένης δημοσιογραφικής φαντασίας ή ως αποτέλεσμα πολιτικής εμπάθειας του ΠΑΣΟΚ.

Η Κοινή Γνώμη όμως σε ποσοστό 80% και άνω θεωρεί την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου τεράστιο σκάνδαλο.

Η βασική πολιτική θέση της Ν.Δ. να θεωρεί το «Βατοπέδι» ανύπαρκτο και πολιτική συνωμοσία της Κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, ενισχύει την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» του πρόσφατου παρελθόντος και μάλιστα της τέως  Νεοδημοκρατικής Ηγεσίας.

Εάν δε λάβει κανείς υπόψη τις πρωτοβουλίες του κ. Καρατζαφέρη οι οποίες δείχνουν παραταξιακό ενδιαφέρον, την επερχόμενη αναγγελία του νέου Κόμματος από την κ. Μπακογιάννη και την αδυναμία απόρριψης των «βαριδίων» τότε αντιλαμβάνεται κανείς τις δυσκολίες της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ.

Εάν η Κυβέρνηση επωφεληθεί αυτών των συγκυριών τότε θα επιπλεύσει και στο πολιτικό επιφαινόμενο, διότι ο καιρός φαίνεται ούριος για αυτήν. Εκτός αν το εκλογικό σώμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές… πάρει ανάποδες!..

Δρ. Αριστείδης Δ. Πάνος

Πολιτειολόγος

Advertisements