ΟΧΙ ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΕΞΙ (ΟΚΤΩ)

Ο Άρειος Πάγος έπαυσε την ποινική δίωξη ως παραγεγραμμένη

Γεώργιος Ν. Πρασιανάκης

Δικηγόρος- τ. Βουλευτής

******************

Ο Άρειος Πάγος, το Ζ΄ Τμήμα του σε Συμβούλιο αριθ. 1675/2010, μετά από ταλαντεύσεις δύο περίπου χρόνων, εξέδωσε απόφαση με την οποία έπαυσε την ποινική δίωξη κατά των έξι (οκτώ) ως παραγεγραμμένη. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τους πέντε πολιτικούς Γούναρη Δ., Πρωτοπαπαδάκη Π., Στράτο Ν., Θεότοκη Ν., Μπαλτατζή Γ. και τον Στρατηγό Γ. Χατζανέστη, που το Επαναστατικό Δικαστήριο καταδίκασε και εκτελέστηκαν το 1922 ως υπεύθυνοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σε ισόβια είχε καταδικαστεί ο Ξ. Στρατηγός και ο Μ. Γούδας, στρατιωτικοί και Υπουργοί στη Κυβέρνηση Δ. Γούναρη.

Αυτό σημαίνει, στη νομική γλώσσα, όπως πάγια έχει αποτυπωθεί στη θεωρία και τη νομολογία, ότι τερμάτισε την ποινική δίωξη και όχι ότι αθώωσε τους κατηγορούμενους. Σε αυτές τις περιπτώσεις παραγραφής, όλα τα δικαστήρια κρίνουν χωρίς να εξετάσουν την ουσία της υποθέσεως. Με την επιφύλαξη της ανάγνωσης της απόφασης, όταν ολοκληρωθεί (θεωρηθεί) και δοθούν αντίγραφά της και σε άλλους, και όχι μόνο στους δημοσιογράφους και άλλους «ενδιαφερόμενους», πιστεύουμε ότι οι πανηγυρισμοί περί αθωώσεως των έξι είναι αβάσιμοι. Και αν στο σκεπτικό, κυρίως για το παραδεκτό της σχετικής αιτήσεως, εκφράζονται σκέψεις περί «νεωτέρων στοιχείων» που δικαιολογούν, εσφαλμένα κατά την άποψή μας, την επανάληψη της διαδικασίας, κρίση περί αθωώτητας ή ενοχής των κατηγορουμένων δεν υπάρχει (Αρ. Πάγος 1579/99 ΝοΒ 2000.342, Φιλ. Ανδρέου Ερμηνεία Κ.Ποιν.Δικ., σελ. 1056 και 1506, Μιχ. Μαργαρίτης Ερμ. Κ.Ποιν.Δικ. σελ.1105).

Έτσι, οι πανηγυρισμοί, όσων ιδίως ανέλαβαν την στήριξη και προβολή της απόπειρας παραποίησης της Ιστορίας εκείνης της εποχής και με άλλες προς τον ίδιο σκοπό γνωστές τελευταίες μεθοδεύσεις, πέφτουν στο κενό. Η άποψη που διετύπωσαν αρμόδιοι και υπεύθυνοι επιστήμονες και φορείς, προσφυγικές ενώσεις, Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελ. Βενιζέλος των Χανίων κλπ., έστω και μερικώς ευδοκίμησαν, με αυτήν την τελική κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Τίθεται ένα οριστικό τέρμα σε μία προσπάθεια στρέβλωσης και ανατροπής της Ιστορίας, που δεν εξυπηρετεί τελικά κανένα. Ιδίως τον τόπο.

Αθήνα 25.10.2010

Advertisements