Η νέα “Γερμανική Εισβολή” στην Ευρώπη….

ΠΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΡΑΪΧ???

…. στο όνομα της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Μέσα σε ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης συνεδριάζουν από χθες στις Βρυξέλλες οι 27 Ευρωπαίοι Ηγέτες, προκειμένου να καθορίσουν τη μορφή της Οικονομικής Διακυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

Σε «θερμό» κλίμα αντιπαράθεσης ξεκίνησε η συζήτηση της Γερμανο – Γαλλικής «ιδέας», την οποία η εμπνεύστριά της Καγκελάριος Α. Μέρκελ, υπερασπίστηκε εκ νέου με σθένος, πριν από την έναρξη της Συνόδου, που όμως στη συνέχειά της πρόσκρουσε στο ΟΧΙ της πλειοψηφίας των Ευρωπαϊκών Χωρών – υποψήφιων προς τιμωρία και μη .

Αργά χθες το βράδυ καλά πληροφορημένοι κύκλοι, επιβεβαίωναν ότι ένα σχέδιο δράσης “χωρίς προηγούμενο”, είχε ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών και είχε προωθηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής των Αρχηγών, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινή Δημοσιονομική πειθαρχία.

Το πιο πάνω σχέδιο προβλέπει ενισχυμένη επιτήρηση των Εθνικών Οικονομικών επιλογών, καθώς και νέες κυρώσεις εναντίον των Χωρών, που είναι υπερβολικά επιεικείς, επεμβαίνοντας πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν, στις οικονομικές αποφάσεις των Κ-Μ της Ε.Ε.

Οπωσδήποτε οι λεπτομέρειες της πιο πάνω νέας απόφασης – η οποία κατά απαίτηση της Γερμανίας πρέπει να γίνει με αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας – δεν έχουν εντελώς συζητηθεί και συμφωνηθεί, προσκρούουν δε στις αντιρρήσεις πολλών εκ των Χωρών, που θεωρούν τον εαυτό τους το επόμενο «θύμα» μιας τέτοιας Γαλλο – Γερμανικής «αυστηροποίησης» των όρων συμμετοχής στη Euroland.

Ανάμεσα στους πολέμιους της πρότασης συγκαταλέγονται πολλοί και διάφοροι από τους παράγοντες της Ε.Ε., και για αυτό η δυσκολία συμφωνίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτούς που αντιλέγουν συγκαταλέγονται ο Μπαρόζο και ο Γιούνκερ, όπως και πολλοί άλλοι εκ των συναπαρτιζόντων τον «σκληρό πυρήνα» της Ε.Ε. και για αυτό ήδη από προχθές μπήκε μπροστά δίπλα στο Plan A’ και το “εφεδρικό” Plan B’, που αποτελεί ηπιότερη εκδοχή, που παρακάμπτει την αξίωση των Γερμανών να χάνουν το “δικαίωμα ψήφου”, όσοι κατηγορηθούν και καταδικαστούν σαν παραβάτες των νέων Δημοσιονομικών απαγορεύσεων.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, τόνιζαν ότι ιδιαίτερα οι πολιτικοί όροι και ποινές – που ιδιαίτερα οι Γερμανοί θέλουν να περάσουν στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της συμπεριφοράς των Κ-Μ της Ε.Ε. – δεν πρέπει να βρει σύμφωνους τους Αρχηγούς Κρατών των περισσοτέρων Χωρών των 27, δεδομένου ότι μια παρόμοια θέσπιση κανόνων θα επιβάλει ουσιαστικά εκτός από τις Οικονομικές κυρώσεις και επαχθέστατες και ταπεινωτικές Πολιτικές κυρώσεις στην πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε., ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ή της παλαιότερης Ανατολικο – Ευρωπαϊκής πλευράς, που εμφανίζονται στην παρούσα περίοδο με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που είναι πράγματι εκ των προτέρων εμφανές και δεδομένο, ότι δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν προς το παρόν.
Είναι βέβαια πολλές οι ενδείξεις ότι ίσως η πλειοψηφία των χωρών των 27 θα αντιταχθούν προς την πιο πάνω Γερμανική – με τη βοήθεια και της Γαλλίας τάση – αλλά αν τυχόν αυτό δεν πετύχει να σταματήσει τις πιο πάνω προτάσεις, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας», το οποίο μάλιστα μπορεί αν θα ανατραπεί και η Συνθήκη της Λισαβόνας να οδηγήσει την Ε.Ε. σε ένα νέο δρόμο, το δρόμο του «χάους», που με τόσο κόπο πριν λίγα χρόνια, «συμμαζεύτηκε» εντέλει σε ότι σήμερα θεωρείται ο Ευρωπαϊκός χάρτης Συμφωνιών των Κ-Μ της Ε.Ε., με το όνομα ¨Συνθήκη της Λισαβόνας”.

Advertisements