Η Δημοσιονομική πειθαρχία των Βορείων…

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ “ΑΦΗΝΕΙ” ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2010

…κατά των Νοτίων αργεί αλλά δεν εγκαταλείπεται

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Σε συμφωνία για μια περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας κατέληξαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι Ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλες.

Στόχος της όλης προσπάθειας ήταν η θέσπιση μηχανισμού στήριξης των χωρών, που εμφανίζουν έντονα προβλήματα σε έλλειμμα και δημόσιο χρέος σε συνδυασμό με δρακόντεια μέτρα και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες της δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθαρχίας.

Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο της Συμφωνίας, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, οι χώρες-μέλη συμφώνησαν για τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου επί τάπητος κατά τη διάρκεια της επόμενης Συνόδου τον προσεχή Δεκέμβρη, προκειμένου όλες οι αλλαγές να επικυρωθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2013.

Όσο δε αφορά την τροποποίηση της Συνθήκης και τον τρόπο νέας έγκρισης νέας Συνθήκης, είναι σφόδρα ενδεχόμενο να γίνει μέσω μιας απλοποιημένης διαδικασίας που θα επιτρέψει τη γρήγορη εξέλιξη με απώτερο στόχο να αποφευχθούν οι “συμπληγάδες” της επικύρωσης των νέων Συμφωνιών από τα Εθνικά Κοινοβούλια ή από τα δημοψηφίσματα των Λαών.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, ότι ο Μηχανισμός, που θα δημιουργηθεί θα αντικαταστήσει το ταμείο υποστήριξης της Ευρωζώνης, που συστάθηκε προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα, την Άνοιξη του 2010, έπειτα από την Ελληνική Κρίση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΕ την προπαρασκευαστική εργασία για τη γενική διευθέτηση του μελλοντικού Μηχανισμού, από τον οποίο δε θα έχουν αποκλειστεί οι Τράπεζες, ίσως ούτε το ΔΝΤ, το οποίο θα μπορεί να επεμβαίνει με τη μορφή δανείων.

Ωστόσο, το σκέλος της Γαλλογερμανικής πρότασης, που αφορά στην επιβολή πολιτικών κυρώσεων (μεταξύ των οποίων και την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου ή και η ελεγχόμενη χρεοκοπία για τα απείθαρχα μέλη) δεν πέρασε, αν και παραμένουν και για την προσεχή σύνοδο κατά το Δεκέμβριο στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις παρατηρούσαν, ότι μετά από όλα όσα σημειώθηκαν στο περασμένο διήμερο στο τραπέζι των συζητήσεων των «27» στις Βρυξέλες για τις Γαλλογερμανικές προτάσεις, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι, ότι τίποτε δεν αποφασίστηκε οριστικά, αλλά παρά ταύτα σημειώθηκε ότι τελικά το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αυστηροποιηθεί και στο μέλλον οι παραβάτες του θα βρίσκονται κάτω από την απειλή νέων ρυθμίσεων και κυρώσεων, που δε θα τους επιτρέπουν να παίζουν αζήμια με αυτές, γιατί ουσιαστικά όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα οι μικρότερες και ασθενέστερες, θα βρίσκονται μέσα σε ένα διαρκές «τούνελ» και κάτω από άκαμπτες απειλές για τιμωρίες και κυρώσεις που θα τους επιβάλονται αν και όσο παραβιάζουν τους Γερμανικούς κανόνες πειθαρχίας.

Advertisements