Είμαστε στις παραμονές Παγκόσμιου Νομισματικού Πολέμου…

ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΕΚΡΗΞΕΩΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ;

…ή στην αναζήτηση ενός νέου “Bretton Woods” με βάση το χρυσό;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Όλοι γνωρίζουμε, ότι ενώ επρόκειτο να λήξει η προηγούμενη συνάντηση των G20, οι φήμες για επικείμενο Παγκόσμιο Νομισματικό Πόλεμο, δεδομένης της ασυμφωνίας των οικονομικο-πολιτικών Υπερδυνάμεων στην υπόθεση των ισοτιμιών των βασικότερων νομισμάτων του κόσμου – ιδιαίτερα του δολαρίου και του γουάν – είχαν επιταθεί και συνεκρατήθεισαν μόνο και μόνο γιατί όλοι ανέμεναν – αλλά και αναμένουν ακόμη – τη νέα συνάντηση των G20 στα τέλη της εβδομάδος, 12 Νοεμβρίου στη Σεούλ της Κορέας.

Εν όψει της συνάντησης του G20 στα τέλη της εβδομάδας, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Ρόμπερτ Ζέλικ τονίζει σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε χθες στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, πως ο κόσμος χρειάζεται νέο καθεστώς, ικανό να αντικαταστήσει το σύστημα διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών με ένα σταθερότερο, ένα δεύτερο «Bretton Woods 2» στη θέση και με λειτουργία σαν εκείνη του «Bretton Woods 1».

Αυτό που σήμερα ισχύει – το σύστημα κυμαινόμενων ισοτιμιών – ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από το 1971. Σύμφωνα με αυτό, που υποστηρίζουν όσοι τώρα θέλουν να παύσει η διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, διατείνονται ότι αυτό θα εξασφαλισθεί εάν ο “χρυσός” αποτελέσει σταθερό στοιχείο υπολογισμού και συγκράτησης της διακύμανσης. Λένε ότι «πρέπει να εξετασθεί η συμμετοχή του χρυσού ως διεθνούς σημείου αναφοράς για τις προσδοκίες της αγοράς περί του πληθωρισμού, του αποπληθωρισμού και των εξελίξεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες». Αυτή η άποψη τονίζει και υπογραμμίζει πως το νέο σύστημα θα μπορούσε να συνδέσει το δολάριο, το ευρώ, το γιεν, τη στερλίνα και του γουάν.

Αν και η πρόταση βρήκε υποστηρικτές, ο επικεφαλής του αμερικανικού Peterson Institute for International Economics Φρεντ Μπέργκστεν εκτίμησε, ότι “ο χρυσός δεν πρέπει να αποτελεί μέρος του νέου συστήματος, διότι έχει μεγάλη διακύμανση”.

Σε σχέση με τα πιο πάνω, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επιμένει πως κανένας Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιδιώκει την αποδυνάμωση του νομίσματός του. Στο περιθώριο συνάντησης των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ο κ. Τρισέ δήλωσε πως διαμορφώνεται συναίνεση μεταξύ των ομολόγων του για στροφή σε πιο ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Προσέθεσε, μάλιστα, πως πρόθεση της Fed ήταν να αυξήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό κι όχι να αποδυναμώσει το δολάριο.

Την ιδέα της επιστροφής στον “κανόνα του χρυσού” έριξε χθες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ως μέσον για να επανέλθει ισορροπία στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Και ενώ εξακολουθούν να μαίνονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να εκδώσει προσεχώς μια νέα σειρά από 600 δις δολάρια πληθωριστικού χρήματος οδηγώντας σε υποτίμηση το δολάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνεται της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης.

Αλλά, η συζήτηση για τα πιο πάνω θέματα, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και εντείνεται και θεωρείται πως θα φτάσει στο αποκορύφωμά της τις προσεχείς ημέρες κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης των G20 στη Σεούλ, κατά την οποία θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες οι ιδέες, που κινούνται γύρω από τη σταθεροποίηση των κυμαινόμενων ισοτιμιών, οι οποίες την τελευταία περίοδο θεωρείται ότι έχουν στην πραγματικότητα αφηνιάσει .

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αντέκρουσε την κριτική που δέχεται η αμερικανική πολιτική και υπερασπίστηκε όσα αυτή πραγματοποιεί ή λέει ότι θα κάνει. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε τη Fed και τον σημερινό Πρόεδρό της Μπερνάκι τονίζοντας, πως «αποστολή της Fed και του Προέδρου των ΗΠΑ είναι να διασφαλίσουν την ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας και ότι αυτό είναι καλό, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο».

Συνεχίζοντας, μάλιστα, τις σκέψεις του υποστήριξε ότι «το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή στην Παγκόσμια Οικονομία θα ήταν να καθηλωθεί χωρίς Ανάπτυξη, ή με πολύ περιορισμένη Ανάπτυξη».

Ισως, μάλιστα, δε στερείται και σημασίας η τωρινή επίσκεψή του στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Ινδονησία, τις οποίες στο μέλλον οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να αποκτήσουν ως προνομιούχους εταίρους στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού η ανομολόγητη φιλοδοξία τους είναι να εγείρουν αναχώματα κατά της Κινεζικής επέκτασης σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

Όμως, στα πιο πάνω, η απάντηση της Κίνας – όπως τη διατύπωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Τζου Γκουανγκιάο είναι, ότι οι ΗΠΑ «δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη τους για τη σταθεροποίηση των Διεθνών Αγορών και δεν ενδιαφέρονται για τον αντίκτυπο, που μπορεί να επιφέρει η πλεονασματική ρευστότητα στις αναδυόμενες Αγορές».

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις παρατηρούν, ότι οι νομισματικές ισορροπίες σε ολόκληρο τον κόσμο και ο ΠΟΛΕΜΟΣ που ΣΟΒΕΙ στις σχέσεις των νομισματικών ισορροπιών είναι ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε ανοιχτό και ασυγκράτητο παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο με άγνωστες συνέπειες για ολόκληρο τον “οικονομικό πλανήτη”, εάν τυχόν τελικά δε βρεθεί κάποιος ικανοποιητικός για τις οικονομικές Υπερδυνάμεις της Υφηλίου κανόνας, που θα ικανοποιεί όχι μόνο τους G20, αλλά και όλες τις μεγάλες οικονομικές Υπερδυνάμεις του πλανήτη, γιατί αλλιώτικα οι μεταξύ των ρυθμιστριών Υπερδυνάμεων σχέσεις, θα συνεχίσουν τις προστριβές και τις κόντρες με άγνωστες συνέπειες για πολλές και διάφορες πλευρές της νομισματικής και οικονομικής ισορροπίας απαραίτητες για την νομισματική ηρεμία και δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προστασίας των οικονομιών και κοινωνιών της σημερινής ανθρωπότητας.

Advertisements