Πόλεμος “όλων εναντίον όλων”…..

Στη ΣΕΟΥΛ …..ΓΙΝΕΤΑΙ της ΚΟΡΕΑΣ

Η πορεία προς τους απομονωτισμούς ξεκινά … εκτός εάν……..

… και bras de fer ΗΠΑ – ΚΙΝΑΣ!!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ με την Κίνα, κατά την εξελισσόμενη Σύνοδο των G20 στη Σεούλ. To μεταξύ τους bras de fer στο αποκορύφωμά του.

Πολλά χαμόγελα για το ….τίποτε, φαίνεται ότι θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου των πλουσιοτέρων Χωρών του Πλανήτη, λόγω της αδυναμίας, που μέχρι στιγμής παρατηρείται, είτε να βρεθεί κοινός παρανομαστής, είτε να σημειωθεί συμβιβασμός στις διϊστάμενες απόψεις και θέσεις των βασικών παικτών (ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ρωσία, Βραζιλίας κλπ), οι οποίοι υπερασπίζονται μετά μανίας τις θέσεις τους και δεν τις αναπροσαρμόζουν, έτσι ώστε να βρεθεί στο τέλος διατύπωση για το τελικό ανακοινωθέν– οι ultra αισιόδοξοι φαίνεται ότι αυτό δεν το αποκλείουν εντελώς – , που να συγκρατεί τα πράγματα σε ένα παραδεκτό σημείο και κατά τη νέα φάση μετά της λήξη της Συνόδου των G20 στη Σεούλ.

 

Οπωσδήποτε προς το παρόν «όλοι εκδηλώνονται εναντίον όλων» και πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι προβλέπουν επιστροφή στον «προστατευτισμό» με την άλφα ή τη βήτα μορφή, Οικονομικών – Εθνικών Δογμάτων, στις επιμέρους Οικονομικές Υπερδυνάμεις του Πλανήτη, με άμεσο αποτέλεσμα, τουλάχιστον προς το παρόν και το εγγύς μέλλον, την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης της Παγκόσμιας Οικονομίας.

 

Η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των 20 – η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ασία – αποτελεί το επίκεντρο των Διεθνών προσπαθειών για την «αναζωογόνηση της Παγκόσμιας Οικονομίας» και την καταπολέμηση του «προστατευτισμού», όμως οι εργασίες της Συνόδου μέχρι στιγμής βαίνουν προς αποτυχία, λόγω της επιμονής όλων στην επιβολή των Εθνικών απόψεών τους.

 

Μια αποτυχία στη Σεούλ μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Αυτό που είναι πιθανότερο μετά ταύτα να ακολουθήσει είναι ο κίνδυνος να κρατήσουν χαμηλά με τεχνητό τρόπο, οι Παγκόσμιες Οικονομικές Υπερδυνάμεις, τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους, ώστε οι εξαγωγές τους να πλεονεκτούν στις Παγκόσμιες Αγορές. Ήδη μάλιστα καταγγέλονται οι ΗΠΑ, ότι η εξαγγελία τους για τύπωση και κυκλοφορία 600 δις $, αποτελούν τεχνητή υποτίμηση του νομίσματός τους και συνεπώς τεχνητή υποστήριξη των εξαγωγών τους.

 

Βέβαια σε όλους αυτό είναι γνωστό, ότι μια παρόμοια Παγκόσμια τάση ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα Εμπορικό καταστροφικό «πόλεμο». Όμως αυτό δεν τους συγκρατεί από τους επιμέρους Εθνικούς σχεδιασμούς τους, που δεν είναι συντονισμένοι σε κονές αρχές και τα νομίσματά τους δεν ακουμπούνσε κονό νόμισμα (π.χ. χρυσό), ούτε συγκρατούνται από κοινά όρια.

Οι αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν από όλους λίγο πολύ, μπορούν να υψώσουν εμπόδια στις εισαγωγές των άλλων και το πιο πάνω πρόβλημα να δημιουργήσει περαιτέρω «εμπορικό Πόλεμο» και χρεοκοπίες, από τις οποίες δεν θα μπορεί κανένας τελικά να διασωθεί.

 

Αλλά τα πιο πάνω στην παρούσα φάση θα μπορούσαν να αποτραπούν, μόνο εάν μέσα από την Ομάδα των 20, Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Ρωσία, η Βραζιλία, οι Ινδίες, η Ιαπωνία κλπ. θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα κώδικα με κοινό παρανομαστή, που δεν θα όξυνε τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις, αλλά αντίστροφα θα διέσωζε τις ισορροπίες και τη στοιχειώδη συνεργασιμότητα, ανάμεσα στους Ισχυρούς και Πλούσιους του Πλανήτη.

 

Αυτό όμως δε διαφαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί στη Σεούλ, παρά το γεγονός ότι ίσως θα είναι δυνατό στο τέλος να βρεθούν διατυπώσεις, που θα διασώζουν τα προσχήματα, με την παραμονή όμως της Οικονομικής ζωής και δράσης της Υφηλίου σε αόριστες υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των Παγκόσμιων ανισορροπιών.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις θεωρούν, ότι αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί οι «γέφυρες συνεννόησης» ανάμεσα στις διάφορες Οικονομικές Υπερδυνάμεις είναι απίθανο αυτή τη στιγμή, να γίνει αυτό δυνατό στις επόμενες ώρες και μέρες και για αυτό το περισσότερο που μπορεί κανείς να αναμένει είναι να μη σπάσει το νήμα των συνεννοήσεων μέχρι την επόμενη ή τις επόμενες συναντήσεις και προσπάθειες.

Η Σεούλ η οποία όπως σχεδόν κατ’ έθιμον, όλοι οι τόποι συναντήσεως των G20, εν μέσω δηλώσεων και διαδηλώσεων από τους Ηγέτες των Ισχυρών και Πλούσιων Κρατών και από τις μάζες των διαμαρτυρομένων για λογαριασμό των Φτωχών και των Ανέστιων της Υφηλίου, δεν δικαίωσε τις ελπίδες των υπεραισιόδοξων, που διέκριναν δυνατότητες για συμφωνίες, που θα μπορούσαν ίσως να φτάσουν και μέχρι σε ένα νέο Dubarton Oaks ΙΙ και συνεννόηση για τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους (δολάριο, ευρώ, γουάν, γιουέν κλπ.), θα μπορούσε τουλάχιστον να κρατήσει το «νήμα» των συζητήσεων και συνεννοήσεων ανάμεσα στους G20, προκειμένου να διατηρεί την ελπίδα για μελλοντικές συναινέσεις, γιατί αλλιώτικα θα πρέπει όλοι να ετοιμάζονται για «έκρηξη Εμπορικού Πολέμου» από πολλούς και διάφορους,κατά πολλών ή όλων, που συνήθως προηγείται των Στρατιωτικών Πολέμων, που ακολουθούν.

Advertisements