ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011….

ΠΡΟ-ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για την ΕΛΛΑΔΑ?

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΡΥΒΑΚΗΣ – π. ΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Η χθεσινή κατάθεση του Ελληνικού Προϋπολογισμού 2011 έδωσε την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση γνωρίζοντας και το τι μέλλει να ακολουθήσει, ξεκίνησε την πτωχευτική διαδικασία (μερικοί μιλούν για ελεγχόμενη πτώχευση) με τον Προϋπολογισμό του 2011.

Όπως είναι γνωστό ο Προϋπολογισμός του έτους που έρχεται ξεκινά με κάποια στοιχεία του Προϋπολογισμού του έτους που φεύγει. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Προϋπολογισμό του 2011.

Πέρσι τον Νοέμβριο ο Υπ. Οικονομικών ενέγραφε στον Προϋπολογισμό του 2010 έσοδα 23, 7 δις € από την άμεση φορολογία. Τα έσοδα αυτά που ήταν αυξημένα κατά 1,9 δις ευρώ έναντι των τότε εκτιμήσεων για το 2009, απεδίδεντο στα φορολογικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ. Η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού τότε έγραφε :

« Η φορολογική πολιτική του έτους 2010 στοχεύει στη σημαντική ενίσχυση των εσόδων και συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του ελλείμματος. Η υψηλή τάση μεταβολής των εσόδων το 2010 οφείλεται στην αναμενόμενη απόδοση νέων φορολογικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της έκτακτης φορολόγησης των επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Τώρα από τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2010 προκύπτει ότι τα έσοδα από την άμεση φορολογία δεν θα ξεπεράσουν τελικώς τα 20,4 δις ευρώ. Άρα οι προβλέψεις της Κυβέρνησης σε σχέση με την απόδοση των εσόδων αποτυγχάνουν.

Πέρσι η Κυβέρνηση εξήγγειλε μια φοροκαταιγίδα με την οποία υποτίθεται ότι θα αύξανε τα έσοδα από την άμεση φορολογία.
Αντί όμως αυτά να αυξηθούν τελικώς μειώθηκαν.
Μάλιστα τελικά τα έσοδα πέφτουν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα έσοδα του 2009.
Άρα η περσινή φορολογική πολιτική απέτυχε.

Όμως η μελέτη του Προϋπολογισμού λέει ότι είναι πάρα πολύ πιθανό το ίδιο να συμβεί και για τις προβλέψεις για τα έσοδα του 2011, δεδομένου ότι το πιθανότερο είναι ότι οι στόχοι θα αποδειχθούν ανέφικτοι.

Οι λόγοι είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη:
α) πως σε ώρα ύφεσης οι παλαιοί αριθμοί δεν ισχύουν και
β) νέοι αριθμοί με λάθος αυξημένους συντελεστές φόρου δεν αποδίδουν.
Όλως διόλου το αντίθετο μάλιστα αποδίδουν μειωμένα έσοδα. Τα έσοδα 2011 θα μειωθούν.

Εξάλλου όσο αφορά τις λοιπές νέες Κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που εγγράφονται στον Προϋπολογισμό, θέματα που έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης στην πράξη αναφέρονται στα βασικά κεφάλαια, που συναρθρώνουν τον Προϋπολογισμό και τα οποία αξιώνουν ένα ποσό αθροιστικά παμμέγιστο, που ανέρχεται σε επιπλέον 14.300.000.000 ευρώ για τα οποία όλοι διερωτώνται αν κάτω από τις συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο σήμερα υπάρχει και επικρατεί, είναι δυνατόν να βρεθούν με δεδομένο επίσης ότι ο Προϋπολογισμός και η προοπτική του 2011 περιλαμβάνουν περικοπές επιδομάτων υπαλλήλων ΔΕΚΟ, απολύσεις 10.000 συμβασιούχων Ο.Χ, αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 13%, αλλά και εξοικονόμηση δαπανών από τα Νοσοκομεία, και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μείωση των Ελλειμμάτων κατά 2% του ΑΕΠ και πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όλα όσα πιο πάνω αναφέρθηκαν και πολλά άλλα που αναφέρονται στους αντίκτυπους από τις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και υπηρεσίες, από τις απολύσεις των συμβασιούχων ή το ψαλίδι στις απολαβές εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τη μείωση των αποδοχών στον Ιδιωτικό Τομέα κλπ. κλπ., δημιουργούν την πεποίθηση ότι ο Προϋπολογισμός 2011 είναι στον αέρα. Ενώ το μόνο δεδομένο που σίγουρα υπάρχει είναι ότι αφήνουμε το 2010 για να περάσουμε στο 2011, που θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα το χαρακτηρίζει η ακρίβεια και οι στερήσεις για τις μεγάλες Λαϊκές Μάζες, χωρίς σωστούς υπολογισμούς για το μέλλον.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όλοι οι σοβαροί μελετητές μιλάνε και ρωτάνε για ένα Προϋπολογισμό 2011, που βρίσκει την Ελλάδα στο προστάδιο της ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, παρατηρούν ότι χωρίς καμιά αμφιβολία η πορεία προς σκληρότερη λιτότητα και στερήσεις, αλλά και ενδεχόμενα προς ΠΤΩΧΕΥΣΗ, ετοιμάζεται να διανύσει ένα από τα εισαγωγικά Κεφάλαια ελεγχόμενης πτώχευσης, η οποία δύσκολα, πάρα πολύ δύσκολα αποφεύγεται, και η οποία χτυπά την πόρτα της Ελλάδας με δεδομένη την αδυναμία της να κινηθεί και να ελιχθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου αναζητώντας λύσεις από Ανατολή ή Δύση, Βορρά ή Νότο, να εξασφαλίσει και να διασφαλίσει τόσο την Εθνική Ανεξαρτησία της, όσο και την ευημερία της σε συνθήκες δε οι οποίες ειδικά για την Ελλάδα όπως και για πολλές άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δεν είναι ανοικτές και ελεύθερες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν τον Προϋπολογισμό 2011 σαν κρίσιμο και αποφασιστικό, τόσο για την Ελληνική Ανεξαρτησία, αλλά και την Εδαφική Ακεραιότητα, όσο και για την Οικονομική Ευημερία του Ελληνικού Λαού και την επιβίωση του Ελληνικού Έθνους.

Advertisements