Μια νέα “στροφή” στο Κυπριακό που θυμίζει πάλι…

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ από το 2010 στο 2011

…το “πλεκτό της Πηνελόπης”

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ικανοποιημένος μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνάντησης, που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίζ Ερόγλου και το Γ.Γ. Ηνωμένων Εθνών κ. Μπάν Κι Μουν, γιατί όπως δήλωσε ερχόταν στην Αμερικανική Μεγαλούπολη «βομβαρδισμένος από μια σωρό εικασίες και πολύ καταστροφολογία», αλλά φεύγει, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ικανοποιημένος γιατί «τίποτε από τις εικασίες δεν έχει λάβει χώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει απειλή από οπουδήποτε, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση από το Γ. Γ. να ασκήσει πιέσεις».

«Μα θα μου πείτε ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει καθορίσει νέα συνάντηση – για το Γενάρη του 2011 στη Γενεύη, όπου θα συνταχθεί και “οδικός χάρτης” επίλυσης του Κυπριακού και από τις δυο πλευρές – και εγώ σας απαντώ: και εκατό συναντήσεις να καθορίσει ο Γ.Γ. θα είμαι παρών. Θέλω αυτό να το εμπεδώσουμε στο τέλος της ημέρας». Και κατέληξε: «επιστρέφω στην Κύπρο ικανοποιημένος γιατί έχω ακόμη στο μυαλό μου αυτά που ειπώθηκαν και πέραν του επίσημου ανακοινωθέντος».

Όλοι οι έμπειροι παρατηρητές στην Κύπρο και αλλού μετά τις πιο πάνω ανακοινώσεις και τα σχόλια που συνοδεύουν τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη του Μπαν Κι Μουν με το Δ. Χριστόφια και τον ΝΤ. Ερόγλου – για την οποία λεγόταν πως θα ήταν η τελευταία, δεδομένου ότι το Κυπριακό έπρεπε να κλείσει με το τέλος του 2010 – αποφάνθηκαν ότι το βαθύτερο νόημα όλων όσων συνέβησαν στη Νέα Υόρκη είναι ότι: ο ΟΗΕ προετοιμάζει πιο ενεργή εμπλοκή του στο Κυπριακό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων της Κύπρου για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Πρώτον, το ΑΚΕΛ εκτιμά πως είναι προφανές πως θα υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και αυτό ίσως θα συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Δεύτερον, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αθανασιάδης εκτιμά ομοίως ενεργότερη εμπλοκή του ΟΗΕ. Τρίτον, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη απέρριψαν πιέσεις για δρομολόγηση τετραμερούς Διάσκεψης. Για τη συνάντηση της Γενεύης το προσεχή Ιανουάριο υποστήριξε ότι πρόκειται για ενεργότερη εμπλοκή των ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις θεώρησαν, ότι η ενεργότερη ανάμειξη του ΟΗΕ στο Κυπριακό σημαίνει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα των μεγάλων δυνάμεων, που επηρεάζουν άμεσα τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού για πρόοδο στο Κυπριακό χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις. Όμως αυτό δε σημαίνει αναγκαία και με ευνοϊκότερες από τις διαφαινόμενες μέχρι στιγμής εντός του 2010 ρυθμίσεις υπέρ της Κυπριακής υποθέσεως.

Advertisements