Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι βρισκόμαστε σε πορεία…

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ…

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ;

…για περιοχές «σκληρού ευρώ» στο Βορρά, «μαλακού ευρώ» στο Νότο

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Χθες το μεσημέρι (21 Νοεμβρίου 2010), ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδικής Κυβέρνησης Μπράιαν Λένιχαν, ανακοίνωσε την απόφαση της Ιρλανδίας να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Σήμερα το πρωί (22 Νοεμβρίου 2010) έγινε γνωστό, ότι με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί των χωρών-μελών του Μηχανισμού Στήριξης έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στο αίτημα της Ιρλανδίας να υπαχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης της ΤΡΟΙΚΑ.

Το ακριβές ποσό της συνολικής βοήθειας δεν είναι ακόμη γνωστό. Υπολογίζεται πάντως, ότι το συνολικό ποσό θα κινηθεί γύρω στα 100 δις ευρώ, ±20 δις ευρώ, για μια τριετία.

Σύμφωνα με τον Ιρλανδό Υπουργό σκοπός και στόχος της προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης είναι η δυνατότητα που θα δοθεί στο Δουβλίνο για δημιουργία ενός ταμείου, που θα παράσχει στην Ιρλανδία «δύναμη πυρός» να στηρίξει τις τράπεζες εάν προκύψει πρόβλημα.

Οι εκροές στις καταθέσεις του τελευταίου διαστήματος από την αρχή του έτους για τις τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 17% ή 13 δις ευρώ, πράγμα που ανησυχούσε τις αρχές, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αρκετές τράπεζες ξένων κρατών με κάλυψη της Ιρλανδίας βρισκόταν στο έδαφός της. Οι εκροές αυτές και η αυξανόμενη εξάρτηση των Ιρλανδικών τραπεζών από την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μαζί με τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην Κυβέρνηση της Ιρλανδίας, συνέτειναν τελικά για την προσφυγή του Ιρλανδικού Δημοσίου στο Μηχανισμό Στήριξης.

Στην πιο πάνω κίνηση της Κυβέρνησης αναπτύχθηκαν εξαιρετικά έντονες αντιδράσεις με διαδηλώσεις, που πραγματοποιούντο έξω από την έδρα της Κυβέρνησης. Στελέχη του Κυβερνώντος κόμματος (Βουλευτές και ο π. Υπουργός Άμυνας) με άρθρα τους στον προχθεσινό τύπο ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αν τελικά τα πράγματα οδηγούντο σε εκλογές το κυβερνών κόμμα θα έχανε πανηγυρικά και οι απώλειές του θα ανέβαιναν σε πάνω από τις μισές έδρες του, αφού υπολογίζεται ότι δε θα λάμβανε πάνω από 17%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό θα συγκεντρώνει 33% και το Εργατικό 27%.

Τον πιο πάνω δρόμο της πορείας προς το Μηχανισμό Στήριξης, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές θα ακολουθήσει και η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Ο Ηγέτες της Κεντροδεξιάς Αντιπολίτευσης Πέδρο Κοέλιο υποστήριξε, ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη που παρουσιάζει η Κυβέρνηση είναι πλαστά, καθώς το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 112% του ΑΕΠ και όχι στο 82% όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση, ενώ το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού θα φτάσει το 9,5% και όχι το 7,3%. Αιτία των αποκλίσεων φαίνεται ότι είναι ο μη υπολογισμός των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ.

Ο κ. Κοέλιο, ηγέτης της Κεντροδεξιάς Αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε πάντως ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του να στηρίξει τον προϋπολογισμό της Σοσιαλδημοκρατικής Κυβερνήσεως μειοψηφίας.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις αναφερόμενοι στις πληροφορίες που αφορούν την Ιρλανδία, αλλά και την Πορτογαλία υπογράμμιζαν – ανεξάρτητα αν αυτό σημαίνει επιβεβαίωση ή όχι για το σχέδιο διχασμού του ευρώ σε «σκληρό ευρώ» και «μαλακό ευρώ» – ότι αργά αλλά σταθερά δημιουργείται μια κατάσταση δύο ταχυτήτων εντός της περιοχής του ευρώ με κύριο χαρακτηριστικό την ανισότητα ανάμεσα στις δυο περιοχές, εκείνη των βορείων χωρών της Ευρώπης με το «σκληρό ευρώ» και της άλλης των χωρών της νοτίου Ευρώπης με το «μαλακό ευρώ», που είναι βέβαιο ότι θα έχει κολοσσιαία επίδραση στην οικονομική κατάσταση και εξέλιξη των οικονομιών των αντίστοιχων περιοχών.

Για αυτό και η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών και ωρών από τα κέντρα των οικονομικών εξελίξεων, έχουν σταθερώς εστιαστεί στις εξελίξεις από τις περιοχές που παρουσιάζουν το πρόβλημα και οι οποίες παρουσιάζονται υπό πίεση από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και τους αρμόδιους της οικονομικής ζωής της Ευρώπης.

Advertisements