Με “ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ” της ΤΡΟΪΚΑΣ…

ΝΕΕΣ «ΩΔΙΝΕΣ ΤΟΚΕΤΟΥ» ….

για ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο 3

… για διακοπή της χρηματοδότησης από τον ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ!!!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Οι δυο προηγούμενες ημέρες ήταν από τις πιο επώδυνες και κρίσιμες στις διαπραγματεύσεις Ελληνικής Κυβέρνησης και ΤΡΟΪΚΑΣ, για το τι θα πρέπει να αποφασιστεί τελικά και να ισχύσει, σε σχέση με τους μισθούς στον Ιδιωτικό Τομέα, τις ΔΕΚΟ, και τις προσλήψεις και μετατάξεις, χωρίς μάλιστα τελικά μέχρι χθες το βράδυ (22/11/2010) να κατορθωθεί να κλειδώσουν οι κρίσιμες αλλαγές και τελικές ρυθμίσεις στα σημεία αιχμής και διαφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το κρίσιμο θέμα των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο οποίο η Υπουργός Εργασίας εφέρετο ότι διαφωνεί – ποιες τάχα υπερισχύουν οι Κλαδικές ή οι Επιχειρησιακές ? – δεν αποφασίστηκε οριστικά γιατί εάν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αυτό θα ισχύσει, θα προσδιοριστεί αφού προηγηθεί διάλογος express – με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Όπως όμως διαφαίνεται η Κυβέρνηση τελικά αποδέχεται – παρά την αντίρρηση της Υπουργού Εργασίας – η Επιχειρησιακή Σύμβαση να κατισχύει της Κλαδικής Συμβάσεως. Μάλιστα η Αντιπολίτευση σ’ αυτό το σημείο μιλά για “θεατρική παράσταση” ανάμεσα στους Κυβερνητικούς παράγοντες, που τελικά προθύμως υπέκυψαν στις εντολές της ΤΡΟΪΚΑΣ.

Όμως το τι τελικά και επίσημα θα ισχύσει θα το μάθουμε κατά το Δεκέμβριο, όταν τελικά τα πιο πάνω προβλήματα και διλλήματα θα λυθούν από τις διαδικασίες, που εν τω μεταξύ θα μπουν μπροστά.

Επίσης η Κυβέρνηση τελικά έκανε ένα βήμα πίσω και δέχτηκε την απαίτηση της ΤΡΟΪΚΑΣ, οι μετατάξεις στο Δημόσιο από ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, και από Οργανισμούς που θα καταργηθούν να θεωρούνται νέες προσλήψεις και να υπόκεινται στον περιορισμό μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

Ως εκ τούτου στον αέρα βρίσκονται οι υπό μετάταξη 25.000 εργαζόμενοι.

Μετά τα πιο πάνω γίνεται κατανοητό γιατί τελικά είναι σωστός ο ισχυρισμός που προβάλλεται από τους πολιτικούς παρατηρητές , ότι τις δυο τελευταίες ημέρες συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Κυβέρνηση με την ΤΡΟΪΚΑ το πλαίσιο ενός νέου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Νο 3, που μάλιστα πέρασε μέσα από μια σκληρή νέα διαπραγμάτευση και γιατί όλα αυτά ήταν αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστεί η καταβολή της γ’ δόσης. Χωρίς τα πιο πάνω νέα δόση (γ’) δεν θα υπήρχε.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις σήμερα αντί άλλου σχολίου υπογραμμίζουν διάφορες διαπιστώσεις, που είναι για αυτούς βεβαιότητα, που προκύπτει όχι μόνο από τη Δανειακή Σύμβαση με την ΤΡΟΪΚΑ και το ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο 1, αλλά και από την εμπειρία που από τότε που όλα αυτά συνετελέστηκαν προ ενός και …χρόνου μέχρι σήμερα αποκτήσαμε.

Πρώτον : η ΤΡΟΪΚΑ στέλνει σαφές μήνυμα – ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ προς την Κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να σκληρύνει και να επιταχύνει τις Διαρθρωτικές Αλλαγές και να εντείνει τις προσπάθειες για τη Δημοσιονομική Προσαρμογή, διαπιστώνοντας ότι από τον Αύγουστο και μετά – πάντα κατά τις αξιώσεις της ΤΡΟΪΚΑΣ – περιορίστηκε η αρχική ορμή στην εφαρμογή του Μνημονίου και τώρα….παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Δεύτερον : στο νέο Μνημόνιο καταγράφονται από τώρα λεπτομερέστατα οι αλλαγές, που καλείται να προωθήσει το κάθε Υπουργείο, προκειμένου να εκταμιευτεί η δ’ δόση από τον Φεβρουάριο και μετά. Η Κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε απελευθέρωση των Κλειστών Επαγγελμάτων, σε αλλαγές στα Εργασιακά, στο Σύστημα Υγείας και στις ΔΕΚΟ και να υποβάλλει ως το τέλος του έτους σχέδια Αποκρατικοποιήσεων και Συγχωνεύσεων Δημοσίων Οργανισμών.

Τρίτον : Σε ότι αφορά τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις η ΤΡΟΪΚΑ επέμεινε ότι δεν αλλάζει η αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου και ότι αυτές θα κατισχύουν έναντι των Κλαδικών Συμβάσεων. Ωστόσο προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την ιταμότητα της εντολής – και την ταπείνωση της αποδοχής της από την Κυβέρνηση – και την αντι-εργασιακή αντίληψη, που εμπεριέχει το «ΤΡΟΪΚΑΝΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ», επιτρέπει εξαιρέσεις σε περιπτώσεις «που είναι απολύτως δικαιολογημένες».

Τέταρτον : Συμπερασματικά και συνολικά η ΤΡΟΪΚΑ θεώρησε ότι βρίσκεται στο σημείο και στην ώρα και στιγμή, που πρέπει να αδράξει το «μαστίγιο», που παίρνει τη μορφή του «συνεχίζουμε ή σταματάμε τη χρηματοδότηση, που έχουμε συμφωνήσει, εάν τυχόν η Ελλάδα δεν εκτελεί μέχρι κεραίας τις επιθυμίες μας, όπως είναι διατυπωμένες στο Μνημόνιο Νο1 ή όπως τις ερμηνεύουμε εμείς».

Πέμπτον : Δηλαδή με μία λέξη οι πολιτικοί παρατηρητές λένε προς την Ελλάδα και τις Πολιτικές της Δυνάμεις το γνωστό του κάθε λογής Δυνάστη «σκάσε και σκάβε» γιατί αλλιώς σε στέλνω στα «Τάρταρα της καταστροφής» που στην περίπτωσή σου είναι στα “νύχια των κορακιών των Αγορών”, με τα “μαφιόζικα επιτόκια”από τα οποία τώρα σε διαφυλάσσω.

Σε όλα αυτά – όπως μέχρι στιγμής εμφανίζονται τα δεδομένα – η Κυβέρνηση υποκύπτει.

Advertisements