Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ
ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ

Γράφει ο Ελευθέριος βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ένας Έλληνας επιστήμονας – ερευνητής ο Ηλίας Κονοφάγος, Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛΠΕ, σε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενό του, το οποίο αναφέρεται σε σχετικές ανακοινώσεις δύο Συνεδρίων (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ & Ι.Ε.Ν.Ε) υποστηρίζει τα πιο κάτω:

Μέσα στο 2010 ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου άλλαξε ριζικά!! Για πρώτη φορά στην ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη) του Ισραήλ και της Κύπρου ανακαλύφθηκαν και χαρτογραφήθηκαν γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα Φ/Α (φυσικού αερίου), το Ταμάρ, το Λεβιάθαν και το Κύπρος Α. Τα αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα των κοιτασμάτων αυτών και των εντοπισθέντων ήδη γύρω από αυτά στόχων αναμένονται να είναι της τάξης των 2 Τρις m3 (κυβικών μέτρων) Φ/Α (1 Τρις m3 αντιπροσωπεύει τις ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο για 150 χρόνια περίπου). Ένα τέτοιο ύψος αποθεμάτων δεν μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να απορροφηθεί τοπικά και θα πρέπει αναγκαστικά να εξαχθεί στην Ευρώπη.
Οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη των αποθεμάτων αυτών επενδύσεις στη περιοχή προβλέπονται να ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σε ένα ύψος της τάξης των $60 Δις.

Πρέπει να προσθέσουμε ότι ο έγκυρος επιστημονικός οίκος U.S.G.S. (Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Η.Π.Α.) τον Μάιο του 2010 ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δύο μελετών σχετικών με την ύπαρξη ανακτήσιμων αποθεμάτων Φ/Α (με τις ισχύουσες σήμερα τεχνικές μεθόδους) στον μείζονα υποθαλάσσιο χώρο νότια-νοτιοανατολικά της Κύπρου και νότια-νοτιοδυτικά της Κύπρου (βλ. χάρτη Νο.1, περιοχές Ι και ΙΙ). Οι μελέτες οδήγησαν σε μία συνολική πιθανή ύπαρξη υποθαλάσσιων απολήψιμων αποθεμάτων Φ/Α της τάξης των 345 Τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (~10 Τρις m3) και 8 Δις βαρελιών υγροποιημένου Φ/Α και πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι ένα ορισμένο μέρος από τα παραπάνω αναμενόμενα αποθέματα αυτά βρίσκεται μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ (ατακτοποίητη ακόμα) στην γνωστή από τους ειδικούς γεωλογική λεκάνη του Ηροδότου.
Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου – Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη & παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 Τρις m3.

Χάρτης Νο.1

Εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη των 25 καταναλώνει σήμερα περί τα 500 Δις m3 Φ/Α το χρόνο, τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της Ευρώπης για 30 χρόνια!! Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να εξαχθεί είτε με πλοία CNG (συμπιεσμένου φορτίου Φ/Α) είτε με κατάλληλο αγωγό.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της εκπροσώπου-συντονίστριας των μελετών της U.S.G.S. (επίσημου Συμβούλου της Κυβέρνησης των Η.Π.Α.), Brenda Pierce στις 18 Μαΐου 2010 στον διεθνή τύπο:

«Οι μελέτες μας συμβάλλουν στην πληροφόρηση εκείνων οι οποίοι χαράσσουν πολιτική και αποφασίζουν σχετικά με τα εν δυνάμει παγκοσμίου σημασίας αποθέματα ενεργείας. Επί πλέον, υπό το πρίσμα του προσφάτου διεθνούς ενδιαφέροντος για τη σταδιακή αντικατάσταση της χρήσης του άνθρακα από το φυσικό αέριο ως καυσίμου, τα πορίσματα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Συνολικά, οι μελέτες μας που αφορούν στην λεκάνη του Νείλου (Nile Basin) και την λεκάνη της Ανατολής (Levant Basin) καθιστούν την Ανατολική Μεσόγειο, ως χώρο που έχει ανεξερεύνητες δυνατότητες νέων πηγών φυσικού αερίου με παγκόσμια κλάση.»

Για τις παραπάνω μελέτες λήφθησαν υπ’ όψη όλα τα υπάρχοντα γεωλογικά-γεωφυσικά-γεωτρητικά-κοιτασματολογικά & οικονομικά στοιχεία της περιοχής νότια-νοτιανατολικά της Κρήτης μέχρι τη Κύπρο, Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο.
Με την Έρευνα μας αυτή διαπιστώσαμε ότι μέσα στην Ελληνική Α.Ο.Ζ. υπάρχει ένας πολύ μεγάλος όγκος γεωφυσικών στοιχείων, αεροβαρυτομετρικές & αερομαγνητομετρικές καταγραφές νότιοδυτικά-νοτια & νοτιανατολικά της Κρήτης, καθώς και σεισμικές καταγραφές μέσα στην Ελληνική λεκάνη του Ηροδότου, καθώς και βορειότερα μέχρι την Κάρπαθο νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Ένα μεγάλο μέρος από τις παραπάνω καταγραφές έγιναν πρόσφατα με νέες τεχνολογίες από Εταιρείες Γεωφυσικών Ερευνών παγκοσμίου φήμης, μετά από άδεια γειτονικών κρατών. Με βάση ορισμένα από τα στοιχεία αυτά μελετήσαμε πρόσφατα, τις υδρογονανθρακοφόρες δυνατότητες της μείζονος περιοχής διαπιστώνοντας με σαφήνεια την ύπαρξη σημαντικής πιθανότητας κατ’ αναλογία ύπαρξης παρόμοιων με το Ισραήλ και την Κύπρο στόχων κοιτασμάτων Φ/Α μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ νότια-νοτιοανατολικά αλλά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Μια σεισμική καταγραφή υψηλής ευκρίνειας (2009) που πραγματοποιήθηκε Νότια της Κρήτης έδειξε έντονη παρουσία Φ/Α. Μετά από επανεπεξεργασία και μελέτη της καταγραφής αυτής, αποδείχθηκε -μετά από συσχετισμό με όλα τα διαθέσιμα γεωλογικά & γεωφυσικά στοιχεία της μείζονος περιοχής- ότι η σεισμική καταγραφή απεικονίζει με απόλυτη σαφήνεια ύπαρξη σημαντικού όγκου αποθέματος κοιτάσματος Φ/Α. Ο στόχος αυτός κοιτάσματος Φ/Α χαρακτηρίζεται από έντονη παρουσία σεισμικού φωτεινού γεγονότoς (Bright Spot) δηλ. απ’ ευθείας απεικόνισης του αερίου καθώς και από παρουσία σεισμικού επίπεδου γεγονότος (flat spot) που δίνει με αυτό το τρόπο την ακριβή υψομετρική θέση της διαχωριστικής επιφάνειας αερίου-νερού. Τα γεγονότα αυτά μπορούν γεωμετρικά να αποδώσουν στο μέλλον ακόμη και το μέγεθος του όγκου που καταλαμβάνει το αέριο μέσα στο κοίτασμα πριν από εκτέλεση μελλοντικά οποιασδήποτε γεώτρησης, η οποία αναμένεται να είναι της τάξης των 4.500μ κάτω από το βυθό της θάλασσας (70 χιλιόμετρα Νότια του Κόλπου της Μεσσαράς και σε θαλάσσιο βάθος 1650 μ.. Τον υποθαλάσσιο αυτό στόχο κοιτάσματος Φυσικού Αερίου, μήκους 15 τουλάχιστον χιλιόμετρων, τον ονομάσαμε Κρήτη-Α (βλ. Χάρτη Νο.2) κατ’ αναλογία με το στόχο κοιτάσματος της Μεγαλονήσου Κύπρος-Α. Το αναμενόμενο Φ/Α αναμένεται να περιέχει 99% μεθάνιο πράγμα που ελαχιστοποιεί οποιοδήποτε κίνδυνο τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης.
Χάρτης Νο.2: Πηγή, U.S.G. of Houston

Με βάση τις παραπάνω προοπτικές, διαπιστώνουμε, ότι υπάρχουν στην Ελλάδα αποθέματα Υ/Α. Εάν αυτά τα προσθέσουμε γεωπολιτικά στα ευρύματα της Κύπρου και του Ισδραήλ είναι δυνατόν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη. Η Τουρκία όμως και ο ενεργειακός της σύμμαχος, το Ιράν, έχουν αντιληφθεί το γεγονός αυτό εδώ και αρκετά χρόνια! Αρκεί να αναφέρουμε ότι στις 15 Οκτωβρίου 2010 ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, πρόεδρος του Ιράν, το οποίο είναι κάτοχος τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εμφανίστηκε στον Λίβανο και δήλωσε με πάθος ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί αμέσως από τον παγκόσμιο χάρτη!
Όμως γεωπολιτικά σε αντίθεση με την Κύπρο και το Ισραήλ, η χώρα μας δεν φαίνεται ακόμη να έχει προγραμματίσει κάποια προτεραιότητα για την συστηματική προσέλκυση επενδύσεων για εντοπισμό υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου πράγμα που είναι δυνατόν να αντιστρέψει σε μεγάλο βαθμό το υπάρχον διεθνές δυσμενές γενικότερο επενδυτικό κλίμα. Μία τέτοια ενέργεια θα μπορούσε σύντομα να προεξοφλήσει τη δυνατότητα δημιουργίας μελλοντικού πλούτου, ιδιαίτερα δε ορυκτού πλούτου αναφερόμενο σε Φ/Α.
Για όλα τα παραπάνω απαιτείται πολιτική βούληση η οποία εδώ και δώδεκα χρόνια δεν υπήρξε. Απαιτείται η ίδια πολιτική βούληση που υπήρξε στο παρελθόν για την εισαγωγή Φυσικού Αερίου, να υπάρξει παρόμοια και για την Έρευνα Εγχώριου υποθαλάσσιου Φυσικού Αερίου. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ότι κάποια πολιτική βούληση υπάρχει, αλλά δυστυχώς δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Κάθε καθυστέρηση θα είναι σε βάρος της εικόνας της χώρας στους επενδυτικούς κύκλους του εξωτερικού.

Συνεπώς χρειάζεται –το συντομότερο- να διαμορφωθούν πρωτοβουλίες & κατάλληλα επενδυτικά κίνητρα που στόχο θα έχουν την έρευνα Φ/Α στις βαθιές θάλασσες της Ελληνικής ΑΟΖ με προτεραιότητα βεβαίως Νότια, Νοτιοδυτικά και Nοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι ενέργειες αυτές θα οδηγήσουν ασφαλέστατα στην ανακάλυψη νέων υποθαλάσσιων αποθεμάτων Φ/Α στην Ελληνική ΑΟΖ τα οποία προστιθέμενα στα ήδη ανακαλυφθέντα και εντοπισθέντα αποθέματα του Ισραήλ και της Κύπρου, θα μπορούσαν όλα μαζί να διοχετευθούν μέσω της Ελληνικής Επικράτειας προς την Ευρώπη με κατάλληλο αγωγό Φ/Α!!!!

Πάνω στο συναφές θέμα που συμπληρωματικά καταγράφουμε ο κ. Αντώνης Φώσκολος, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και σύμβουλος της Καναδικής Κυβέρνησης στην αναζήτηση και εκμετάλλευση γαιανθράκων, προσθέτει τα κάτωθι, τα οποία αναφέρει σε ιστοσελίδα του διαδικτύου:
«Υπάρχουν 3 περιοχές κοντά στην Κρήτη, με τεράστια αποθέματα πετρελαίων και φυσικού αερίου. Η μία είναι νοτιοανατολικά της Κρήτης και αυτή είναι που ξέρουμε περισσότερο, με βάση τα νέα στοιχεία από τη Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Γεωλογική Υπηρεσία της Γαλλίας. Έχουμε επίσης μια άλλη, που είναι νοτίως της Κρήτης, κάτω από τη Μεσόγειο. Και υπάρχει επίσης ένα σημείο που είναι κοντά, προς τη Λιβύη. Είναι τρεις διαφορετικές περιοχές, οι οποίες έχουν αποθέματα. Μπορώ να μιλήσω μόνο για το ένα απόθεμα με πιθανότητα 50% διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Το υπολογίζω μεταξύ ένα και τρία τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.»

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις και τα γεγονότα παρατηρούν σε σχέση με όσα οι δυο διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές παρατηρούν πιο πάνω, ότι πρόκειται περί συγκλονιστικών αποκαλύψεων για την ύπαρξη τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, που βρίσκονται στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο και για τις οποίες το γενικότερο ενδιαφέρον κρατών, πετρελαϊκών μεγαθηρίων και μεγιστάνων του χώρου των υδρογονανθράκων είναι παμμέγιστο και εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, μη εξαιρουμένων των συνομωσιών και των επιχειρήσεων για την απόκτηση δικαιωμάτων πάνω σε αυτά ακόμη και με κατανομή ή επανακατανομή όχι μόνο των οικονομικών ζωνών επιρροής, αλλά και των περιοχών κρατικής κυριαρχίας ή επανακυριαρχίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή το Διεθνές Δίκαιο του Δικαίου της Θαλάσσης σε Γη, Θάλασσα ή Αέρα σε ηπειρωτικές ή νησιωτικές περιοχές.
Αλλά για τα πιο πάνω και τα παιχνίδια που γίνονται στο όνομα της εκμεταλλεύσεως του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, από κράτη πολυεθνικά μεγαθήρια ή μεγιστάνες του χώρου θα επανέλθουμε λεπτομερέστερα το αμέσως προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι τα πιο πάνω παιχνίδια το τελευταίο διάστημα όχι μόνο έχουν επιταχυνθεί αλλά και έχουν ισχυρά ενδυναμώσει με προσθήκες εθνικών δυνάμεων ή οικονομικών δυνάμεων, που διεκδικούν ρόλο στην περιοχή.