Ο εγκλωβισμός της «ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΤΙΓΡΕΩΣ» είναι πλήρης…..

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ και ο MHXANIΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ το 2021

…..λειτουργεί παράπλευρα όμως ΥΠΕΡ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ!!!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Το “πράσινο φως ” για την ένταξη της Ιρλανδίας στο Μηχανισμό Στήριξης και η παροχή βοήθειας 67,5 δις € έδωσαν χθες οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.

Η ίδια η Ιρλανδία θα προσθέσει στο πακέτο 17,5 δις € αυξάνοντας το ποσό των 85 δις €.

Το Δουβλίνο κατάφερε να διατηρήσει το χαμηλό συντελεστή φορολόγησης εταιρικών κερδών και κέρδισε ένα χρόνο παράταση στην προθεσμία μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%.

Σε μια έκτακτη Σύνοδο του Ecofin στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε το Δουβλίνο να λάβει δάνειο 22,5 δις € από το ΔΝΤ, 5 δις € από Σουηδία και Βρετανία και 40 δις € από το Μηχανισμό Στήριξης.

Κατά μέσο όρο το επιτόκιο θα είναι κάτι λιγότερο από 6%.

Στα κεφάλαια αυτά η Ιρλανδία θα προσθέσει 17,5 δις € (το ήμισυ της συνολικής κεφαλαιακής ενίσχυσης προς τις Τράπεζες), τα οποία θα αντλήσει από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων της.

Το συνολικό πακέτο βοήθειας θα φτάσει τα 85 δις €.

Οι χθεσινές αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο προσεχές Eurogroup (6/12) και Ecofin (7/12), ενώ και το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις αρχές Δεκεμβρίου, για να δώσει την επίσημη έγκριση.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι ημερομηνίες έπονται της ψήφισης του Ιρλανδικού Προϋπολογισμού (στα τέλη αυτής της εβδομάδας), η οποία θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση των δανείων.

Εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε υψηλό το επιτόκιο δανεισμού. Ο πρώην Ηγέτης του Κόμματος όμως υποστήριξε ότι αν χρειαστεί θα παρέχει τη στήριξή του στην Κυβέρνηση για να εγκριθεί ο Προϋπολογισμός – δεδομένου ότι δύο μόνο είναι οι επιπλέον έδρες της Ιρλανδικής Κυβέρνησης και συνεπώς ανακύπτει ερώτημα εάν και κατά πόσο θα πετύχει την έγκριση του Προϋπολογισμού.

Όμως κάθετα αντίθετος εμφανίζεται ο Ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρυ Άνταμς, ο οποίος μετά τη νίκη του Κόμματός του στις επαναληπτικές εκλογές έθεσε ως στόχο την κατάκτηση της Εξουσίας και τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας.

Όμως η Ιρλανδική περιπέτεια και οι ζυμώσεις γύρω από την αντιμετώπισή της φέρνουν καλά νέα και για την Ελληνική περίπτωση. Γιατί επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής και ευθυγραμμίζονται χρονολογικά οι δυο προθεσμίες (Ιρλανδική – Ελληνική) εξόφλησης, δίνοντας έτσι μια “ανάσα επιμήκυνσης” της εξόφλησης από την Ελλάδα στον Μηχανισμό, που μέχρι σήμερα ανέμενε να είναι 5 χρόνια, σε 11 χρόνια.

Βέβαια τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβουν τα 15 Κοινοβούλια, όμως δεν διατυπώνονται ανησυχίες σε αυτό το σημείο.

Οι χθεσινές αποφάσεις αφορούν την “Ευρω – ασπίδα” , που προικίζεται στο μέλλον με μόνιμο “Μηχανισμό Διάσωσης”, ο οποίος στην κατασκευή του επεσπεύθηκε από το φόβο του «ντόμινο» της Κρίσης και σχηματοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση που κράτησε 7 ώρες και η οποία μολονότι στα περισσότερα έκανε το χατίρι της Μέρκελ, εντούτοις σε κάποια π.χ. στο Μηχανισμό Στήριξης δεν συμφώνησε και άλλαξε τις Γερμανικές επιθυμίες, για την ύπαρξη συμμετοχής Ιδιωτών κατά περίπτωση.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις είχαν μερικές παρατηρήσεις, οι οποίες αναφέρονται σε δύο κεφάλαια :

Κεφάλαιο πρώτο : η Ιρλανδία και ο “Μηχανισμός Διάσωσης” των “αδύναμων κρίκων” της Ευρωζώνης και

Κεφάλαιο δεύτερο : η Ελλάδα και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από αυτήν, στον ίδιο χρόνο όπως και στην Ιρλανδία. Με άλλα λόγια 4+ 7 χρόνια αργότερα αντί των 3+2, που περιλαμβάνονται στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Αυτή η εξέλιξη οπωσδήποτε αποτελεί μια βαθειά ανάσα σε όλα όσα μέχρι στιγμής προκαλούσαν βαθύ «ψυχοπλάκωμα» στην Κυβέρνηση και τον Λαό της Ελλάδας και έχουν σχέση με την αποπληρωμή των δανείων προς το Μηχανισμό Στήριξης.

Οι πολιτικοί παρατηρητές παρά τα παραπάνω πάντως πάντα θεωρούσαν και θεωρούν και τώρα ότι το Σχέδιο που θα πρέπει να εκπονηθεί και υιοθετηθεί από όλες τις Πολιτικές και Κοινωνικές Ηγεσίες της Χώρας, έχει σχέση με την “απαγκίστρωση” από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, οψέποτε και αν αυτό προορίζεται να γίνει και δεύτερο με ένα ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, που πρέπει αμέσως από αύριο να εκπονηθεί και να υιοθετηθεί και να έχει αν είναι δυνατόν ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ από όλες τις Πολιτικές και Κοινωνικές Ομάδες του Τόπου. Να αφορά δε τη δημιουργική ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΟΥΤΟΥ, δεδομένου ότι κάθε μέρα και πιο πολύ ο Οικονομικός χώρος κατακλύζεται από ΦΤΩΧΕΙΑ, ΠΑΡΑΛΥΣΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ.

Advertisements