Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο…

ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΟΝΘΡΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

…και η Κυβερνητική αλλαγή “γραμμής πλεύσης”

Οι ειδήσεις της ημέρας για την μετάβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τρίπολη της Λιβύης, προκειμένου να παραστεί στην 3η Ευρω-Αφρικανική Σύνοδο, παράλληλα όμως με το οξυμένο επίκαιρο ενδιαφέρον, που παρατηρείται γύρω από τα ενεργειακά αποθέματα (πετρέλαιο-αέριο κλπ.) της Ελληνικής φύσης και των υποθαλάσσιων περιοχών, που βρίσκονται στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται νοτιότερα της Κρήτης όπου οι τελευταίες ανακαλύψεις προσδιορίζουν ως πλούσιο σε κοιτάσματα ιδίως φυσικού αερίου και πετρελαίου και εγγύς προς τις περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λιβύη, έχουν “εξάψει” το ενδιαφέρον των πολιτικών και οικονομικο-κοινωνικών παρατηρητών για ό,τι αναφέρεται και από τις εφημερίδες, ότι θα αποτελέσει σημείο συζητήσεων ανάμεσα στους Ηγέτες της Ελλάδος και της Λιβύης.

Σε σχέση με την Ευρω-Αφρικανική Διάσκεψη τα πρακτορεία ειδήσεων (απόγευμα 29ης Νοεμβρίου 2010) αναφέρουν:

Με την συμμετοχή 80 ηγετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής, αρχίζουν σήμερα Δευτέρα στην Τρίπολη της Λιβύης, οι εργασίες της 3ης Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται θέματα οικονομικής ανάπτυξης, επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα στη θεματική ενότητα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή και αύριο Τρίτη στην ενότητα για τη Μετανάστευση, την Κινητικότητα και τη Δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στη Σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι συμμετέχοντες αναμένεται να εστιάσουν τις συζητήσεις τους στον τρόπο με τον οποίο οι δύο ήπειροι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην επίτευξη των κοινών στόχων προτεραιότητας, την προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης και της απασχόλησης και να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, κυρίως με τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

Οι θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα αφορούν στα ακόλουθα ζητήματα:

  • Περιφερειακή ολοκλήρωση, υποδομές, επιστήμη και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα
  • Ενέργεια και κλιματική αλλαγή
  • ΑΣΧ (αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας), γεωργία και τρόφιμα
  • Ειρήνη και ασφάλεια
  • Διακυβέρνηση και ανθρώπινα δικαιώματα
  • Μετανάστευση, κινητικότητα και δημιουργία θέσεων εργασίας

Μετά τις σημερινές εργασίες, ο ηγέτης της Λιβύης συνταγματάρχης Μουαμάρ Αλ Καντάφι θα παραθέσει δείπνο στους αρχηγούς.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο με την υπογραφή σχετικής διακήρυξης και την έκδοση κοινού σχεδίου δράσης 2011-2013, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, που πρέπει να συνεχιστούν ή να δρομολογηθούν στους στρατηγικούς τομείς και θα βασίζεται στα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί από το 2007, οπότε οι αρχηγοί των δύο ηπείρων έθεσαν σε εφαρμογή την κοινή στρατηγική εταιρική σχέση Αφρικής-Ε.Ε.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου X. B. Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανάπτυξης Andris Piebalgs, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο υπουργός Εξωτερικών Μάριος Κυπριανού, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας Μπερλουσκόνι, Σόκρατες, Θαπατέρο, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βεστερβέλε.

Σε σχέση με τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων επιστήμονες ειδικοί στις έρευνες πετρελαίου παρατηρούν, ότι τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης είναι πλουσιότατα έτσι ώστε εις εξ αυτών ο Αντώνης Φώσκολος, καθηγητής τους Πολυτεχνείου Κρήτης και επίσημος ερευνητής υδρογονανθράκων στην Καναδική Κυβέρνηση να παρατηρεί χαρακτηριστικά: “υπάρχει μια Αλάσκα κρυμμένη στην Κρήτη”.

Τα ως άνω αποθέματα περί των οποίων την περασμένη εβδομάδα στις ιστοσελίδες μας είχαμε εκτεταμένα αναφερθεί συνοδευόμενα μάλιστα από την πρόσφατη υπόσχεση του Πρωθυπουργού – που δόθηκε στην απάντησή του σε πολιτικό Αρχηγό στη Βουλή – ότι τα συναρμόδια υπουργεία ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες σε ένα σχέδιο που αποκαθιστά στα πρότυπα των παλαιοτέρων νομοθετημάτων που αφορούσαν την ΔΕΠ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου) και είχαν συνταχθεί το 1986 από τον π. Υπουργό Ενέργειας κ. Ελευθέριο Βερυβάκη και τα οποία διέθεταν τη γραμμή της “εθνικής εκμετάλλευσης” στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του ελληνικού χώρου, μπορεί να είναι το αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στους δυο ηγέτες των δύο χωρών Ελλάδος- Λιβύης, προκειμένου να προσδιοριστούν κοινοί τρόποι δράσης των δύο πλευρών.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, αδημωνούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα της συναντήσεως του Έλληνα Πρωθυπουργού και των συζητήσεων των δύο Ηεγτών, πάνω στο πιο πάνω θέμα, που είναι δυνατό να αποτελέσουν σημαντικό σημείο στροφής των αντίστοιχων πολιτικών κατά την παρούσα στιγμή. Ασφαλώς, μετά τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας της τελευταίας περιόδου και τους ανασυσχετισμούς των θέσεων των παρακείμενων χωρών πάνω στο θέμα των εκμεταλλεύσεων και των συμμαχιών, που πρέπει να καταρτιστούν για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών των υδρογονανθράκων (πετρελαίου, αερίου), που βρίσκονται στην περιοχή νότια της Κρήτης το ενδιαφέρον όλων – όχι μόνο Ελλάδος και Λιβύης – οξύνεται και κορυφώνεται σε βαθμό πρωτίστης προτεραιότητας.

Εξάλλου, οι πολιτικοί παρατηρητές αισθάνονται την υποχρέωση κατά αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση αφενός μεν με τις μυστικές διαπραγματεύσεις, που γινόντουσαν και γίνονται με την Τουρκία και τα ζητήματα του Αιγαίου και της Αιγειαλίτιδος ζώνης σε συνάρτιση με την συνεκμετάλλευση με την Τουρκία των φυσικών πόρων του Αιγαίου, αφετέρου δε με όσα έχουν λεχθεί τελευταία (περασμένη Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010) από τον Πρωθυπουργό για τον τρόπο εκμετάλλευσης των πετρελαίων και του φυσικού αερίου, που βίσκονται στον Ελληνικό χώρο – που αποκλείουν την συνεκμετάλλευση με την Τουρκία – συν όλα όσα θα προκύψουν από τις ενδεχόμενες συζητήσεις με άλλες πλευρές των θεμάτων του φυσικού αερίου που βρίσκονται νότια της Κρήτης εντός της Μεσογειακής Λεκάνης.

Advertisements