Τώρα ο Συναγερμός για την Ευρωζώνη…..

H ΣΩΤΗΡΙΑ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ «ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ»

…… είναι τουλάχιστον ΑΤΛΑΝΤΟ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ και είναι ασφαλής μέχρι τον επόμενο ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ – ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ


Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Σήμερα τα μάτια όλων στρέφονται στην Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, αφού ο Ζαν Κλοντ Τρισέ άφησε να εννοηθεί, ότι ίσως προτείνει την επέκταση του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων των Χωρών Μελών της Ευρωζώνης, ενώ υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς την έκδοση του Ευρω – Ομολόγου.

Οπωσδήποτε αυτό που αποτελεί πια γεγονός είναι ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν παρέμβαση υπέρ του Ευρώ μέσω Ευρω – Ομολόγου, ενώ ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει η στάση του Βερολίνου.

Μετά τις πιο πάνω χθεσινές εξελίξεις αναπτερώθηκαν οι ελπίδες όλων, ότι θα ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για τη στήριξη του Ευρώ και των προβληματικών και υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Από ολόκληρη την κινητοποίηση, που τις τελευταίες μέρες παρατηρείται, όλοι οι Πολιτικο – Οικονομικοί παρατηρητές της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης, δείχνουν να συμμερίζονται την εκτίμηση ότι οι περισσότερες Κυβερνήσεις και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες σε όλο τον Κόσμο φοβούνται ότι στην Ευρωζώνη υπάρχει κίνδυνος να μη μπορεί να αποτραπεί το ΝΤΟΜΙΝΟ της προσβολής και επέκτασης της Κρίσης σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό Οικονομιών, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία – όχι μόνο και σε άλλες Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία κλπ.), αλλά και σε εκείνες που μέχρι σήμερα θεωρούνται εκτός της «ακτίνας θανάτου», αφού άρχισε πια να γίνεται ανοικτά λόγος και για Βέλγιο, Ιταλία ή ακόμη και Γαλλία- με αποτέλεσμα το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΧΑΟΣ.

Φαίνεται μάλιστα ότι οι φόβοι σε ολόκληρη την Υφήλιο κινούνται και σε Δυνάμεις, που βρίσκονται εκτός Ευρώπης και οι οποίες κατατάσσονται μεν στους G20, όμως δεν μπορούν να συναριθμηθούν σε εκείνες τις ευαίσθητες και ευπαθείς δυνάμεις, που μέχρι τώρα στους G20 μετρούσαν σαν τα προσεχή θύματα της Κρίσης, και ανήκαν στην Ευρωζώνη.

Χθες Αμερικανοί με δηλώσεις προς τα Διεθνή Πρακτορεία ξεκαθάρισαν πως εφόσον χρειαστεί επιπλέον συνδρομή από το ΔΝΤ, η θετική ψήφος της Ουάσιγκτον είναι δεδομένη.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις το Ευρώ ανέκαμψε σημαντικά έναντι του δολαρίου, ενώ οι φήμες για την παρέμβαση στην Αγορά Ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και την απόφασή της για την έκδοση του πρώτου ουσιαστικά Ευρω – Ομολόγου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματο – Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) στις αρχές του επόμενου έτους (1-1-2011), η ανακούφιση που σημειώθηκε στις Αγορές ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Μάλιστα ο Τρισέ που ρωτήθηκε σχετικά για το μέλλον της Ευρωζώνης και τις φήμες που το αφορούν, απάντησε εύγλωτα αλλά συγκρατημένα « εκτιμώ την σταθερότητα της Ευρωζώνης , με βάση τα όσα γνωρίζω δεν μπορεί να αμφισβητηθεί (…..) μην υποτιμάται την αποφασιστικότητα των Κυβερνήσεων».

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, μετά τα ρεπορτάζ των τελευταίων 48 ωρών και τις δηλώσεις των Οικονομικών Αξιωματούχων Ευρώπης και ΗΠΑ, έλεγαν ότι οι «κραυγές SOS» για το ΕΥΡΩ αρχίζουν να αποδίδουν και να οδηγούνται σε αποκρυσταλλώσεις, που από τα λόγια προχωρούν στα έργα, που είναι στην παρούσα φάση απαραίτητα για να σωθεί ο «ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗ» και για να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος ΝΤΟΜΙΝΟ, που θα λειτουργούσε σαν «νάρκη στα ύφαλα του πλοίου», και θα κινδύνευε να βυθίσει το σκάφος.

Οι παρατηρητές πρόσθεταν ότι αν πράγματι ο Παγκόσμιος Καπιταλισμός και τα Αφεντικά του έχουν τρομάξει και για αυτό θα τρέξουν – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – με συντονισμένη κίνηση Στήριξης της Ευρωζώνης, να βοηθήσουν το Ευρώ, ίσως τότε καταστεί δυνατή στην παρούσα φάση, η διάσωσή του μέχρι τον επόμενο ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ – ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ , που μπορεί να φέρει η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση.

Advertisements