Η γενιά του Αλέξη Γρηγορόπουλου…

ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ…

…διαδηλώνει και απαιτεί…

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Περίπου 3 χιλιάδες μαθητές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια λίγο μετά το μεσημέρι. Κάποιοι είχαν φέρει μαζί τους ταμπούρλα και αρκετοί κουβάλαγαν και τους γονείς τους… Πολλοί από τους τελευταίους βάδιζαν παράλληλα με την πορεία από το πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου και έπειτα της Σταδίου, για να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους δε θα κινδυνέψουν.

Μόλις η χθεσινή πορεία έκανε τα πρώτα βήματά της τα συνθήματα των νέων για το Γρηγορόπουλο και την Αστυνομία έμπλεξαν με αυτά των μεγαλύτερων για το ΔΝΤ και την Οικονομική Κρίση.

Ομάδες-ομάδες από τους πιο πάνω νεαρούς με κουκούλες, κασκόλ και μαντίλια κάλυπταν τα πρόσωπά τους και φαινόταν ότι είχαν έρθει για κυνηγητό με τα ΜΑΤ.

Καθηγητές, αλλά και μαθητές προσπαθούσαν να τους οδηγήσουν απομακρύνοντας όποιον θεωρούσαν εμπόδιο στην πορεία, ενώ οι νεαροί προχωρώντας ανάμεσα στους δρόμους της πρωτεύουσας προκαλούσαν μικροεπεισόδια και έσπασαν βιτρίνες για να επιβεβαιώσουν την δικιά τους ύπαρξη και απόφαση να συμμετέχουν και αυτοί στα δρώμενα.

Αργότερα τα μικροεπεισόδια της πορείας μεταφέρθηκαν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και κοντά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής πριν από 2 χρόνια.

Έως αργά τη νύχτα βρισκόταν σε εξέλιξη κλεφτοπόλεμος ανάμεσα σε Αντιεξουσιαστές και τις Δυνάμεις της Αστυνομίας. Νωρίτερα το απόγευμα και για περίπου ένα τρίωρο, από τις 4μ.μ. έως τις 7 μ.μ., όσο διήρκησε δηλαδή η πορεία, το κέντρο ήταν «απαγορευμένη ζώνη». Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική εξαιτίας της ρίψης χημικών από το Σύνταγμα και στην Ακαδημίας μέχρι και τα Εξάρχεια, ενώ σε πολλά σημεία υπήρχαν φωτιές σε κάδους.

Εκτός από την πορεία και τις εκδηλώσεις των Αθηνών υπήρχαν ανάλογες εκδηλώσεις και πορείες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, όπως στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά και αλλού.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις θεωρούν, ότι το χθεσινό ξέσπασμα των συνομήλικων του Αλέξη Γρογορόπουλου αποτελεί εκδήλωση διεκδίκησης ρόλου και αυτής της γενιάς που σιγά-σιγά περνά – μέσα από το πέρασμά της σε μεγαλύτερες ηλικίες – στο προσκήνιο της κοινωνικής και ιστορικής δράσης από το οποίο διεκδικεί μερίδιο. Οι σύγχρονες εποχές με την προηγμένη τεχνολογία, που φτάνει σε όλα τα μέρη της Γης και σε όλες τις ηλικίες είναι φυσικό να έχει κατεβάσει ή αντίστοιχα ανεβάσει τα άκρα όρια ηλικίας, που διεκδικούν συμμετοχή στην κοινωνική και εθνική ζωή. Η ωρίμανση των ατόμων – μέσα στην αγκαλιά της νέας τεχνολογίας – γίνεται γρηγορότερα και ευρύτερα με αποτέλεσμα οι σημερινές γενεές νέων ανθρώπων να επιζητούν συμμετοχή στη ζωή πολύ νωτερίτερα από ό,τι παλιαότερες.


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συνομήλικοι του Αλέξη Γρηγορόπουλου «γαντζώνονται» από το περιστατικό του θανάτου και της σύγκρουσής του με την Εξουσία – που ανταπέδωσε με κτηνώδη τρόπο τις προκλήσεις του – προκειμένου να προβάλουν την ύπαρξη και την παρουσία τους στα κοινωνικά και ιστορικά δρώμενα με αξιώσεις. Ακριβώς για αυτό το λόγο επιβάλλεται με ανοχή και κατανόηση συμπεριφορά όλων των άλλων απέναντί τους, η οποία θα υποδέχεται και με επιείκεια ακόμη και τις καταστροφές οι οποίες προκαλούνται από αυτά τα παιδιά, προκειμένου οι μεγαλύτεροι να προσέξουν την δικιά της παρουσία σε όσα εκ της ύπαρξής τους θεωρούν ότι δικαιούνται.

Βεβαίως είναι άλλο θέμα αυτό το οποίο σχεδόν πάντα ανεξαίρετα προκαλείται από τους σκοτεινούς και ύποπτους μηχανισμούς καταστροφών – λογιών-λογιών εγκληματικών συμμοριών ή και ανεύθυνων ομάδων καταστροφής π.χ. μπαχαλάκηδες κλπ.- που εμπλέκονται σε αυτές τις εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, προκειμένου να πετύχουν γενικότερη αναταραχή ή και χάος και οι οποίοι δε διστάζουν – με κάλυμμα και ασπίδα τις νεανικές κινητοποιήσεις – σε κανενός είδους κοινωνική καταστροφή ή έγκλημα.

Οι πολιτικοί παρατηρητές – σχολιάζοντας τις χθεσινές εκδηλώσεις – κατέληγαν, ότι σταδιακά ο εορτασμός της επετείου του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποφορτίζεται και απονευρώνεται οδηγούμενος αργά αλλά σταθερά στο «μουσείο της ιστορίας», που αν δεν υπάρξει τυχαία ή εσκεμμένη επανάληψη και επανατροφοδότησή του αυτών που πριν από 2 χρόνια ή και τώρα σημειώνονται δε θα αργήσει να αποτελεί απλή ανάμνηση στο εορτολόγιο των κοινωνικών συμβάντων και αγώνων.

Advertisements