Με το διήμερο (16-17/12/2010) ξεκίνησε…

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ… ΕΜΕΙΝΕ ΜΙΣΟΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 16-17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

…αλλά δεν τέλειωσε η αλλαγή στη ζώνη του ευρώ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Οι ηγέτες των «27» στο διήμερο των εργασιών για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης περιορίστηκαν μόνο στην έγκριση της καταρχήν θέσπισής του, προσθέτοντας και συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στη δημιουργία του και την πρόβλεψη, ότι η λειτουργία του θα χρειαστεί τροποποίηση της Συνθήκης με απλουστευμένη διαδικασία, που αποκλείει τα Δημοψηφίσματα. Ενώ, άφησαν αναπάντητα όλα τα άλλα ερωτηματικά για τις «επικίνδυνες» λεπτομέρειες που το συνοδεύουν για να απαντηθούν στις συναντήσεις κορυφής του 2011 και μετά.

Μετά τα πιο πάνω που ολοκλήρωσαν για την παρούσα φάση τις εργασίες της Μεταρρύθμισης του προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης σε Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης, που κινδυνεύουν λόγω της Οικονομικής Κρίσης από πτώχευση.

Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι Αγορές θα ησυχάσουν και θα πάψουν να επιτίθενται με σταθερό στόχο την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, που αυτές με τα δικά τους μέτρα έχουν “ζυγιάσει και κατατάξει” στους αδύνατους κρίκους της Ευρωζώνης.

Η φράση που με το τέλος των εργασιών του διημέρου ακουγόταν στους διαδρόμους των αιθουσών της Συνόδου, σε σχέση με τα αναπάντητα ερωτήματα, που συνοδεύουν τις αποφάσεις των «27» Ηγετών της Ευρωζώνης, ήταν: «θα δούμε από το νέο χρόνο και μετά (2011)» τι θα γίνει.

Το μόνο που σταθερά επαναλαμβανόταν ήταν, ότι είναι αδιάσειστη και τελειωτική η απόφαση για μια ισχυρή και σταθερή Ευρωζώνη, που θα αποτελεί ένα από τους οικονομικούς-οικουμενικούς πόλους στον 21ο αιώνα.

Κατά τα λοιπά, θριαμβευτής της Σύνοδος και μάλιστα “άνευ αγώνος”, αναδείχθηκε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία για λογαριασμό της σημερινής Γερμανίας κατέκτησε την οικονομική πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης, ενώ ένας άλλος Ευρωπαίος Ηγέτης ήταν επίσης νικητής. Αυτός είναι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που πήρε την καταρχήν έγκριση της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και άλλων πολλών χωρών της Ευρώπης για «πάγωμα» των κοινοτικών προϋπολογισμών για την περίοδο 2014-2020.

Στη διήμερη Σύνοδο τα Ευρω-Ομόλογα δεν εγκρίθηκαν, όμως προωθήθηκαν σαν ιδέα, που ίσως στο μέλλον αξιοποιηθεί παρά το γεγονός ότι προς το παρόν τουλάχιστο οι μεγάλες χώρες Γαλλία, Γερμανία κ.ά., τα αποκρούουν.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατηρούσαν, ότι η διήμερη Σύνοδος του Δεκεμβρίου 2010 θα αποτελέσει “σταθμό” για την Ευρωζώνη, γιατί έστρεψε αποφασιστικά το «πηδάλιο» των επιλογών του ευρώ από το παλαιό μοντέλο της “εποχής Ντελόρ” του «μέσου όρου» των επιπέδων της Οικονομίας, των Κρατών-Μελών της Ευρώπης στο γερμανικό “μοντέλο Μέρκελ”, που θα ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Οικονομία και ενδεχόμενα θα αποβάλει όσους δεν αντέξουν τον «μαραθώνιο» του ευρώ που ξεκινά από το 2013 και μετά, αλλά αξιώνει ταχύτητες «δρόμων μικρών αποστάσεων».

Advertisements