Το κατέβασμα στου “κακού τη σκάλα”…

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ… ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ της ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ;

… δεν έχει τελειωμό

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ – δια της ΠΟΕ-ΟΤΑ – καταγγέλλουν, ότι η Κυβέρνηση, ΕΣΔΚΝΑ και Περιφέρεια Αττικής μεθοδεύουν με “συνοπτικές διαδικασίες” την αφαίρεση της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εκχώρησή της στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Για το λόγο αυτό, έχουν ήδη ματαιώσει δυο φορές με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους τις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ, κάτι που έγινε και τη χθεσινή μέρα με συγκέντρωση ξανά έξω από το ξενοδοχείο Emperial, όπου θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του Συνδέσμου. Τα μέλη του ΠΟΕ-ΟΤΑ δήλωσαν μάλιστα, ότι όπου κι αν επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει ο ΕΣΔΚΝΑ θα είναι απ’ έξω αντιδρώντας δυναμικά σε αποφάσεις ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ – προτού μάλιστα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τα νέα αυτοδιοικητικά όργανα την 1η Ιανουαρίου – επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει την επεξεργασία του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής που επί 25 χρόνια διαχειρίζονται οι ΟΤΑ, γεγονός που από τη μια θα χρεώσει δυσβάσταχτα «τέλη εισόδου» τους δήμους και από την άλλη θα συμβάλλει στην ενίσχυση των απολύσεων στο κλάδο.

Ίσως, πρέπει να σημειωθεί, ότι έχουν ήδη ανεπιτυχώς επιχειρηθεί δυο φορές συνεδριάσεις του Συμβουλίου, λόγω ελλείψεως απαρτίας, ωστόσο την επόμενη τρίτη φορά, η Συνεδρίαση μπορεί να γίνει και να καταλήξει σε απόφαση άσχετα από τον αριθμό μελών που θα προσέλθουν.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΔΚΝΑ Ν. Χιωτάκης, χθες έσπευσε να ανέβει στο βήμα και να ανακοινώσει, ότι η Συνεδρίαση αναβάλλεται λόγω μη απαρτίας, αλλά δεσμεύθηκε ότι η νέα Συνεδρίαση – Τετάρτη ή Πέμπτη – θα γίνει με την απαρτία που ορίζει ο νόμος.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π. – Σ.Ι.Ε.) παρατηρούσαν έκπληκτοι, ότι στην περίπτωση που θα επαληθευθούν οι καταγγελίες των εργαζομένων στους ΠΟΕ-ΟΤΑ, ότι το πρώτο θύμα μιας τέτοιας πολιτικής θα είναι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», δεδομένου ότι είναι εντελώς διαφορετικές οι προβλέψεις που αυτός έχει στις διατάξεις του από τις μεθοδεύσεις οι οποίες – όπως καταγγέλεται – πάνε να υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής σήμερα και ολόκληρης της χώρας αύριο – εξάλλου παρόμοιες καταγγελίες αφορούν και το Δήμο Θεσσαλονίκης – και για αυτό το λόγο το πρόβλημα που θα προκύψει δε θα μείνει στα στενά όρια των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά θα αφορά γενικότερα τη μέθοδο αντιμετώπισης του συνόλου των απορριμμάτων της χώρας, για τα οποία οι προβλέψεις συνδέονται μεν με τις μονάδες Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά όχι με τις κεντρικές μεθοδεύσεις ιδιωτικοποιήσεων οικονομικών μονάδων, που επιλέγονται – τουρλού-τουρλού – από σκοτεινούς και άγνωστους στο βάθος μηχανισμούς, Κυβερνητικούς ή Κρατικούς ή μη Κρατικούς με κριτήριο το κέρδος και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Advertisements