Η Ελληνική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί…

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ – ΚΡΗΤΗ – ΚΥΠΡΟΣ

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗΣ… ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

…μ εκμετάλλευση ή συνεκμετάλλευση γιγαντιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής, π. Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Ο επιστημονικός και τεχνικός συνεργάτης της ΠΝΥΚΑΣ – 21ος αιώνας, Ηλίας Κ. Κονοφάγος, τ. Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε., μας απέστειλε την πιο κάτω επιστολή-μελέτη, που κατά την γνώμη μας εμπεριέχει συνταρακτικά στοιχεία για το γνωστό κοίτασμα φυσικού αερίου το «ΛΕΒΙΑΘΑΝ» και άλλα μικρότερα, που βρίσκονται στην «κοιλιά» της Ανατολικής Μεσογείου σε βάθος 1700 μ. και όπως είναι ευθύς εξ αρχής εύκολα αντιληπτό είναι σε θέση το περιεχόμενό τους να αλλάξουν την μοίρα της περιοχής, αλλά και των κρατών που θα εκμεταλλευτούν την πιο πάνω «νέα ανακάλυψη» του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου, που πραγματοποιήθηκε τα 10 τελευταία χρόνια στον κόσμο, του «ΛΕΒΙΑΘΑΝ».

Οι άλλες παρακείμενες χώρες, όπως είναι η Κύπρος και το Ισραήλ – που ως λέγεται έχουν επίσης απευθυνθεί και προς την Ελλάδα – έχουν ήδη κινηθεί, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα του «παράκτιου κράτους» με βάση την ΑΟΖ τους επί του εν λόγω κοιτάσματος , πράγμα όμως το οποίο μέχρι στιγμής δεν πραγματοποίησε ούτε φαίνεται να πραγματοποιεί η Ελληνική πλευρά, η οποία διαθέτει τα δικαιώματα της Ελληνικής ΑΟΖ επί του εν λόγω κοιτάσματος, πολύ περισσότερο γιατί οι αμέσως ενδιαφερόμενες χώρες – όπως η Κύπρος και το Ισραήλ – αποζητούν την Ελληνική συνεργασία, που ταυτόχρονα θα τους βγάλει από την πολύ δύσκολη θέση των Τουρκικών επιβουλών και επιθέσεων κατά Ελληνικών δικαιωμάτων στους υδρογονάνθρακες της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες κάθε μέρα και περισσότερο αποκτούν επιθετικότερη μορφή και διάταξη.

Αμέσως παρακάτω παραθέτω την επιστολή-μελέτη του επιστημονικού συνεργάτη και ερευνητή της ΠΝΥΚΑΣ – 21ος αιώνας, κ. Ηλία Κονοφάγου, που πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι σε θέση να αλλάξει τη μοίρα της περιοχής και των παράκτιων κρατών – εάν τύχει της κατάλληλης εκμετάλλευσης. Βέβαια η πιο πάνω αλλαγή μοίρας προϋποθέτει θαρρετή και πρωτοπόρα κίνηση συνεργασίας, συμμαχίας και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην πιο πάνω περιοχή με άλλους, που διαθέτουν αντίστοιχα δικαιώματα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε πράγματι να αλλάξει όχι μόνο τα τρέχοντα σημερινά δεδομένα, αλλά και τα δεδομένα του άμεσου μέλλοντος, δεδομένου ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου στην πιο πάνω περιοχή είναι πράγματι σε θέση να μεταβάλει δραστικά τον πλούτο των παρακειμένων κρατών, τα οποία είναι σε θέση να προχωρήσουν μόνα ή σε συνεργασία μεταξύ τους και με κατάλληλα εταιρικά ή κρατικά σχήματα για να δράσουν και να μεγαλουργήσουν στην περιοχή.

Παρακάτω παραθέτουμε την επιστολή-άρθρο του κ. Ηλία Κονοφάγου.

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Χθές το βράδυ 29 Δεκεμβρίου 2010, στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου-Ισραήλ, ανακοινώθηκε επίσημα η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος Φ/Α (Φυσικού Αερίου) που πραγματοποιήθηκε τα 10 τελευταία χρόνια στον κόσμο, το ΛΕΒΙΑΘΑΝ. Περιέχει 0,5 Τρις m3 Φ/Α (που αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 100 χρόνια).

Στο Ισραήλ και στην Κύπρο επικρατεί γεωπολιτικός αναβρασμός και ο κόσμος που παρακολούθούσε τα γεγονότα χθες το βράδυ γιόρτασε ανοίγοντας σαμπάνιες.

Η χαρτογραφημένες εικόνες (βλ. Εικ.1 & Εικ.2) των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν και δημοσιεύτηκαν (Dalit, Tamar & Leviathan) και αυτών που πρόκειται να ανακαλυφθούν (Κύπρος Α, κ.λ.π. κ.λ.π.) μιλάνε από μόνες τους!!

Εικ.1

Εικ.2


Τα συνολικά αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα από μόλις τρία θαλάσσια ερευνητικά οικόπεδα φθάνουν τα 2 Τρις m3 (κυβικά μέτρα). Εάν λάβουμε υπ’ όψη ότι η μείζονα περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου & Αιγύπτου μπορεί να περιέχει επί πλέον απολήψιμα αποθέματα μέχρι και 15 Τρις m3 Φ/Α (αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης των 25), διαπιστώνουμε την Γεωπολιτική σημασία των ανακαλύψεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Ας δούμε όμως σε περίληψη τι γράφουν οι Ισραηλινές Εφημερίδες σήμερα 30 Δεκεμβρίου 2010:

« Οι δοκιμές παραγωγής της Γεώτρησης Λεβιάθαν-1 επιβεβαίωσαν πανηγυρικά τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου του κοιτάσματος τα οποία θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να αρχίσει να εξάγει σύντομα αέριο!!

Η ανακάλυψη είναι πιθανόν να θέσει ένα τέλος στα σενάρια εισαγωγής Φ/Α από την Ρωσία μέσω Τουρκίας!!

Η παραγωγή του Λεβιάθαν που έχει έκταση 6,5 φορές το μέγεθος του Τελ Αβίβ (324 km2) αναμένεται, κατά τη διάρκεια της ζωής του να τροφοδοτήσει το Ισραήλ με $300 Δις δηλαδή μιάμιση φορά το ακαθάριστο εθνικό προϊόν του Ισραήλ!

Αλλά ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο………το αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοινώνει ότι το μέλλον της Ελλάδος βρίσκεται…….στο Ιόνιο Πέλαγος.

Οι Κύπριοι παρά τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές που ανοίγονται για την χώρα δηλώνουν ότι νοιώθουν τελικά τελείως μόνοι. Λες και το Καστελόριζο δεν υπάρχει, λες και η Κρήτη δεν υπάρχει (βλ. Εικ.3)!!

Εικ.3


Αναλύοντας όμως τις απόψεις όλων των ειδικών πετρελαιογεωλόγων που ασχολούνται με την Νοτιοανατολική Μεσόγειο διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων Φ/Α στην μείζονα περιοχή μεταξύ Κρήτης-Αιγύπτου & Κύπρου.

Στατιστικά οι πιθανότητες να ανακαλύψει κανείς εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι μεγάλες στην συγκεκριμένη περιοχή, πολύ υψηλότερες από τη μέση παγκόσμια πιθανότητα ανακάλυψης κοιτασμάτων που είναι 10%. Στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ η πιθανότητα αυτή είναι κατά πολύ αυξημένη και ανέρχεται σήμερα, λόγω όλων των πρόσφατων ερευνητικών θαλάσσιων μεθόδων νέας τεχνολογίας που υπάρχουν, στο 50%. Αντίστοιχα μεγάλη, 40-50%, θεωρείται και η πιθανότητα επιτυχίας μιας γεώτρησης στο αιγυπτιακό τμήμα της μείζονος περιοχής του Δέλτα του Νείλου η οποία ως γνωστόν περιλαμβάνει την γνωστή για την πετρελαιοφορία της λεκάνη του Ηροδότου μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου. Αυτές οι πιθανότητες είναι μεν ενδεικτικές, αλλά τελευταίες μελετητικών κέντρων της Αμερικής και της Ευρώπης οδηγούν αναλογικά στο συμπέρασμα πως και το ελληνικό κομμάτι της λεκάνης του Ηροδότου Νοτιο-Ανατολικά της Κρήτης ή και Νότια της Κρήτης (βλ. Εικ.4) υπάρχουν οι παρόμοιες πιθανότητες ανακαλύψεων σημαντικών κοιτασμάτων.

Εικ.4


Θα χρειασθεί βεβαίως στο άμεσο μέλλον να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου και να συγκεντρωθούν πολύ περισσότερα ερευνητικά στοιχεία ώστε τελικά να υπάρξουν –από ελληνικής πλευράς- πιο αξιόπιστες προβλέψεις».

Ο Έλληνας πολίτης σήμερα εξακολουθεί πάντως να διερωτάται;

  • Γιατί ενώ υπάρχουν Νοτιοανατολικά της Κρήτης, κάτω από το Καστελόριζο κοινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδος & Κύπρου (βάσει του διεθνούς δικαίου) δεν συζητάμε καθόλου τις δυνατότητες που υπάρχουν συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, και άντ’ αυτού όλοι ανεξαιρέτως μιλούν και συζητούν αποκλειστικά για τυχόν συνεκμετάλλευση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου!!!
  • Γιατί όταν η Κύπρος και το Ισραήλ ρυθμίζουν τα θαλάσσια σύνορα τους και τυχόν περιπτώσεις συνεκμετάλλευσης, η Ελλάδα δεν παρακολουθεί τα συμβαίνοντα; Γιατί δεν σκέπτεται κανείς να ανοίξει ερευνητικές περιοχές Νότια της Κρήτης για να ανακαλυφθούν τυχόν επιπλέον αποθέματα Φ/Α που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακές συνέργιες με την Κύπρο και τυχόν κοινό αγωγό προς την Ευρώπη. Η Κρήτη δεν ανήκει στην Ελλάδα;; Γιατί δίνουμε προτεραιότητα στο Ιόνιο Πέλαγος;;
  • Βλέπουμε ξαφνικά όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κατευθύνονται αυτές τις ημέρες στην Κύπρο, (Μεντιέγεφ, Μέρκελ, Σαρκοζί, κ.λ.π.), ενώ η χώρα μας παραμένει αμέτοχη χωρίς να προβάλει καμία αντίστοιχη ενεργειακή Στρατηγική στη μείζονα περιοχή.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο Υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) όπου πρόσφατα ανακοινώθηκε επιτέλους η δημιουργία Φορέα Υδρογονανθράκων. Δυστυχώς και εκεί επικράτησε ένας απέραντος αυτοσχεδιασμός, δηλαδή ένα θετικο βημα προς μία εντελώς λαθος κατευθυνση και εξηγουμεθα:

Καμία, μα καμία χώρα της Ευρώπης δεν δημιούργησε Φορέα Υδρογονανθράκων με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.), συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Κύπρου!! Οι Φορείς Υδρογονανθράκων της Ε.Ε. είναι όλες είτε Δημόσιες Υπηρεσίες Υπουργείου είτε Ανεξάρτητες Δημόσιες Αρχές Υδρογονανθράκων.

Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο!! Αντί να ακολουθήσουμε την πολιτική του, το αρμόδιο Υπουργείο ξαναγυρίσε στις αρνητικές εξαιρετικά δαπανηρές συνταγές του παρελθόντος, ιδρύοντας μία νέα επί πλέον Δ.Ε.Κ.Ο. Α.Ε..

Όλοι γνωρίζουν τη πρόσφατη γνωστή εμπειρία της ολιγομελούς Δ.Ε.Π. Α.Ε. με προσωπικό 60 άτομα (αργότερα Δ.Ε.Π.-Ε.Κ.Υ. Α.Ε.) το οποίο σε ελάχιστο χρόνο έγινε 400 άτομα, χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας για όλους!!

Νομίζουμε ότι μία εξαιρετικά αξιοπρεπής λύση στις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα μας θα ήταν η δημιουργία -με σχετική Υπουργική Απόφαση- μίας εξαιρετικά έμπειρης ολιγομελής ομάδας εργασίας (τα μέλη της οποίας θα είχαν στο παρελθόν πραγματοποιήσει επιτυχώς παρόμοιες εργασίες προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας) η οποία χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς κανένα αυτοσχεδιασμό θα προχωρούσε στην εκτέλεση του αυτονόητου δηλ. στο άνοιγμα των ελληνικών οικονομικών ζωνών σε Επενδύσεις βάσει συγκεκριμένης γεωπολιτικής Στρατηγικής!!

Ηλίας Κ. Κονοφάγος

τ. Γενικός Δν/της Έρευνας και Παραγωγής

Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.


Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) πραγματοποίησαν δύο σχολιασμούς ένας σε σχέση με το παρελθόν κατά το οποίο είχαμε πάλι επί τη βάση πληροφοριών, που προέρχονταν από τους ίδιους κύκλους αναφερθεί στο πιο πάνω θέμα, για το οποίο βέβαια τότε – επειδή δεν είχαμε την πλήρη επιβεβαίωση που ήδη ο επιστημονικός και τεχνικός συνεργάτης σήμερα μας φέρει – δεν είχαμε εκταθεί σε μεγαλύτερου βάθους πολιτικό σχεδιασμό.

Όμως, η σημερινή επιβεβαίωση και διασταύρωση όλων όσων αναφέρονται στα σχετικά κοιτάσματα, νομίζουμε πως δεν αφήνουμε αμφιβολία, ότι και τότε – πολύ περισσότερο τώρα – μιλάμε για μια εξαιρετικώς σοβαρή και διασταυρωμένη υπόθεση, για την οποία δε δικαιολογείται καμιά καθυστέρηση για εκδήλωση Ελληνικού ενδιαφέροντος και αντίστοιχης δράσης, που θα διασφαλίσει τα Ελληνικά συμφέροντα.

Και δεύτερον ότι η χρησιμοποίηση των δικαιωμάτων μας επί της ΑΟΖ με την αυτονόητη συμπερίληψη του Καστελόριζου στα σημεία στήριξης των Ελληνικών δικαιωμάτων αφενός μεν “παραλύει” τις Τουρκικές φιλοδοξίες, σχέδια και βλέψεις, επί βασικώς Ελληνικών περιοχών, αφετέρου δε δίνει τον “ελλείποντα κρίκο” των Ελληνικών και των συμμαχικών προς αυτά δικαιωμάτων, έτσι ώστε να πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ερευνηθεί η περίπτωση δια συμμαχικών-επιχειρηματικών σχημάτων, ή εκμετάλλευσης ή συνεκμετάλλευσης από εμάς και άλλους του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, καταλήγοντας παρατήρησαν ότι επί του εν λόγω θέματος η προσοχή ολόκληρου του Ελληνικού Λαού θα συγκεντρωθεί και θα συμπυκνωθεί στις Κυβερνητικές και Κρατικές κινήσεις και ενέργειες για το μεγαλύτερο κατά το δυνατό κρατικό ενδιαφέρον γύρω από μια μοναδική ευκαιρία, η οποία θα κρίνει αποφασιστικά τα πράγματα στην περιοχή και θα συμβάλλει για την ελληνική αξιοποίηση των δικαιωμάτων μας επί των κοιτασμάτων που ανήκουν σε εμάς.

Advertisements