Η επίσκεψη στο Ερζερούμ της Ανατολίας εκ των υστέρων….

Ο KAΘΕΝΑΣ … ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥ (Νο 4)

…. με τα μάτια Τούρκων και Ελλήνων Επισήμων


ΤΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ (ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΑΣ) για την ΕΠΙΣΚΕΨΗ στο ΕΡΖΕΡΟΥΜ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Αν κρίνει κανείς από όσα δύο μέρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι είναι οργισμένος γιατί ακούγοντας δεξιά και αριστερά τις επικρίσεις, που είχαν για αυτόν οι συμπατριώτες του της Αντιπολίτευσης, αισθάνθηκε ότι ο δικός του «χαβάς» έπρεπε να είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια των επαφών του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, από εκείνον του Έλληνα ομολόγου του, μια που αιφνιδιάστηκε από όσα ο ομόλογός του από την Ελλάδα είχε πει για τις Τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο και για την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο.

Για αυτό χθες (10/1/2011) ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του κατά την αναχώρηση για του Κουβέϊτ είπε ότι «η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν ” πολύ αποδοτική”, όμως η ομιλία που έκανε προς τους Πρέσβεις δεν ήταν αυτή που περίμενα. Βέβαια στη συνομιλία που είχαμε στη συνέχεια μου είπε – αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό – ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε να εκληφθούν τα λόγια του, όπως τελικά εκλήφθηκαν, και για αυτό στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε μετά τα επανόρθωσε… κάπως…. Αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι αυτά που λέμε, αλλά τι καταλαβαίνουν αυτοί που μας ακούνε. Υπάρχει αυτή η διαφορά, η οποία του ξέφυγε και δεν ήταν τόσο όμορφο. Εγώ στην ομιλία μου έκανα την αναγκαία εκτίμηση στο πλαίσιο της ευγένειας του οικοδεσπότη.

Εξάλλου ο Εγκεμέν Μπαγίς απαντώντας σε όσα ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανάφερε για την «Τουρκική Εισβολή» στην Κύπρο (1974), υπενθύμισε τις Τουρκικές θέσεις στο πιο πάνω θέμα και επανέλαβε τις Τουρκικές εκτιμήσεις και προτάσεις, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό».

Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι υπεύθυνοι, σημείωσαν μετά την επίσκεψη τα “Υστερόγραφα“, που είχαν κρατήσει να κάνουν σε σχέση με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού και τους αιφνιδιασμούς, που αυτή τους προκάλεσε, όταν αυτός αναφέρθηκε απροσδόκητα στα δυο πιο πάνω θέματα, κατά την επίσκεψή του στο Ερζερούμ.

Εξάλλου φαίνεται η Τουρκική πλευρά δεν ικανοποιήθηκε και από το γεγονός ότι υπήρξε ανεκπλήρωτη προσδοκία από την πλευρά της για τα θέματα που την ενδιαφέρουν και συνδέονται με την εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων του Αιγαίου, που δεν προωθήθηκαν – τουλάχιστον δημόσια – προς μεγάλη απογοήτευσή της , η οποίασταθερώς έχει επενδύσει στη «Συν-διαχείριση» και την «Συνεκμετάλλευση» του Ελληνικού Αρχιπελάγους – πράγμα για το οποίο εκ των υστέρων οι διαψεύσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και των λοιπών υπευθύνων και αρμοδίων – είναι εντυπωσιακές.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π. – ΣΙΕ), σημειώνουν με νόημα ότι η Τουρκική πλευρά, που αισθάνεται στην Ελληνο – Τουρκική Σχέση, ότι παίζει το ρόλο του «Καραγκιόζη», με τις εκ των υστέρων παρεμβάσεις της, επιχειρεί να «ψηλώσει το χαβά» της, που αισθάνθηκε ότι στα μάτια τρίτων «χαμήλωσε» κατά την επίσκεψη στο Ερζερούμ, ενώ η Ελληνική πλευρά – και αυτή εκ των υστέρων – επιχειρεί την αποκατάσταση της εικόνας της στο Εσωτερικό της Χώρας, όπου γνωρίζει ότι για όλο το διάστημα που προηγήθηκε, ήταν και παραμένει “χαμηλή” και ύποπτη για το ρόλο του «Καρντάση» του Καραγκιόζη, δηλαδή για το ρόλο του Χατζηδιαβάτη, που είναι εμφανώς κάτω από την επιρροή και το φόβο του πρώτου.

Για αυτό και λυσσωδώς αγωνίζεται να διαγράψει τις «μυστικές διαπραγματεύσεις», στις οποίες έχει προχωρήσει με την Τουρκική πλευρά σε σχέση με τους Υδρογονάνθρακες της περιοχής του Ελληνικού Αρχιπελάγους του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, Ελληνικής κτήσεως και διαχειρίσεως, επί τη βάσει των Δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου ή στην Ελληνική ΑΟΖ της Ν.Α. Μεσογείου.

Advertisements