Οι Θεοί της Ελλάδος ξαναχαμογελούν στην Ελληνική Πατρίδα…

ΝΕΕΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

…αλλά επιτάσσουν: “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

ΠΡΟΛΟΓΙΚΑ

Όπως μπορεί να διαπιστώσει και ο απλός ακόμη Έλληνας Πολίτης, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται δαιμονιώδης δραστηριότητα σε σχέση με ορισμένα νέα Γεωστρατηγικά και Γεωοικονομικά δεδομένα των Υδρογονανθράκων των Θαλάσσιων περιοχών γύρω στην χώρα και γύρω από τις δυνατές εξελίξεις σε σχέση με αυτά σε περιοχές του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Βαθύτερος λόγος είναι οι συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες και υποθαλάσσιες περιοχές των αντίστοιχων τομέων, για τις οποίες έχουν οξυνθεί σε υπέρτατο βαθμό οι ανταγωνισμοί μεγάλων δυνάμεων και μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών.

Αυτό έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, το οποίο εκδηλώνεται με μια σειρά από ασυνήθιστες επισκέψεις Ηγετών στην περιοχή και στις πρωτεύουσες χωρών όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος αλλά και όλες οι άλλες πέριξ χώρες, όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Συρία κ. ά., δεδομένου ότι τα κοιτάσματα που το τελευταίο διάστημα ανακαλύπτονται ή αποκαλύπτεται ότι έχουν από παλαιότερα ανακαλυφθεί είναι μερικά από τα μεγαλύτερα που βρίσκονται στον κόσμο, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο (Φ/Α).

Οι Ιστοσελίδες μας με μια σειρά αναρτήσεων στο τελευταίο διάστημα φρόντισαν έγκαιρα και έγκυρα να πληροφορούν τους αναγνώστες τους για όλες αυτές τις εξελίξεις, μερικές των οποίων έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία που μέχρι τώρα είναι άγνωστα– επειδή γίνονται και γνωστοποιούνται αφού πραγματοποιηθούν πραγματικές «επαναστάσεις» στα επιστημονικά ή τεχνητά εργαστήρια μερικών εκ των μεγαλύτερων κολοσσών στη βιομηχανία του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου ή συζητούνται σε υψηλότατο πολιτικο-στρατιωτικό και επιστημονικό επίπεδο ή παραμένουν “υψηλά μυστικά” μεγάλης στρατιωτικής ή βιομηχανικο-οικονομικής αξίας – και μόλις το τελευταίο διάστημα δημοσιεύονται και καθίστανται γνωστές και στο ευρύ κοινό.

Μετά τις τελευταίες επισκέψεις πολιτικών προσωπικοτήτων σε χώρες της περιοχής μας, π.χ. της Άγκελα Μέρκελ στη Λευκωσία της Κύπρου και του Ισραηλινού Αντιπροέδρου Λίμπερμαν Αβιγκντόρ στην Αθήνα θεωρήσαμε χρέος μας να απευθυνθούμε άλλη μια φορά στον γνωστό ειδικό μελετητή του τομέα των Υδρογονανθράκων δόκτορα Ηλία Κονοφάγο, για να του ζητήσουμε μια συγκροτημένη έκθεση-μελέτη με τα τελευταία στοιχεία των μέχρι σήμερα ερευνών και ανακαλύψεων, σε σχέση κυρίως με τα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, που βρίσκονται στην ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου, αλλά και ενός σημαντικού κομματιού της Ελληνικής ΑΟΖ, για τα οποία υπάρχει εύλογο, άμεσο και ζωτικό ενδιαφέρον και από την πλευρά της Ελλάδος, εάν και όταν προχωρήσει – εμείς πιστεύουμε αμέσως – στην αναγνώριση της Ελληνικής ΑΟΖ.

Ο Δόκτωρ Ηλίας Κονοφάγος ανταποκρίθηκε με προθυμία και μας απέστειλε την πιο κάτω έκθεσή του για το θέμα που παρακλήθηκε από την ΠΝΥΚΑ. Ιδού ολόκληρη η μελέτη του Ηλία Κονοφάγου Αντιπροέδρου Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow Energy S.A., τ. Γεν. Δν/του ¨Ερευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε. .

Γράφει ο Δόκτωρ Ηλίας Κονοφάγος

ΑΛΛΑΞΕ Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟΚΤΑ ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Μέσα στις πρώτες μέρες του 2011 ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου άλλαξε ριζικά!! Για πρώτη φορά στην ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη) του Ισραήλ και της Κύπρου ανακαλύφθηκαν και χαρτογραφήθηκαν γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα Φ/Α (Φυσικού Αερίου), το Ταμάρ, το Λεβιάθαν και το Κύπρος Α. Τα αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα των κοιτασμάτων αυτών και των εντοπισθέντων ήδη γύρω από αυτά στόχων, είναι της τάξης των 2 Τρις m3 (κυβικών μέτρων) Φ/Α.

Ηγέτες από όλα τα Κράτη του κόσμου άρχισαν να παρελαύνουν μετά από δεκάδες χρόνια στην Κύπρο με τελευταία την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ!

Με την άφιξη της κας Μέρκελ, η Λευκωσία ανακοίνωσε ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στόχου θαλασσίου Κυπριακού κοιτάσματος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011.

Να προσθέσουμε επ’ ευκαιρία ότι –εδώ και λίγους μήνες- ο έγκυρος επιστημονικός οίκος U.S.G.S. (Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Η.Π.Α.) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δύο μελετών σχετικών με την ύπαρξη ανακτήσιμων αποθεμάτων Φ/Α (με τις ισχύουσες σήμερα τεχνικές μεθόδους) στον μείζονα υποθαλάσσιο χώρο νότια-νοτιοανατολικά της Κύπρου και νότια-νοτιοδυτικά της Κύπρου (βλ. χάρτη Νο.1, περιοχές Ι και ΙΙ).

Οι μελέτες οδήγησαν σε μία συνολική πιθανή ύπαρξη υποθαλάσσιων απολήψιμων αποθεμάτων Φ/Α της τάξης των 345 Τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (~10 Τρις m3) και 8 Δις βαρελιών υγροποιημένου Φ/Α και πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι ένα ορισμένο μέρος από τα παραπάνω αναμενόμενα αποθέματα αυτά βρίσκεται μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ (ατακτοποίητη ακόμα) στην γνωστή από τους ειδικούς γεωλογική λεκάνη του Ηροδότου. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου – Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη & παραγωγή με την υπάρχουσα τεχνολογία αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 Τρις m3.

Χάρτης Νο.1

Εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη των 25 καταναλώνει σήμερα περί τα 500 Δις m3 Φ/Α το χρόνο, τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της Ευρώπης για 30 χρόνια!! Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να εξαχθεί είτε με πλοία CNG (συμπιεσμένου φορτίου Φ/Α) είτε με κατάλληλο αγωγό.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της εκπροσώπου-συντονίστριας των μελετών της USGS, Brenda Pierce στις 18 Μαΐου 2010 στον διεθνή τύπο:

«Οι μελέτες μας συμβάλλουν στην πληροφόρηση εκείνων οι οποίοι χαράσσουν πολιτική και αποφασίζουν σχετικά με τα εν δυνάμει παγκοσμίου σημασίας αποθέματα ενεργείας. Επί πλέον, υπό το πρίσμα του προσφάτου διεθνούς ενδιαφέροντος για τη σταδιακή αντικατάσταση της χρήσης του άνθρακα από το φυσικό αέριο ως καυσίμου, τα πορίσματα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Συνολικά, οι μελέτες μας που αφορούν στην λεκάνη του Νείλου (Nile Basin) και την λεκάνη της Ανατολής (Levant Basin) καθιστούν την Ανατολική Μεσόγειο, ως χώρο που έχει ανεξερεύνητες δυνατότητες νέων πηγών φυσικού αερίου με παγκόσμια κλάση

Για τις παραπάνω μελέτες λήφθησαν υπ’ όψη όλα τα υπάρχοντα γεωλογικά-γεωφυσικά-γεωτρητικά-κοιτασματολογικά & οικονομικά στοιχεία της περιοχής νότια-νοτιανατολικά της Κρήτης μέχρι τη Κύπρο, Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Με την Έρευνα αυτή διαπιστώσαμε ότι μέσα στην Ελληνική Α.Ο.Ζ. υπάρχει ένας πολύ μεγάλος όγκος γεωφυσικών στοιχείων, αεροβαρυτομετρικές & αερομαγνητομετρικές καταγραφές νότιοδυτικά-νοτια & νοτιανατολικά της Κρήτης, καθώς και σεισμικές καταγραφές μέσα στην Ελληνική λεκάνη του Ηροδότου, καθώς και βορειότερα μέχρι την Κάρπαθο νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ένα μεγάλο μέρος από τις παραπάνω καταγραφές έγιναν από Εταιρείες Γεωφυσικών Ερευνών παγκοσμίου φήμης, μετά από άδεια γειτονικών κρατών. Ορισμένα από τα στοιχεία αυτά μας δόθηκαν να τα μελετήσουμε διαπιστώνοντας με σαφήνεια ότι υπάρχουν

βάσιμες πιθανότητες κατ’ αναλογία ύπαρξης παρόμοιων με το Ισραήλ και την Κύπρο στόχων κοιτασμάτων Φ/Α και μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ νότια-νοτιοανατολικά αλλά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παρουσιάσαμε δε σε Συνέδριο του ΕΛΚΕΘΕ -για πρώτη φορά- μια πρόσφατη σεισμική καταγραφή (2009) υψηλής ευκρίνειας που πραγματοποιήθηκε Νότια της Κρήτης. Μετά από επανεπεξεργασία και μελέτη της καταγραφής αυτής, αποδείχθηκε -μετά από συσχετισμό των γεωλογικων & γεωφυσικών στοιχείων της μείζονος περιοχής, που είχαμε στην διάθεσή μας -οτι η σεισμική αυτή καταγραφή απεικονίζει με σαφήνεια ύπαρξη σημαντικού όγκου αποθέματος στόχου κοιτάσματος Φ/Α. Ο στόχος αυτός κοιτάσματος Φ/Α χαρακτηρίζεται από έντονη παρουσία σεισμικού φωτεινού γεγονότoς (Bright Spot) δηλ. απ’ ευθείας απεικόνισης του αερίου καθώς και από παρουσία σεισμικού επίπεδου γεγονότος (flat spot) που δίνει με αυτό το τρόπο την ακριβή υψομετρική θέση της διαχωριστικής επιφάνειας αερίου-νερού. Αυτά τα «spots» μπορούν με βάση τη γεωμετρία του στόχου να προσδιωρίσουν στο μέλλον ακόμη και το μέγεθος του όγκου που καταλαμβάνει το αέριο μέσα στο κοίτασμα και αυτό δε πριν από κάθε εκτέλεση οποιασδήποτε ερευνητικής γεώτρησης. Η γεώτρηση (70 χιλιόμετρα Νότια του Κόλπου της Μεσσαράς) υπολογίζεται ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε βάθος της τάξης των 4.500μ κάτω από το βυθό της θάλασσας και σε θέση όπου το θαλάσσιο βάθος αναμένεται να είναι της τάξης των 1650 μ.. Τον υποθαλάσσιο αυτό στόχο κοιτάσματος Φυσικού Αερίου, μήκους 15 τουλάχιστον χιλιόμετρων, τον ονομάσαμε Κρήτη-Α (βλ. Χάρτη Νο.2) κατ’ αναλογία με το στόχο κοιτάσματος της Μεγαλονήσου Κύπρος-Α. Το αναμενόμενο Φ/Α αναμένεται να περιέχει 99% μεθάνιο πράγμα που ελαχιστοποιεί οποιοδήποτε κίνδυνο τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης.

Χάρτης Νο.2: Πηγή, U.S.G. of Houston


Με βάση τις παραπάνω προοπτικές, διαπιστώνουμε, ότι υπάρχουν στην Ελλάδα σημαντικά αποθέματα Υ/Α. Εάν αυτά τα προσθέσουμε γεωπολιτικά στα ευρηματα της Κύπρου και του Ισραήλ είναι δυνατόν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη. Η Τουρκία όμως και ο ενεργειακός της σύμμαχος, το Ιράν, έχουν αντιληφθεί το γεγονός αυτό εδώ και αρκετά χρόνια! Αρκεί να αναφέρουμε ότι στις 15 Οκτωβρίου 2010 ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, πρόεδρος του Ιράν, το οποίο είναι κάτοχος τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εμφανίστηκε στον Λίβανο και δήλωσε με πάθος ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί αμέσως από τον παγκόσμιο χάρτη!

Όμως γεωπολιτικά σε αντίθεση με την Κύπρο και το Ισραήλ, η χώρα μας δεν φαίνεται ακόμη να έχει προγραμματίσει κάποια προτεραιότητα για την συστηματική προσέλκυση επενδύσεων για εντοπισμό υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου πράγμα που είναι δυνατόν να αντιστρέψει σε μεγάλο βαθμό το υπάρχον διεθνές δυσμενές γενικότερο επενδυτικό κλίμα. Μία τέτοια ενέργεια θα μπορούσε σύντομα να προεξοφλήσει τη δυνατότητα δημιουργίας μελλοντικού πλούτου, ιδιαίτερα δε ορυκτού πλούτου αναφερόμενο σε Φ/Α.

Για όλα τα παραπάνω απαιτείται πολιτική βούληση η οποία εδώ και δώδεκα χρόνια δεν υπήρξε. Απαιτείται η ίδια πολιτική βούληση που υπήρξε στο παρελθόν για την εισαγωγή Φυσικού Αερίου, να υπάρξει παρόμοια και για την Έρευνα Εγχώριου υποθαλάσσιου Φυσικού Αερίου. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ότι κάποια πολιτική βούληση υπάρχει, αλλά δυστυχώς δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Κάθε καθυστέρηση ή πρωτοβουλίες σε λάθος κατεύθυνση θα είναι σε βάρος της εικόνας της χώρας στους επενδυτικούς κύκλους του εξωτερικού.

Συνεπώς χρειάζεται –το συντομότερο- να διαμορφωθούν πρωτοβουλίες & κατάλληλα επενδυτικά κίνητρα που στόχο θα έχουν την έρευνα Φ/Α στις βαθιές θάλασσες της Ελληνικής ΑΟΖ με προτεραιότητα βεβαίως Νότια, Νοτιοδυτικά και Nοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι ενέργειες αυτές θα οδηγήσουν ασφαλέστατα στην ανακάλυψη νέων υποθαλάσσιων αποθεμάτων Φ/Α στην Ελληνική ΑΟΖ τα οποία προστιθέμενα στα ήδη ανακαλυφθέντα και εντοπισθέντα αποθέματα του Ισραήλ και της Κύπρου, θα μπορούσαν όλα μαζί να διοχετευθούν μέσω της Ελληνικής Επικράτειας προς την Ευρώπη με κατάλληλο αγωγό Φ/Α!!!!

Δρ. Ηλία Κονοφάγου, Αντιπροέδρου Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow Energy S.A., τ. Γεν. Δν/του ¨Ερευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε. .

ΕΠΙΛΟΓΙΚΑ

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει και να επιλέξει αμέσως την καλύτερη για τοΕθνικό Ελληνικό Συμφέρον στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, προκειμένου να μη χαθεί για άλλη μια φορά η εθνικά επωφελής επιλογή, που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται σαν μοναδική ανεξαργύρωτη ευκαιρία.

Πιστεύω πως αμελλητί – χωρίς καμιά περαιτέρω υπαίτια καθυστέρηση – η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη διακήρυξη και κατοχύρωση της Ελληνικής ΑΟΖ από και δια της οποίας θα αποκτηθούν και θα επενδυθούν οι Εθνικές προσδοκίες και ωφέλειες στα νέα ενεργειακά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις γειτνιάζουσες περιοχές προς εκείνες των άλλων κρατών της περιοχής ΝΑ Μεσογείου, ιδιαίτερα εκείνης της Κύπρου.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) πιστεύουν ακράδαντα, ότι η ταχεία και χωρίς καθυστέρηση ενεργοποίηση των Ελληνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο των αναγνωριζόμενων από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης δικαιωμάτων λόγω Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αποτελεί χωρίς καμιά αμφιβολία άμεσο αυτονόητο πρώτο χρέος της Ελληνικής Πολιτείας.

Διλλήματα και προβλήματα που συνδέονται τάχα με τις προτεραιότητες ασκήσεως δικαιωμάτων όπως από τη μια μεριά η ΑΟΖ και από την άλλη η Υφαλοκρηπίδα δε χωρούν εν προκειμένω, πολύ περισσότερο διότι δεν αναφέρονται στις αυτές περιοχές και στα αυτά υπό εκμετάλλευση αγαθά και προϊόντα και αφετέρου διότι ουδέ μία επιλογή στη βάση των προτεραιοτήτων των δικαιωμάτων δεν παρεμποδίζει την ενάσκηση – στο νομικό επίπεδο – υπό της Ελλάδος και των δύο αυτών δικαιωμάτων – εκτός εάν εντελώς λανθασμένα – και με ερωτηματικό αν αυτό σημαίνει “μπλοκάρισμα” της ενασκήσεως του ωφελιμότερου δικαιώματος για το κράτος-μέλος της Διεθνούς Κοινότητας.

Εξάλλου, δισταγμοί ή αμφιταλαντεύσεις για τις συμμαχίες μέσα από τις οποίες θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το εξόφθαλμο δυνατό Εθνικό Συμφέρον, όχι μόνο δε δικαιολογούνται αλλά και σε καμιά περίπτωση – εάν προταθούν – δε συγχωρούνται.

Οι πολιτικοί παρατηρητές (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) τέλος έχουν ως μόνο και καταληκτικό σχόλιο τα εξής:

Μετά από όσα με επανειλημμένες αναρτήσεις έχουμε υποστηρίξει ήθελαν και θέλουν να υπογραμμίσουν ότι συνεργασίες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου με κράτη όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, ενδεχομένως και άλλα τρίτα από αυτά τα οποία θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, είναι επιθυμητές και δεν πρέπει ούτε επί στιγμή να προκαλούν δισταγμούς και καθυστερήσεις στα προτάγματα που θα πρέπει να επιλέξει η Ελλάδα για να μπορέσει να συμμετάσχει στις δυνάμεις εκείνες της περιοχής Αιγαίου και Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα μπουν δυνατά στο παιχνίδι της εκμεταλλεύσεως των υδρογονανθράκων και θα καταφέρουν το ταχύτερο δυνατό να πετύχουν εξορύξεις που θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση του υπόγειου πλούτου μας.

Advertisements