Το “ντόμινο” της πτώσης των αδύνατων οικονομιών της Ευρωζώνης…

ΕΥΡΩ-ΧΡΕΟΣ: ΠΡΟΣ ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ;;;

…σπρώχνει την ΕΕ στην συνολική αντιμετώπιση της κρίσης, χάριν της σωτηρίας του ευρώ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Καθημερινά και πληθαίνουν οι ενδείξεις, ότι ο “εσωτερικός κύκλος” των υπεύθυνων της ΕΕ έχει πεισθεί ότι πρέπει να σταματήσει πάση θυσία το «ντόμινο» της ανοικτής κρίσης, που μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία τώρα απειλεί την Πορτογαλία και την Ισπανία, με εν συνεχεία σειρά της Ιταλίας, του Βελγίου κ.ά. θέτοντας σε κίνδυνο – εάν δεν ανακοπεί η παρόμοια εξέλιξη – ακόμη και το ίδιο το ευρώ.

Χθες, 12 Ιανουαρίου 2011, η Άγκελα Μέρκελ με δήλωσή της υποσχέθηκε, ότι «η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει σταθερό το ευρώ», ενώ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αποκάλυψε, ότι «οι χώρες της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε μια συνολική λύση» για να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους στην ΕΕ, η οποία μπορεί να έχει συμφωνηθεί από όλους ως το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

Ανάμεσα στους άσσους που έχουν οι Ευρωπαίοι στο «μανίκι» είναι η διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με τη χορήγηση ακόμη μεγαλύτερου ποσού – κάτι που πάντως εξακολουθεί να μη συζητά επίσημα η Γερμανία – με την έκδοση ευρω-ομολόγου και την αγορά κρατικού χρέους χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία από το EFSF και τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που χορηγούνται σε χώρες, οι οποίες έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, οι εν συνεχεία εξελίξεις δεν αναμένονται να είναι άμεσες, παρά ταύτα δεν αποκλείεται από τη νέα εβδομάδα να αρχίσει να συζητείται το θέμα του ευρω-ομολόγου για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές επαφές μεταξύ Βρυξελών, Βερολίνου και Παρισίων, εν γνώσει των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Ζοζέ Μπαρόζο «είναι απολύτως εφικτό να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις (για επέκταση του ταμείου) το αργότερο κατά τη διάρκεια του επομένου Συμβουλίου Κορυφής το Φεβρουάριο», ενώ κατά τον Όλι Ρεν «χρειάζεται συνολική απάντηση από όλη την ΕΕ και είναι απολύτως αναγκαίο να υιοθετηθούν τολμηρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα σε όλες τις χώρες-μέλη“. Κατά τον Όλι Ρεν η ικανότητα δανεισμού από το σημερινό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας πρέπει να ενισχυθεί και η λειτουργία του να διευρυνθεί.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) αναφερόμενοι στις πιο πάνω εξελίξεις παρατηρούσαν, ότι η μέχρι σήμερα πορεία της κρίσης σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη έχει αποδείξει πως καμιά μερικότερη συνέπεια της πιο πάνω κατάστασης, που έχει προκύψει από την οικονομική κρίση του 2008 δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί γιατί οι κερδοσκόποι του ΑΓΡΙΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ επιπίπτουν συστηματικά και μετά μανίας στον ένα μετά τον άλλο αδύνατο κρίκο της Ευρωζώνης για να διαμελίσουν οποιαδήποτε μικρότερη οντότητα μένει απροστάτευτη και για αυτό ο μόνος τρόπος για την αποθάρρυνση των «ΓΥΠΑΕΤΩΝ του ΚΕΡΔΟΥΣ» είναι η απειλή από τη δύναμη και τον όγκο των οργανωμένων μεγάλων κρατών και λοιπών κρατικών μεγεθών γιατί διαφορετικά το «ξετέλειωμα» του καθενός (κάθε αδύνατου) χωριστά από τα «άγρια όρνεα» του καπιταλισμού, πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει ίσως να χαιρετισθεί η στροφή των Μεγάλων της Ευρωζώνης προς αντιμετώπιση της Κρίσεως μέσα από τη συμπαγή συμπαράταξη όλων των μελών της.

Η μόνη προς το παρόν υπάρχουσα λύση για την αντιμετώπιση της δυσμενούς συγγυρίας που διέρχονται τα κράτη-μέλη – ιδιαίτερα τα πιο αδύνατα από αυτά – είναι η συνένωση των δυνάμεών τους με παρόμοια συμπαράταξη και ενιαία για όλους αντιμετώπιση μέχρι την ημέρα της σταθεροποίησης και της περαιτέρω ανάπτυξης νέων δυνάμεων που θα μπορέσουν να προκύψουν από το νέο κύμα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, που πρέπει εντωμεταξύ να οικοδομηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ.

Advertisements