Ο Διάλογος στην ώρα του Πρωθυπουργού ήταν μήνυμα στην Τουρκία…

ΑΛΛΑΓΗ «ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΛΕΥΣΗΣ»… για το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ;

…δηλαδή να τα “πούμε στην πεθερά για να τα ακούσει η νύφη”;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ο Πρωθυπουργός στην ώρα τους Πρωθυπουργού σήμερα το μεσημέρι, της 14 Ιανουαρίου 2011, “απαντώντας με οργή” στην ερώτηση της Γ.Γ. του ΚΚΕ για όσα ανέφερε κατά την ανάπτυξη της ερώτησής της που αφορούσε την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία στο Ερζερούμ, έλεγε επί λέξει: «Όσα λέτε δε στηρίζονται σε πραγματικά περιστατικά αλλά σε θεωρίες για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου”. Και συνέχισε: “το να διαψεύσω αυτά που λέτε, είναι αυτονόητο. Σας κατηγορώ για κοινή συκοφάντηση και υπονόμευση της ειλικρινούς προσπάθειας να χτίσουμε μια νέα σχέση με τη γείτονα».

Ενώ παρακάτω πρόσθετε αναφορικά με την προσφυγή στο Δ.Δ. της Χάγης: «Βάση του Δικαίου της Θαλάσσης θα επιχειρηθεί να οριοθετηθεί η Υφαλοκρηπίδα σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, αλλά αν φτάσουμε σε αδιέξοδο και δεν έχουμε σύμπτωση απόψεων με την Τουρκία, δεν πρέπει να διαιωνίζουμε το πρόβλημα, αλλά από κοινού να προσφύγουμε στη Χάγη για οριστική επίλυση της διαφοράς».

Και με μια πρωτοφανή επιθετική «κορώνα» κατά της Γ.Γ. του ΚΚΕ κατέληγε: «Είστε ο καλύτερος προπαγανδιστής των πιο ακραίων Τουρκικών θέσεων όταν διερωτάσθε αν θα μείνει εκτός το Καστελόριζο».

Βέβαια, η απάντηση της Γ.Γ., η οποία ως νομικό υπόστρωμα είχε την ΑΟΖ και όχι στην Υφαλοκρηπίδα ήταν, ότι «δε σας έχουμε εμπιστοσύνη, όχι γιατί ανακαλύψαμε κάποια θεωρία συνομωσίας, αλλά λόγω της πολιτικής σας». Για να καταλήξει: «Πιστεύουμε ότι δε θα διστάσετε να παραχωρήσετε κυριαρχικά δικαιώματα, για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός δίαυλος προς όφελος των πολυεθνικών».

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-.Σ.Ι.Ε.) επειδή βρίσκουν εξόχως ενδιαφέροντα τον διάλογο, όχι για αυτά καθ’ αυτά τα οποία ανταλλάχθηκαν μεταξύ των αγορητών, αλλά γιατί μέσα από αυτά προέκυπτε… το μήνυμα για το Καστελόριζο, που ήθελε να στείλει ο Πρωθυπουργός προς όλες τις κατευθύνσεις – βεβαίως και κυρίως προς την Τουρκία – μέσα από το οποίο με τη γνωστή μέθοδο «τα λέω στην πεθερά για να τα ακούει η νύφη» παράγγελνε προς τους ακροατές του σε ολόκληρη τη Γη αλλά κυρίως στους εξ Ανατολίας, ότι … “Καστελόριζο γιοκ”, που ανέμεναν και αναμένουν τόσο σε σχέση με την Υφαλοκρηπίδα όσο κυρίως σε σχέση με την ΑΟΖ, που είναι το έδαφος του επόμενου “καβγά” ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όταν θα έρθει η ώρα – και πλέον αυτή πλησιάζει – όσο μπορούμε να κρίνουμε με βάση την πρόοδο της συνεργασίας με το Ισραήλ, όπου θα κληθούν όλοι υπεύθυνα και σοβαρά να πάρουν θέση σε σχέση με τα δικαιώματα της Ελλάδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.


Όμως, επειδή το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ – και βεβαίως των νησιών όπως του Καστελόριζου ή της Γαύδου – είναι θεμελιώδες για την εξασφάλιση της Ελληνικής Κυριαρχίας ιδιαίτερα στις ελληνικές θάλασσες και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Πατρίδος στις θαλάσσιες περιοχές, που αυτά αφορούν με εκτεταμένη και ενδελεχή ανάλυση θα επανέλθουμε στις επόμενες αναρτήσεις μας. Μέχρι τότε αρκούμεθα στο “ευφρόσυνο μήνυμα” που προκύπτει σαν Πρωθυπουργική θέση και δέσμευση – ελπίζουμε με σταθερή ισχύ στο μέλλον – από το Διάλογο που προέκυψε ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τη Γ.Γ. του ΚΚΕ στο θέμα των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στις Ελληνικές περιοχές του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.

Advertisements