Β’.. συνέχεια 

Οι ΚΡΗΤΙΚΟΙ του Λεκανοπεδίου ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ την Πρωτοχρονιά 2011

 

Γράφει ο Μιχάλης Μιχελάκης

Ο Γενάρης είναι ο μήνας της πίτας.

Πίτες ειδών – ειδών και ποιοτήτων, πίτες σε σχήμα καρδιάς – μιας και καρδιά πιά δεν έχωμε.

Σε σχήμα Κρήτης για να μην ξέρει “ο κόπτων από που να βάλει αρχή, μια και η Κρήτη είναι αδιαίρετη και αδιαχώριστη.

Πίτα με καρύδια, γιατί όποιος έχει καρύδια τα βάζει και στο χυλό. Πίτες μακρουλές, στρογγυλές και “πίτες με τα δυο μας χέρια” “Δωσ’μου δυο πίτες του στραβού”…..

Και το κόψιμο ξεκινάει για τον ένα για τον άλλο και για το φτωχό……. Μήπως όλα τα κομάτια πρέπει να’ναι του φτωχού, γιατί ετουτινιά που μπλέξαμε, από την μια μπάντα ίσα με την άλλη, μας καταντήσανε ούλους κακούς φτωχούς.

Και το φλουρί συνήθως δεν το βρίσκει κανείς!!!

Σπανίως υπάρχει και κερδίζει εισιτήριο για το Νησί, προσφορά της ΑΝΕΚ ή των ΜΙΝΩΪΚΩΝ… πάλι ξαναγράφω ” να’ λειπε το πιπέρι μου”……

΄Ετσι λοιπόν έκοψε την πίτα της και η ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της την Κυριακή στις 23 Γενάρη. Και είχε πολλούς εκεί.

Φανταστείτε ότι αν κάποιος φώναζε μέσα στο αμφιθέατρο “Πρόεδρε”…. θα γυρνούσαν όλοι!!!

Πάντως ήταν μια όμορφη και προσεγμένη γιορτή που’χε από όλα όπως π.χ. “μπόλικο φαϊ”.

Θα μου πείτε μήπως παρασχολείσαι με την ΕΣΤΙΑ? Ναι .. απαντώ γιατί όπως κατ’ επανάληψη έχω πει και έχω γράψει “η ΕΣΤΙΑ μαζί με τους Κρήτες Επιστήμονες είναι ότι καλύτερο έχωμε. Η ΕΣΤΙΑ μας φιλοξενεί τα παιδιά μας και φροντίζει για αυτά, για τη διαμονή, το φαγητό, τη μόρφωση και την υγεία τους, έτσι ο ζευγάς, ο ραβδιστής, ο αργάτης και ο γεωργός στο Νησί, όταν αστράφτει και βροντά, κοιμάται ήσυχος, γιατί “το κοπέλι του είναι φαωμένο και στεγασμένο”, γιατί είναι στο δικό του σπίτι στην Αθήνα, στην ΕΣΤΙΑ μας, που όταν αστράφτει και βροντά, η ΕΣΤΙΑ βγάνει ουράνιο τόξο.

Για τους Κρήτες Επιστήμονες θα τα πούμε άλλη φορά… γιατί και εδώ έχουμε “ράμματα”, μα πρέπει να συνεχίσω με τις πίτες που καθημερινά κόβονται όπως π.χ. ο Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης, Πεύκης, Αλίμου, Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Γλυκών Νερών, Ραφήνας, Γέρακα, Αμπελοκήπων, Φαλήρου, Ν. Σμύρνης, Μεταμόρφωσης, Ν. Φιλαδέλφειας και άλλων για να συνεχίσουμε από βδομάδα με Ίλιο, Γλυφάδα, Καματερό, Ν. Ιωνία κλπ.

Σε όποιους λοιπόν Συλλόγους μας βρεθήκατε ή θα βρεθείτε και έχει πολύ κόσμο να ξέρετε υπάρχει πιλάφι και βραστό. Όπου ο κόσμος είναι λίγος εκεί τη βγάνουν με παξιμάδι και ρακί.

Θα κλείσω με μια μαντινάδα επίκαιρη που πήρα και είναι μια από τις πάμπολες των ημερών…..

“Στο αργαστήρι της καρδιάς, ευκές περαματίζω, φαίνω με υφάδι τσι χαράς και σας τσι χαλακίζω” για το 2011.

Από τον 2Μ στο παραπέντε

Advertisements