Το Αιγυπτιακό “ηφαίστειο” τροφοδοτεί…

ΠΡΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ;;;

…τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και την υπόλοιπη Αραβο-Μουσουλμανική Μέση Ανατολή

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός Βουλευτής

Οι εξελίξεις στις Αιγυπτιακές πόλεις, ιδιαίτερα στο Κάιρο και Αλεξάνδρεια παίρνουν σήμερα και ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες εκρηκτική μορφή, δεδομένου ότι απέναντι στην παράταξη των διαδηλωτών, που πάντα μένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, έχει αναπτυχθεί μια αντιπαράταξη από υποστηρικτές του Μουμπάρακ, οι οποίοι δυναμικά και μάλιστα με όπλα αντιπαρατίθενται στους πρώτους που επιμένουν να ζητούν να φύγει από τη χώρα αμέσως ο Πρόεδρος Μουμπάρακ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Ελ Μπαραντέι σε σχέση με αυτές τις τελευταίες εξελίξεις μίλησε για “κίνδυνο αίματος” στις συγκεντρώσεις των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με πολλούς δημοσιογράφους, ανταποκριτές ξένων εφημερίδων και μαζικών μέσων επικοινωνίας, αλλά και διεθνών πρακτορείων η αντιπαράταξη, ως επί των πλείστων απαρτίζεται από αστυνομικούς – πολλοί εκ των οποίων με πολιτικά επιτίθενται κατά των διαδηλωτών. Οι αντίπαλοι του Μπουμπάρακ αφενός μεν απαντούν με αντεπιθέσεις, αλλά ταυτόχρονα κάθε στιγμή και λεπτό «διαρρέουν» προς τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα ο όγκος της διαδήλωσής τους ολοένα και πιο πολύ να μικραίνει.

Σε όλο αυτό το σκηνικό μεγάλη εντύπωση δημιουργεί η στάση του στρατού, που εξακολουθεί να κρατά την «ουδέτερη στάση» και να αποφεύγει να αντιπαρατεθεί προς τις παρατάξεις των διαδηλωτών και των αντιδιαδηλωτών -για τους οποίους επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση διαψεύδει ότι κατά κύριο λόγο απαρτίζονται από αστυνομικούς – παραμένοντας είτε μέσα και πάνω στα τανκς, είτε κάνω στις στέγες των πέριξ οικισμών, αλλά χωρίς καμιά ανάμειξη στις μεταξύ των αντιπάλων συμπλοκές και επιθέσεις, που πραγματοποιεί κάθε μια από τις αντίπαλες και εχθρικές παρατάξεις υπέρ ή εναντίον του Προέδρου Μουμπάρακ.

Πρέπει βέβαια, να τονιστεί, ότι από το πρωί ο στρατός ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, αλλά αυτό κανένας ούτε άκουσε ούτε τήρησε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο ερωτηματικό του τι ακριβώς αυτή τη στιγμή είναι ο ρόλος του στρατού και τι σκοπεύει στη συνέχεια να κάνει στα επόμενα βήματα των εξελίξεων.

Αξίζει να μη λησμονήσουμε, ότι χθες ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Μουμπάρακ, σε διάγγελμα που απηύθυνε προς το λαό της Αιγύπτου, είπε ότι θα μείνει στο προεδρικό αξίωμα ως την αρχή του φθινοπώρου, προκειμένου όπως είπε «να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών». Όμως, όπως είναι καταφανές από τη σημερινή στάση των διαδηλωτών η πιο πάνω υπόσχεση του προέδρου ότι θα φύγει τον προσεχή Σεπτέμβριο χωρίς να βάλει υποψηφιότητα για τις νέες εκλογές, δεν του ικανοποιεί και για αυτό ζητούν την άμεση παραίτησή του από το φόβο μήπως η παραμονή του στο προεδρικό μέγαρο ενδεχομένως του δώσει τον απαραίτητο χρόνο και την ευκαιρία για να αναδιοργανώσει το σύστημα που τον συντηρεί.

Εξάλλου, αξίζει να μην ξεχάσουμε ότι χθες – μετά από όσα είπε ο πρόεδρος Μουμπάρακ για την μετά το Σεπτέμβριο απόσυρσή του από την εξουσία – οι διαδηλωτές αφενός μεν επέμεναν στην άμεση παραίτηση του, αφετέρου δε διαδήλωναν σε μια ειρηνική αλλά και εορταστική ατμόσφαιρα τον ενθουσιασμό τους για τις τελευταίες εξελίξεις, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο.

Κατ’ εκείνη τη στιγμή οι πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης όπως ο Μοχάμεν Ελ Μπαραντέι, συντρόφευε τους διαδηλωτές στην πλατεία και έθεσε προθεσμία για την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, ορίζοντας ότι «η Παρασκευή ονομάστηκε από χθες ημέρα αναχώρησής του».

Η απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ είναι αυτή που αν συμβεί σύντομα θα σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα της Αιγύπτου, αλλά ίσως και πολλών άλλων γειτονικών αραβικών και μουσουλμανικών κρατών.

Χθες οι “Αδελφοί Μουσουλμάνοι”, το κυριότερο κίνημα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν πως ένας συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης (τον συνιστούν οι “Αδελφοί Μουσουλμάνοι”, η “Εθνική Ένωση για την Αλλαγή” με επικεφαλής τον Ελ Μπαραντέι, μικρότερα πολιτικά κόμματα και εξέχουσες προσωπικότητες περιλαμβανομένων κοπτών χριστιανών) γνωστοποίησε στην Κυβέρνηση της Αιγύπτου, ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για μετάβαση στη Δημοκρατία, μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.

«Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνο έπειτα από αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», υποστήριξε ο Μοχάμετ Αλ Μπετάγκι, πρώην βουλευτής των “Αδελφών Μουσουλμάνων”.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ελ Μπαραντέι παρουσίασε στους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας τα σενάρια για την «μετά Μουμπάρακ εποχή».

Ο Ελ Μπαραντέι φαίνεται να προτείνει να ανατεθεί η ευθύνη για μια μεταβατική προεδρεία, στον Ομάρ Σουλεΐμάν, τον πρόσφατα διορισθέντα από τον Μουμπάρακ αντιπρόεδρο της χώρας.

Βάσει του σεναρίου αυτού η μεταβατική περίοδος θα επιτρέψει τη διάλυση των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αναθεώρηση του Συντάγματος εν όψει των Βουλευτικών και Προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2011.

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει το σχηματισμό ενός Προεδρικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποτελείται από 3 προσωπικότητες, ένα στρατιωτικό και δύο πολίτες, οι οποίοι θα διαχειριστούν τη μετάβαση της εξουσίας μόλις αποχωρήσει ο Μουμπάρακ.

Ερωτηθείς ο Ελ Μπαραντέι αν είναι διατεθειμένος να ασκήσει την Προσωρινή Προεδρία μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών απάντησε ότι θα το κάνει εάν υπάρξει συναίνεση για αυτό από όλες τις πλευρές, ενώ στο ίδιο ερώτημα ο Αμρ Μούσα επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, απάντησε «δε διεκδικώ την εξουσία, όμως είμαι έτοιμος να υπηρετήσω τη χώρα από οποιαδήποτε θέση μου ζητηθεί».

Μετά τις πολιτικο-στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις για τις οποίες μιλάμε πιο πάνω το ερώτημα που αυτή τη στιγμή παίρνει μια επείγουσα κατά προτεραιότητα θέση στις εξελίξεις είναι: τάχα πια θα είναι η επίπτωση των τελευταίων εξελίξεων που σφραγίζονται από τις συγκρούσεις των δύο παρατάξεων, διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών κατά και υπέρ του Αιγυπτίου Προέδρου, δεδομένου ότι αυτές είναι άγριες και αιματηρές και το ακόμη σημαντικότερο ποια θα είναι τελικά η τάση του στρατού μετά τα τελευταία δεδομένα, δεδομένου ότι ο στρατός μέχρι σήμερα επιχείρησε και πέτυχε να παίξει «ουδέτερο ρόλο» στις συγκρούσεις των δύο πλευρών, που τελευταία όμως παίρνουν άγρια και επικίνδυνη τροπή και εξέλιξη.

ΤΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Η Αιγυπτιακή περιπέτεια – που ακολούθησε την ανατροπή του προέδρου της Τυνησίας – τροφοδότησε και πυροδότησε μια σειρά αλλαγών και σε άλλα αραβικά κράτη.

Τυνησία

Η Τυνησία ήταν η χώρα που πρώτη αξίωσε κι πέτυχε να φύγει από την Εξουσία ο Πρόεδρός της Μπεν Αλί. Όμως 219 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 510 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που οδήγησαν στην πτώση του προέδρου Μπεν Άλι στις 14 Ιανουαρίου.

Τα πιο πάνω ανακοίνωσε χθες στην Τύνιδα ο επικεφαλής της υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο εν λόγω αξιωματούχος του ΟΗΕ κ. Μπακρέ Ντιαγέ διευκρίνισε ότι 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την έναρξη των ταραχών στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ εν συνεχεία και 72 άλλοι πέθαναν μέσα στις φυλακές.

Συρία

Ήδη στη Συρία η Αντιπολίτευση έχει καλέσει τους πολίτες της σε διαδηλώσεις για το ερχόμενο Σάββατο, προκειμένου να εκφραστεί η υποστήριξη των διαδηλωσιών στον Αιγυπτιακό λαό και να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί για τη φτώχεια, την καταπίεση και την κυβερνητική διαφθορά τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στην Συρία.

Ιορδανία

Την ίδια στιγμή το μέτωπο “Ισλαμικής Δράσης”, το κύριο κόμμα της Αντιπολίτευσης στην Ιορδανία επέκρινε την ανάθεση από το βασιλιά Αμπντάλα της εντολής σχηματισμού της Νέας Κυβέρνησης στο Μααρούφ Μπαχίτ.

Υεμένη

Η κατάσταση στην Υεμένη είναι έκρυθμη και εκτός ελέγχου. Ο Πρόεδρος της χώρας συγκάλεσε σε σύνοδο το Κοινοβούλιο και το Συμβουλευτικό Σώμα με σκοπό να δρομολογηθούν διορθωτικά μέτρα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να «εξατμισθεί» η λαϊκή οργή, η οποία καθημερινά εκδηλώνεται με υψηλότερους «βαθμούς βρασμού» που προοιωνίζεται αργά ή γρήγορα κοινωνική αναταραχή και έκρηξη.

Λιβύη

Εξάλλου, πληροφορίες που προέρχονται από Λιβυκές πηγές εμφανίζουν τα ηγετικά στρώματα της χώρας σαν ευρισκόμενα σε μεγάλη ανησυχία. Η Τρίπολη της Λιβύης ενώ μέχρι σήμερα δεν εμφανιζόταν να ανησυχεί για τις εξελίξεις στο Κάιρο, σήμερα εκδηλώνει ανησυχίες για το μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι επιπτώσεις της Αιγυπτιακής «περιπέτειας» και του Αιγυπτιακού ντόμινο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι χθες ματαιώθηκε ταξίδι ελληνικής αποστολής, που θα κατευθυνόταν τις αμέσως προσεχείς ημέρες προς την Τρίπολη της Λιβύης, όπου θα ελάμβανε χώρα μετά από πρόσκληση του καθεστώτος ένα Συμβούλιο Αντιπροσωπειών από πολλές χώρες της ΕΕ.

Μετά τα πιο πάνω γεγονότα οι εξελίξεις και επιπτώσεις τους σε ολόκληρο τον κόσμο των Αράβων και των Μουσουλμάνων είναι άγνωστες – ιδιαίτερα στις αμέσως γειτνιάζουσες προς την Αίγυπτο Αραβο-Μουσουλμανικές χώρες – όπως επίσης είναι άγνωστο μέχρι που θα φτάσει, δεδομένου ότι το “Αιγυπτιακό ντόμινο” που σημειώνεται τώρα ή θα ακολουθήσει εν συνεχεία, δεν έχει πλήρως βυθομετρηθεί από τους διεθνείς παρατηρητές και κανένας δε γνωρίζει τι θα φέρει στην επιφάνεια.

Advertisements