Οι «ΦΛΟΓΕΣ τoυ ΚΑΪΡΟΥ» βάζουν φωτιά στην ΑΙΓΥΠΤΟ
και τη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Το προχθεσινό Διάγγελμα του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, με το οποίο υποσχέθηκε ότι δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα, αλλά όμως θα μείνει στον Προεδρικό «θώκο» μέχρι τις Εκλογές του Σεπτεμβρίου, αντί να σβήσει τη «φωτιά» στις Αιγυπτιακές πόλεις, άναψε «φλόγες» και σε αυτές και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

 

Δεν λειτούργησε «πυροσβεστικά», αλλά όλως διόλου το αντίθετο, «πυρπόλησε» τις Αιγυπτιακές πόλεις, στις οποίες οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοι διχάστηκαν και συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα τελικά η πλατεία Ταχρίρ από χθες το μεσημέρι και μετά να θυμίζει «πεδίο μάχης» με διαθέσεις αλληλο-εξόντωσης των «αντιπάλων».

Στην πλατεία Ταχρίρ νωρίς το απόγευμα και ενώ αυτή είχε πλήθος κόσμου, κάποιοι αιφνίδια εφόρμησαν πάνω σε άλογα και καμήλες, κραδαίνοντας μαστίγια και ρόπαλα.

Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν εφιαλτικές, η πλατεία που μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα περιγραφόταν ως «το πιο χαρούμενο μέρος της Γης», μετατράπηκε αυτόματα σε τόπο «αίματος και πόνου», ενώ ο Στρατός της Αιγύπτου παρέμενε απαθής θεατής όσων διαδραματιζόντουσαν τριγύρω του.

 

Ήταν οι πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα σε πολέμιους και οπαδούς του Μουμπάρακ, από όταν «μετα- λαμπαδεύτηκε» στην Αίγυπτο η φωτιά που άρπαξε την Κυβέρνηση της Τυνησίας λίγες μέρες πιο μπροστά και εκθρόνισε από την Τύνιδα τον Πρόεδρό της.

Στην Αίγυπτο η πλευρά του Μουμπάρακ πιστεύει ότι θα μείνει μέχρι το τέλος απαρασάλευτος σε αυτή τη γραμμή και δεν πρόκειται να υποκύψει στις αξιώσεις της Αντιπολίτευσης, αλλά και των ξένων, που τώρα πια με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ζητούν την άμεση αποχώρησή του από την Εξουσία.

 

Την νύχτα της Τετάρτης ο Μπάρακ Ομπάμα απροσχημάτιστα και άμεσα, ζήτησε την ομαλή μεταφορά της Εξουσίας στους διαδόχους του Καθεστώτος Μουμπάρακ, προκειμένου να αποφευχθούν εξελίξεις εκτός ελέγχου, που ενδεχόμενα θα μετέφεραν την Εξουσία σε στοιχεία της Αλ Κάϊντα ή φιλικά και συγγενικά Κόμματα και στοιχεία προς αυτήν.

 

Οι πολιτικοί παρατηρητές που καταγράφουν προσεκτικά τις εξελίξεις και την πορεία, που έχουν πάρει πια τα γεγονότα, θεωρούν ότι αμετάτρεπτα πλέον στην Αίγυπτο έχουν σημειωθεί τα πρώτα βήματα διχασμού και εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων, τα οποία κανείς δεν γνωρίζει που είναι δυνατόν να οδηγήσουν.

Αλλά και να μεταφέρουν σε άλλες Μουσουλμανικές και Αραβικές Χώρες την ίδια “φωτιά”, που όπως φαίνεται εδώ και καιρό “σιγόκαιγε στα σπλάχνα” των Κρατών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

 

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ σε άλλες ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ και ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ… ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ – Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ

 

Αποφασισμένη να προχωρήσει στις προγραμματισμένες για σήμερα διαδηλώσεις της, με κύριο αίτημα την αποχώρηση από την Εξουσία του Προέδρου Αλή Αμπντάλα Σάλεχ, εμφανίζεται η Αντιπολίτευση στην Υεμένη.

 

Ενθαρρυμένη από τα γεγονότα της Αιγύπτου, εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες και ώρες η Αντιπολίτευση στην Υεμένη, η οποία οργανώνει εκδηλώσεις και για αυτό δεν συμμορφώνεται προς την Κυβερνητική υπόδειξη να μην προχωρήσει σε τέτοιες ενέργεις. “Η Διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει προγραμματιστεί από την Αντιπολίτευση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αξιωματούχος του Ισχυρού Ισλαμιστικού Κόμματος «Αλ Ισλάχ».

 

Ενώ ο Μοχάμεντ Αλ Σάμπρι, Εκπρόσωπος του “Kοινού Forum”- ενός Συνασπισμού Κομμάτων της Αντιπολίτευσης – υποστήριξε ότι η έκκληση του Προέδρου Σάλεχ «για να παγώσουν οι διαδηλώσεις είναι απαράδεκτη».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αλή Αμπντάλα Σάλεχ, φοβισμένος από τα γεγονότα σε Τυνησία και Αίγυπτο, έσπευσε να δηλώσει «ότι δεν θα παρατείνει την Προεδρική του θητεία, μετά τη λήξη της το 2013 (ύστερα από 3 δεκαετίες στην Εξουσία)», ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα διαβιβάσει τα «ηνία της Χώρας» στο γιό του.

 

Όμως οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι, οι πιο πάνω κινήσεις δεν επαρκούν, για να σταματήσουν το «ρολόϊ της Ιστορίας», που έχει ήδη ξεκινήσει χωρίς κανένας να γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει στην Υεμένη, που είναι μια από τις φτωχότερες Χώρες του Μουσουλμανικού Τόξου, με ποσοστό ανεργίας να ξεπερνά το 40%.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-ΣΙΕ), θεωρούν ότι το «ντόμινο της Κρίσης», που ξεκίνησε από την Τυνησία και πέρασε στην Αίγυπτο (που πια περνά στον «αιμάτινο κύκλο του Εμφύλιου»), δεν θα σταματήσει εύκολα και γρήγορα και περιπτώσεις όπως η Υεμένη – αλλά και αρκετές άλλες Αραβο – Ισλαμικές Χώρες, όπως η Συρία, η Ιορδανία, η Αλγερία, το Μαρόκο κλπ. – είναι πιθανότατο να είναι ένας από τους επόμενους κρίκους της «αιμάτινης διαδρομής», που θα σημειωθεί στα Αραβο – Μουσουλμανικά Κράτη, που σήμερα δοκιμάζονται από εκδηλώσεις και διαδηλώσεις που επιδιώκουν ανατροπές και ανακατατάξεις.

Advertisements