Στην ώρα των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ αποφάσεων που πλησιάζει….

Η ΚΥΠΡΟΣ και το ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ της Ν.Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

….για το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ στην εκμετάλλευση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής


Ο Αντιπρόεδρος της Noble Energy – Τέρι Γκέρχαρτ, που βρέθηκε στην Κύπρο επικεφαλής κλιμακίου εμπειρογνωμόνων ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για τον σχεδιασμό όσον αφορά τις εργασίες άντλησης, που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην πιο πάνω εταιρία και το Κυπριακό Δημόσιο, και αναφέρθηκε «σε θετικές ενδείξεις για πλούσια κοιτάσματα Φυσικού Αερίου», που βρίσκονται εντός του «Οικοπέδου 12» στην «Κοιλάδα του Ηροδότου».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Αντιπρόεδρος της Νoble Energy «το 2016 αναμένεται η Κύπρος να τροφοδοτείται με Φ.Α. από τα δικά της υποθαλάσσια κοιτάσματα, εάν επιβεβαιωθούν οι ιδιαίτερα μέχρι τώρα θετικές εκτιμήσεις, για το μέγεθος των κοιτασμάτων αυτών».

Χθες εξάλλου άρχισε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Κύπρου η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με το Ισραήλ.

Σ’ αυτή την επιτροπή ο Υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, κατέθεσε «ότι εφόσον οι γεωτρήσεις αρχίσουν μέχρι τις αρχές του 2012 και οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων επιβεβαιωθούν, έως το 2016 η Κύπρος θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αγωγού, που θα μεταφέρει το Φ.Α. σε τερματικό σταθμό και μέχρι το 2019 μπορεί να ολοκληρωθεί η κατασκευή μονάδας υγροποίησης, που θα επιτρέψει την εξαγωγή Φ.Α. προς την Ε.Ε.».

Σύμφωνα με υπολογισμούς παρατηρητών, εάν επιβεβαιωθούν ορισμένες μετρήσεις, τα αποθέματα Φ.Α. αρκούν για την κάλυψη των αναγκών της Ε.Ε. για περίπου 3 δεκαετίες.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία διοχέτευσε προς την Παγκόσμια Κοινή Γνώμη, την πληροφορία ότι το Τουρκο-Κυπριακό Κρατίδιο και η ίδια, θα προχωρήσουν σε κήρυξη ΑΟΖ και συνεργασία για την εκμετάλλευση Φ.Α., που θεωρεί ότι αποτελεί «περιουσιακό στοιχείο» του Κρατιδίου, προκειμένου, όπως είναι καταφανές, να δημιουργήσει τίτλους και για τη δική της συμμετοχή στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων σε αυτή την περιοχή.

Η Noble Energy ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων, θα λειτουργήσει το προσεχές διάστημα γραφείο στην Κύπρο.

Παράλληλα συνεχίζεται η συνεννόηση με το Ισραήλ, τόσο για το ενδεχόμενο λειτουργίας κοινού αγωγού, που θα μεταφέρει το Φ.Α. των δύο χωρών στην ίδια μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο, όσο και για τον καταμερισμό των κοινών κοιτασμάτων.

Η Κυπριακή πλευρά έχει ήδη υποβάλλει τις προτάσεις της για το θέμα αυτό, που αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά, κατά την επίσκεψη του κ. Χριστόφια στο Ισραήλ τον επόμενο μήνα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Λευκωσία για το πιο πάνω θέμα του Φ.Α. είχε υποβάλλει προτάσεις προς την Αθήνα, από την εποχή που Πρόεδρος της Κύπρου ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος και στην Εξουσία βρισκόταν η Κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει εισπράξει – όπως όλοι οι Έλληνες αξιώνουν – θετική απάντηση από την Ελληνική Κυβέρνηση, που κωλυσιεργεί από τον φόβο των Τουρκικών αντιδράσεων – ενώ την ίδια ώρα οι Τούρκοι με αποφασιστικότητα, αλλά και θράσος και «Ανατολίτικη πονηριά», κινούνται δραστήρια, ακόμη και με «αχυροκατασκευές», όπως αυτή της συνεργασίας με το «ψευδοκράτος του Αττίλα», προκειμένου να προωθήσουν τα Τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή, που γνωρίζουν ότι κινείται ήδη το πρόπλασμα συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ και ίσως Ελλάδας.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π. – ΣΙΕ), επισημαίνουν τη σημασία της πιο πάνω σημερινής είδησης, και για τα άμεσα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες είναι δυνατόν να συνεργαστούν κατά μοναδικά δημιουργικό τρόπο, τόσο μέσα από την συνεργασία τους – πολύ περισσότερο την μελλοντική Κοινοπραξία τους – αλλά και την διευκόλυνση της εμπορίας του Φ.Α., που είναι φυσικό να αναζητά μέσα από τη διέλευση, μέσω υποθαλάσσιων αγωγών από τον Ελληνικό καθαρά χώρο (μέσω Κρήτης – Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ηπείρου – Ιταλίας και λοιπές χώρες της Δυτικής Ευρώπης) τη διοχέτευσή του στον ευρύτερο χώρο της Ε.Ε., που «διψά» σε ενέργεια και ειδικότερα σε Φυσικό Αέριο.

Εξάλλου για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά και το συναφές θέμα των Ελληνο – Τουρκικών Σχέσεων στο Αιγαίο και την Ν.Α. Μεσόγειο, ίδε την ανάρτηση με θέμα

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΤΟ ΠΑΡΟΝ – ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» στην ιστοσελίδα μας

http://raysofpnyka.wordpress.com/

εκ της οποίας εκτεταμένη παρουσίαση έγινε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης – Σχολή Γονέων, με το ομώνυμο θέμα, που ανέπτυξε ο π. Υπουργός – Βουλευτής Ελευθέριος Βερυβάκης.

Advertisements