Οι ελπίδες για την έξοδο από την Κρίση δεν έχουν εντελώς λείψει…

Το 2010 το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ήταν “ΨΗΛΟΤΕΡO” ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ

…όμως “φως στο τούνελ” ακόμη δε φαίνεται

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Στο 149% του ΑΕΠ ή στα 340,28 δις € ανέβηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδος με το κλείσιμο του 2010. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο από την ανάλυση του χρέους είναι το ότι 144,9 δις από αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν μέσα στην επόμενη 5ετία.

Από το σύνολο του δημόσιου χρέους το 70,7% αφορούσε σε δάνεια σταθερού επιτοκίου και το 29,3% σε δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το δημόσιο χρέος αναλύεται σε ομόλογα και βραχυπρόθεσμους τίτλους 285.7 δις ευρώ.

Η αντιμετώπιση του πιο πάνω χρέους αποτελεί πραγματικό “γρίφο και τρόμο” για το Ελληνικό Δημόσιο και για αυτό η σημερινή διαπραγμάτευση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδος από τον Πρωθυπουργό με την κ. Μέρκελ αποτελεί πραγματικό εφιάλτη, ιδιαίτερα γιατί κατά την παραμονή της συναντήσεως των δύο Πρωθυπουργών η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας επί της ουσίας απέρριψε την ιδέα της αγοράς κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το σκεπτικό ότι η ΕΕ θα εξέπεμπε λάθος μηνύματα προς τις αγορές και τις Κυβερνήσεις.

Όμως έτσι όλοι κατάλαβαν, ότι αφαιρείται από τους δυο Πρωθυπουργούς η δυνατότητα καταφυγής σε παρόμοιες λύσεις, αφού από δημοσιονομικής πλευράς η Γερμανική Τράπεζα περιόριζε την Ελλάδα από το να ζητήσει παρόμοια “καταφυγή”.

Παράλληλα, η διαφωνία για έκδοση ευρω-ομολόγων προκειμένου να αντιμετωπισθεί το σύνολο του Δημοσιονομικού προβλήματος της ΕΕ – αλλά και της Ελλάδος – στριμώχνει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης – αλλά και την Ελλάδα – που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Δημόσιο Χρέος και σκεπτόντουσαν σαν λύση την επαναγορά των ομολόγων τους.

Η συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών, που θα γινόταν σήμερα δεν είναι ακόμη γνωστό που κατέληξε, όμως θεωρείται, ότι γίνεται κάτω από δυσμενείς για την Ελλάδα συνθήκες και κλίμα αρνητικό και για αυτό οι ελπίδες για την ανακούφιση του Ελληνικού Δημοσίου από τα Δημοσιονομικά βάρη δεν είναι ευοίωνες.

Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση ελπίζει, ότι η κακή στιγμή δε θα οδηγήσει τελικά στην πλήρη εγκατάλειψη της Ελλάδος από τους λοιπούς εταίρους και ιδιαίτερα από τη Γερμανία που “κρατά την μπαγκέτα του μαέστρου” στη συνολική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Κρίση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ευρώ.