ΛΙΒΥΗ: Η Αρχή του τέλους – ή “Η Αυγή Οδύσσειας” για την Αφρική;

Η «Αυγή της Οδύσσειας» ουσιαστικά σημαίνει διεθνή κρίση στην οποία μετατρέπεται ο εμφύλιος στη Λιβύη.

Ήδη μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των αμάχων, η σύγκρουση στη Λιβύη μετατρέπεται σε ολική αντιπαράθεση μεταξύ των κυρίαρχων δυνάμεων της Δύσης και των δυνάμεων του Λίβυου δικτάτορα.

Ενώ αρχικά την πρωτοβουλία των αεροπορικών επιχειρήσεων είχαν αναλάβει οι γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις, στη συνέχεια, αντέδρασαν ενεργά οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις διότι τα αποτελέσματα των αγγλογαλλικών επεμβάσεων κρίθηκαν αναποτελεσματικά.

Παρά τις προσπάθειες του Καντάφι και τους ελιγμούς που επιχειρεί, ο κύβος μάλλον έχει ριφθεί και επιδιώκεται ολοκληρωτική λύση με προοπτική να “τελειώσουν με τον Καντάφι”.

Η σύγκρουση προβλέπεται σφοδρή διότι μετά το πράσινο φως από τον ΟΗΕ για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στους οποίους μετέχουν και δυνάμεις αραβικών κρατών, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ενδείξεις είναι ότι έρχεται μεν το τέλος του Καντάφι, κανείς όμως δεν μπορεί να προσδιορίσει τι θα συμβεί στη συνέχεια έστω και από μια απομάκρυνση του Λίβυου Δικτάτορα.

Πάντως και παρά τους ελιγμούς του Καντάφι για κατάπαυση του πυρός που υποσχέθηκε, εν τούτοις προχώρησε σε επιθέσεις κατά της Βεγγάζης, την πόλη που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί-επαναστάτες.

Η κατάσταση εν τω μεταξύ περιπλέκεται σε πολιτικό επίπεδο διότι ενώ αρχικά ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου πίεζε προς την κατεύθυνση ενεργού συμπαράστασης των δυτικών προς τους εξεγερμένους αντικανταφικούς, νεότερες πληροφορίες επεσήμαιναν ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου με την οποία καταδίκαζαν τους βομβαρδισμούς των δυτικών και αναφέρονταν σε παραπλάνηση του αραβικού κόσμου από τους δυτικούς.

«Είπαμε για αναχαίτιση, όχι για χτυπήματα κατά αμάχων», ήταν η δήλωση του Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Μιλώντας ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλεν Ζιπέ στα ΜΜΕ, επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Γαλλοβρετανικές αεροπορικές δυνάμεις, αναφέρθηκε στην βαριά ευθύνη που ανέλαβε η χώρα του, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει τον χρόνο διάρκειας αυτής της επιχείρησης.

Εν τω μεταξύ, είναι γνωστόν ότι στους κόλπους του ΝΑΤΟ επικρατούν διαφορετικές απόψεις αντιμετώπισης του θέματος επίσης είναι γνωστή και η διαφοροποίηση, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ρωσίας και της Κίνας.

Σε 12λεπτης διάρκειας συνέντευξη του Καντάφι, στην τηλεόραση του Ιράν, χαρακτήρισε θεότρελη την επίθεση των δυτικών κατά της πατρίδας του, τη στιγμή που ο ίδιος και οι δυνάμεις του, όπως ισχυρίζεται, πολεμούσαν κατά των δυνάμεων της Αλ Κάιντα.

Ήδη πάντως άρχισαν να προσμετρώνται οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες ήδη δε οι δυνάμεις των δυτικών έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες πυραύλων Τομαχόκ από πλοία και υποβρύχια που πλέουν στην περιοχή της ακτογραμμής της Λιβύης.

Είναι χαρακτηριστικό το σημείωμα της «Ελευθεροτυπίας» το οποίο πολιτικοί κύκλοι σχολιάζοντας ετόνιζαν ότι εμπεριέχει την ουσία του όλου θέματος για τη Λιβύη. Έγραφε χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Οι ισχυροί της Γης δίστασαν αρκετά μέχρι να αποφασίσουν για δραστικά μέτρα, όχι γιατί σέβονται το διεθνές δίκαιο, αλλά γιατί δεν είχαν συγκλίνει στις επιδιώξεις τους και δεν είχαν εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή εγγύηση επιτυχίας των σχεδίων τους, για την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων τους.

Η επίκληση των ανθρωπιστικών αρχών γίνεται και αυτή τη φορά επιλεκτικά και έπειτα από αρκετή… διαβούλευση. Όμως, αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει να θεωρούμε την εξέγερση ενάντια στον Καντάφι αυθεντικό κίνημα απελευθέρωσης των Λίβυων – ενδεχομένως με διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς – το οποίο αξίζει να υποστηριχθεί. Στο βαθμό που οι ίδιοι – με τη βοήθεια και των άλλων αραβικών λαών – καταφέρουν να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις, τότε θα περιοριστεί δραστικά η σημασία της ξένης παρέμβασης».

Επιχείρηση Καστελλόριζο

Εμπαίζοντας για άλλη μια φορά την Ελληνική αλλά και Διεθνή Κοινή Γνώμη και ακολουθώντας τη γνωστή προκλητική πολιτική της η Τουρκία προχώρησε σε νέες στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις προσπαθώντας να διαμορφώσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Καστελλόριζο.

Στη ρότα των θέσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο, οι Τούρκοι σε μια προσπάθεια να προωθήσουν ΑΟΖ έστειλαν πολεμικό πλοίο και παρενόχλησε Ιταλικό ερευνητικό σκάφος το οποίο πραγματοποιούσε εργασίες εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Explora», εξοπλισμένο με συστήματα ερευνών και πόντισης καλωδίων και οπτικών ινών, έπλεε στο Αιγαίο, σε διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της Καρπάθου και νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου, εντός του FIR Αθηνών και ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μελετούσε τη διαδρομή Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προκειμένου να προβεί σε εργασίες πόντισης οπτικής ίνας για τη σύνδεση της Ιταλίας με το Ισραήλ. Τις βραδινές ώρες, δέχθηκε την «επίσκεψη» της τουρκικής κορβέτας «Μπαντίρμα», η οποία με την απειλή χρήσης βίας κάλεσε το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου να αποχωρήσει από την «τουρκική αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Το «Explora» συνέχισε ωστόσο το δρομολόγιό του, αφού κινείτο σε διεθνή ύδατα.

Η Ελληνική Πρεσβεία προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για την παρεμπόδιση του ερευνητικού πλοίου. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελληνική πλευρά κατέγραψε πλήρως και ξεκάθαρα τις θέσεις της προς την Τουρκική, κατοχυρώνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ερωτηματικό προκαλεί η Δήλωση του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαπραγματεύονται για το FIR, για τα χωρικά ύδατα και πολλά άλλα θέματα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προχώρησε ακόμη περισσότερο και τόνισε «με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση». «Η δήλωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Εξ άλλου ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν στην επίσκεψή του στη Μόσχα σε κοινή συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ρωσίας δήλωσε ότι παραμένουν τα σχέδια της Κυβέρνησής του για την απόκτηση πυρηνικής ενέργειας.

«Η χώρα μας είναι σεισμογενής. Μπορεί να συμβεί σεισμός που να ξεπεράσει τα 9,5 ρίχτερ. Τι να κάνουμε δηλαδή; Να πούμε ότι «δεν τον χτίζουμε; Η επένδυση αυτή στον πυρηνικό σταθμό θα αντέχει στο σεισμό. Ο τρόπος που θα χτισθεί το Ακούγιου θα είναι παράδειγμα προς όλο τον κόσμο. Δεν μπορείτε να σταματήσετε την επένδυση αυτή λόγω κάποιων πιθανών αρνητικών αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, προκαλώντας αίσθηση στη Διεθνή και Ελληνική Κοινή Γνώμη για την προκλητικότητά της.

ΠΑΝΟΣ ΑΡΜΑΟΣ

Advertisements