Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Ο εφιάλτης της Οικονομίας πλανάται ως φάντασμα πάνω από τη χώρα και κατ’ επέκταση σε όλη την Ευρωζώνη, γιατί μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα συμπαρασύρει όλο το Μπλόκ των Χωρών του Euro.

‘Ετσι παρά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. στην Ελλάδα, εν τούτοις σε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το τρέχον έτος οδηγεί η υστέρηση των εσόδων και αναρρίχηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κοντά στο 10% του ΑΕΠ το 2010. Ο φετινός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες για να «σβήσουν» μαύρες τρύπες και αποκλίσεις, θα ξεπεράσει σε κάθε περίπτωση τα 3 δις ευρώ, έναντι αρχικού σχεδιασμού για μέτρα 1,750 δις ευρώ για την κάλυψη τυχόν αστοχιών του προϋπολογισμού. Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,5% φέτος απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, επιδεινώνοντας το βαρύ κλίμα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές για την ελληνική οικονομία, μετά και τις τελευταίες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από Μοοdy’s και S&P.

Νεότερα στοιχεία για το περσινό έλλειμμα αναμένεται να σταλούν σήμερα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ στην Eurostat και σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφεται απόκλιση της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το περσινό έλλειμμα ίσως κλείσει και άνω του 10% του ΑΕΠ, φορτώνοντας με νέα βάρη το φετινό προϋπολογισμό.

Η διαφοροποίηση εκ μέρους της ανεξάρτητης πλέον, ΕΛ.ΣΤΑΤ έγκειται σε υπολογισμούς κυρίως για τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και για άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, το 25% των οποίων συνεχίζει να μην δίνει στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σε δηλώσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να εκφράζει την αισιοδοξία του και αναφέρθηκε στις εξαγωγές, οι οποίες, όπως είπε. Το τελευταίο τετράμηνο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση (σ.σ. από 25% έως και 40%), ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και αλουμινίου, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες κάνουν μεγάλη προσπάθεια να βρουν ξένες αγορές και τις βρίσκουν.

Παράλληλα, τόνισε ότι τόσο η μεταποίηση, όσο και το λιανεμπόριο, έχουν αρχίσει να κινούνται θετικά.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι βγήκαμε από την ύφεση αλλά δειλά δειλά, έχει αρχίσει η ανάκαμψη , ώστε στο τέλος του χρόνου να βγούμε με θετικό πρόσημο», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την εκτίμηση ότι με βάση το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές του χρόνου.

Εν τω μεταξύ νέες βολές κατά Υπουργών της Κυβέρνησης εξαπέλυσαν Βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των εισηγητών των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) και των Προέδρων των Επιτροπών της Βουλής αναφορικά με την έλλειψη συντονισμού μεταξύ Κυβερνήσεως και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πάνος Αρμάος

Advertisements