Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδουν τα σενάρια…

Η «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ… ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ… ΧΡΕΟΥΣ «ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΩΝ» ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ

…αλλά αυτά επιμένουν και επανέρχονται

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΒΑΖΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ(;) ΚΑΙ ΠΩΣ(;) ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ(;) ΚΑΙ ΠΟΣΟ(;)

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Λόγω της επανόδου των σεναρίων αναδιάρθρωσης, ιδιαίτερα του Ελληνικού χρέους, αλλά όχι μόνο, οι αρμόδιοι Υπουργοί και παράγοντες της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδυθήκαν πάλι χθες Τετάρτη 6 Απριλίου 2011, σε συντονισμένη προσπάθεια διαψεύσεως όλων των σχετικών σεναρίων, που τις τελευταίες μέρες γραφόντουσαν σε Ευρωπαϊκές εφημερίδες και με μορφή φημών «σερνόντουσαν» σε Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Χθες ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι η Γερμανική Κυβέρνηση δεν έχει μεταβάλει τη στάση της στο ζήτημα ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, και ότι το Βερολίνο θεωρεί πως προς το παρόν δεν υπάρχουν εργαλεία για να γίνει κάτι τέτοιο, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει κανένα όργανο για μια τέτοια αναδιάρθρωση». Αυτό το όργανο θα υπάρχει από το 2013 με το Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης.

Εξάλλου, στην κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του Δημόσιου χρέους προχώρησε χθες και η Ελληνική Κυβέρνηση. Ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά από σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό με τον Γ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Ηρεμήστε με το θέμα της αναδιάρθρωσης. Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις».

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ, δήλωσε, ότι η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της συζητήσεις, που να αφορούν στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους προσθέτοντας, ότι η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε σωστή τροχιά.

Όμως, η Ευρω-ανησυχία παραμένει

Παρά τις πιο πάνω διαψεύσεις, η Ευρω-Ανησυχία για την κατάσταση του Ελληνικού… αλλά όχι μόνο, χρέους – γιατί στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ίσως και άλλες του Ευρωπαϊκού Νότου – με αποτέλεσμα να επανέρχονται τακτικά – είτε γιατί υποδαυλίζονται, είτε γιατί προκαλούνται από την αδυναμία των αντίστοιχων οικονομιών, οι φήμες για την αναδιάρθρωση του χρέους, οι οποίες όσο κι αν διαψεύδονται επιμένουν.

Μάλιστα, τελευταία συχνά επαναλαμβάνεται από εκείνους που προχωρούν στις συνήθεις διαψεύσεις ο ισχυρισμός, ότι προς το παρόν και μέχρι το 2013 αναδιάρθρωση αποκλείεται… αλλά δεν αποκλείεται αναδιατύπωση του χρέους και νωρίτερα από το 2013 – εννοώντας με αυτό επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής- ενώ για μετά το 2013 όλοι λίγο πολύ ρητώς ή σιωπηρώς συνομολογούν, ότι κάποιου τύπου και έκτασης αναδιάρθρωση θα γίνει.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) θεωρούν το “παιχνίδι με την αναδιάρθρωση του χρέους” σαν παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι», που όλοι γνωρίζουν που θα καταλήξει: στην καταβρόχθιση του «ποντικιού από την γάτα».

Αυτός ίσως είναι και ο λόγος – παρατηρούν οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. – που δεν είναι άγνωστο το τι και πώς(;;;), αλλά άγνωστο είναι μόνο το πότε και πόσο(;;;).

Advertisements