Εξωτερική πολιτική – Εθνικά Θέματα:

Απαισιόδοξα και Αρνητικά

Είναι γνωστή η λαϊκή παροιμία, η οποία λέγει «ενός κακού δοθέντος, μύρια έπονται». Αυτό συμβαίνει και με την χώρα μας. Διότι πέραν της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, η οποία θα είναι μακροχρόνια, και στα άλλα πεδία πολιτικής η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη. Έτσι αυτή την περίοδο και τα προβλήματα εξωτερικής μας πολιτικής, βρίσκονται στο κόκκινο, τα δε εθνικά βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όσο και στο Κυπριακό τα πράγματα βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο.

Πρώτον ή ΑΟΖ

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και ξένες χώρες συνιστούσαν (π.χ. Ισραήλ) στη χώρα μας να προσδιορίσει ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου, εν τούτοις οι κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσας διακατέχονται από την ψευδαίσθηση ότι υπήρχαν δυνατότητες ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ο απερίφραστος τρόπος και η κατηγορηματικότητα με τον οποίο η Άγκυρα, προ ημερών, διεμήνυσε στην Αθήνα ότι η περιοχή νότια του Καστελόριζου «εμπίπτει απόλυτα στην Τουρκική Υφαλοκρηπίδα, ήρθαν να διαψεύσουν παταγωδώς τις όποιες φρούδες ελπίδας, από τις οποίες διακατεχόταν, ο Πρωθυπουργός και ο Αρμόδιος επί των Εξωτερικών του Υπουργός.

Στην αιχμηρή μα και προκλητική αυτή τοποθέτηση της Άγκυρας, την οποία αυτή υποστήριξε και με σχετικούς χάρτες, η Ελληνική Κυβέρνηση απάντησε με αμηχανία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ΥΠΕΞ βρέθηκε στο νησί, το Καστελόριζο, συμμετέχοντας σε εξόρμηση… δενδροφύτευσης.

Κατά την διάρκεια… της δενδροφύτευσης λοιπόν η Άγκυρα ξεκαθάριζε στον Έλληνα επιτετραμμένο ότι: Το Καστελόριζο με τα χωρικά του ύδατα (6 μίλια) επικάθεται στην Τουρκική Υφαλοκρηπίδα και δε διαθέτει κανένα δικαίωμα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τους Τουρκικούς χάρτες, τους οποίους παρουσίασαν στον Έλληνα Διπλωμάτη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, η Τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή συνορεύει με την ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Η Τουρκική Κυβέρνηση έχει ενημερώσει για τις θέσεις της την Αίγυπτο και συνεπώς, το Κάιρο, συμμεριζόμενο τις Τουρκικές θέσεις, έχει διακόψει τις Ελληνο-Αιγυπτιακές συζητήσεις για την ΑΟΖ στην περιοχή!

Το γεγονός ξεκίνησε από την πόντιση οπτικών ινών που έκανε το Ιταλικό «Explora» και το οποίο παρεμποδίστηκε από τουρκική Κορβέτα, καίτοι είχε άδεια από τις Ελληνικές Αρχές για την εργασία αυτή. Μία εβδομάδα αργότερα το ίδιο πλοίο επρόκειτο να επιστρέψει ακολουθώντας την ίδια «ρότα». Προκειμένου να αποφύγει νέες τριβές και ενώ θα περνούσε ξανά σε περιοχές της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας, ζήτησε και έλαβε και ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ άδεια για τις εργασίες του. Και η Τουρκία… εξέδωσε ΚΑΙ ΑΥΤΗ NAVTEX-οδηγία προς ναυτιλλομένους – για την συνέχιση των εργασιών του Explora.

Κατόπιν όλων αυτών, το Ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της χώρας στην Άγκυρα να προβεί στο σχετικό διάβημα. Όταν ο εντεταλμένος υπάλληλος της Πρεσβείας πήγε στο Τουρκικό ΥΠΕΞ για να διαμαρτυρηθεί, έλαβε την απάντηση, η οποία περιγράφεται παραπάνω.

Διπλωματικοί κύκλοι αναφερόμενοι στο εν λόγω περιστατικό υπογράμμιζαν με ανησυχία το αδιέξοδο της πολιτικής των διευθετήσεων με κάθε κόστος, που έχει υιοθετήσει και προωθεί η Κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ότι η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει πως το θέμα του Καστελόριζου δεν περιλαμβάνεται στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την εξέλιξη μιας συζήτησης η οποία οδηγεί στη διανομή ή συνδιαχείριση του Αιγαίου και ταυτόχρονα δημιουργεί μια νέα “γκρίζα ζώνη” επί της Ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Παράγοντες της Ελληνικής Διπλωματίας (εκτός κυκλώματος Δρούτσα, συμβούλων και λοιπών χειροκροτητών) υπογραμμίζουν, ότι είναι ακατανόητη η σιωπή με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλες αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία μεθοδικά φροντίζει για το «γκριζάρισμα» της Ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό για την προώθηση των Ελληνικών συμφερόντων και θέσεων στην περιοχή αν ο Υπουργός Εξωτερικών, εκτός από δενδροφυτεύσεις, φρόντιζε και για την ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ της δήλωσης της Ελληνικής ΑΟΖ λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα που από το Διεθνές Δίκαιο έχει το Καστελόριζο και κατά προέκταση η Ελλάδα.

Και το Κυπριακό

Χαμηλές προσδοκίες, απαισιοδοξία και έλλειψη ενότητας, καταδεικνύουν δημοσκοπήσεις που έγιναν πρόσφατα στην Κύπρο. Η δημοφιλία του κ. Χριστόφια «δείχνουν περασμένα Μεγαλεία» και το ποσοστό που ελάμβανε πριν από τρία χρόνια της τάξεως του 78% τώρα έχει καταπέσει στο 30%!..

Πέρα όμως και ανεξαρτήτως από τα ποσοστά που λαμβάνουν δημοσκοπικά τα κόμματα και την δημοφιλία των πολιτικών ηγετών εκείνο το οποίο παρουσιάζεται ως σημαντικό εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι το Κυπριακό.

Το δυσάρεστο, σε αυτές τις μετρήσεις, είναι ότι αυτό το οποίο μοιάζει να απασχολεί τους πολίτες λιγότερο από την οικονομική κατάσταση είναι το εθνικό θέμα. Ακριβέστερα, επειδή έχουν ελάχιστες προσδοκίες επίλυσής του, οι ψηφοφόροι προτάσσουν στην κλίμακα του προβληματισμού τους την κακή οικονομική κατάσταση.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποδίδει μεγάλη ευθύνη για την αλλαγή του κλίματος στην έλλειψη ενότητας – «αν δεν επέλθει ενότητα, ανεξαρτήτως πολιτικών, ιδεολογικών ή κομματικών επιδιώξεων, δε θα δούμε χαΐρι», είπε τις προάλλες. Η επισήμανσή του είναι σωστή. Πράγματι, οι βολές που δέχθηκε στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του από εταίρους και συμμάχους υπήρξαν σφοδρές και συνεχείς.

Πράγματι οι εποχές που ο Πρόεδρος έχαιρε της εμπιστοσύνης του κόσμου, είχε ως συνομιλητή του τον «σύντροφο» Ταλάτ, τον ούριο άνεμο της διεθνούς κοινότητας και την πολιτική στήριξη του (εσωτερικού αντιπάλου του) Νίκου Αναστασιάδη, πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Έτσι όλοι αυτοί, οι ανωτέρω αναφερόμενοι, οι οποίοι λειτουργούσαν ως συγχορδία για να αποτρέψουν επανεκλογή του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου τώρα κυκλοφορούν ως καταγέλαστα ανθρωπάρια, αποδεικνύοντας στους λαούς και την κοινή γνώμη (ότι ο «σύντροφος» Ταλάτ, η Διεθνής Κοινότητα, οι ανίεροι σύμμαχοι – ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ – Ν. Αναστασιάδης) δεν είναι τίποτα περισσότερα παρά υποπόδια πόδων ισχυρών παραγόντων. Η δε Ελλάδα δυστυχώς καθεύδει. Αλλά θα επανέλθουμε.

ΠΑΝΟΣ ΑΡΜΑΟΣ

Advertisements