Οι λογιών – λογιών υπεύθυνοι για τη διαχείριση της Κρίσης…..

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ:

ΒΕΒΑΙΟ το ΕΑΝ … ΑΒΕΒΑΙΟ το ΠΟΤΕ

…. αρχίζουν να «ψελλίζουν» … «Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ»!!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης κ. Παπακωνσταντίνου, για μια ακόμη φορά, σε ερώτηση για την Αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους απάντησε : «Η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης», που δεν είναι επιθυμητή καθώς θα απέκλειε τη χώρα από τις Αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τόνισε δε πως αντί να αναλωνόμαστε σε μια κουβέντα για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι καλύτερο να επικεντρωθούμε στη συζήτηση για το πώς το χρέος θα καταστεί βιώσιμο, αναφέροντας πάντως μεταξύ άλλων ως έναν από τους τρόπους την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Όμως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, που με άρθρο του σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, τόνισε πως σχετική απόφαση από το Μηχανισμό Στήριξης θα ληφθεί τον Ιούνιο πήρε μια άλλη θέση και είπε : «Την προοπτική εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πριν το 2013, μπορεί να την κάνουν εθελοντικά, τα ενδιαφερόμενα μέρη, θέτοντας μάλιστα τον Ιούνιο, ως χρονικό ορόσημο των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος. Αυτό που δεν είπε, το οποίο όμως ισχύει απόλυτα, είναι ότι εάν μέχρι τότε (το 2013) δεν έχει γίνει η “εθελοντική” Αναδιάρθρωση χρέους, θα γίνει υποχρεωτικά – αφού πιο μπροστά συνταχθεί Έκθεση για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας – λίγο πριν να εισέλθει η Χώρα στον υποχρεωτικό και μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.

Με την αγορά να «βομβαρδίζεται» με προβλέψεις – σοκ όπως η χθεσινή της S&P που κάνει λόγο για πιθανή παραίτηση των πιστωτών της χώρας, από το 50% – 70% των απαιτήσεών τους, την κυβέρνηση να δηλώνει πως δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ουσιαστικά έθεσε χθες νέα δεδομένα.

Η εν λόγω ‘Εκθεση – που θα πρέπει να προηγηθεί της εισόδου της Ελλάδας στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης – θα συνταχθεί σε συνεννόηση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ και θα δείξει εάν και κατά πόσο αυτό το χρέος είναι βιώσιμο. Τόνισε επίσης πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους γίνει πριν το 2013, θα πρέπει να είναι σε “εθελοντική” βάση.

Μετά τα πιο πάνω αυτό το οποίο παρατηρούν οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.ΣΙΕ), κατέληγε στο συμπέρασμα, ότι από όλες ανεξαίρετα τις πλευρές, που μπορούν να έχουν πάνω σ’αυτά λόγο, βγαίνει το συμπέρασμα ότι νωρίτερα ή πάντως όχι αργότερα από την είσοδο της Ελλάδας στο νέο Μηχανισμό Στήριξης, η Αναδιάρθρωση του Χρέους – για το περιεχόμενο της οποίας όλα είναι άγνωστα – θα προχωρήσει το αργότερο μέχρι το 2013, άλλο αν αυτό δεν θα πρέπει αναγκαία να ταυτίζεται με την πτώχευση κλασσικού τύπου.

Ίσως για αυτό από πολλές πλευρές – ακόμη και Κυβερνητικές – έχει παύσει πια να διατυπώνεται η θέση ότι η πτώχευση και όλες οι μορφές πτωχεύσεως, αποκλείονται στην περίπτωση του Ελληνικού Χρέους.

Advertisements