Οι Διεθνείς Δυνάμεις εναντίον του Καντάφι διχάζονται και φιλονικούν…

Το ΜΕΛΛΟΝ της ΛΙΒΥΗΣ: Με ή χωρίς ΚΑΝΤΑΦΙ;;;

…για το τι πρέπει και με ποιο τρόπο οι διάδοχοι του Καντάφι να τον διαδεχθούν

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ασφαλώς έχουν περάσει πάρα πολλές μέρες από το ξεκίνημα της Λιβυκής περιπέτειας. Όμως, εξακολουθεί να μένει ένα βασικό και αναπάντητο ερώτημα στο πού βρίσκεται και προς τα πού κατευθύνεται η Κρίση στη Λιβύη. Και αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι ήδη μια νίκη του Καντάφι. Όμως η μάχη δεν έχει τελειώσει. Ο Αγώνας δεν έχει κερδηθεί ή χαθεί από κανένα τελεσίδικα.

Γιατί αυτή τη στιγμή το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από τη Συνεδρίαση των Ομάδων Επαφής (συστάθηκε στα τέλη Μαρτίου από Ευρωπαϊκά κράτη, της ΗΠΑ, κράτη από τη Μ. Ανατολή και Διεθνείς Οργανισμούς) που έγινε στην Ντόχα του Κατάρ είναι, ότι η μόνη λύση που μπορεί να δώσει απάντηση στο βασικό ερώτημα είναι η φυγή του Καντάφι.

Όμως, την ίδια ώρα, οι ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονται στη Λιβύη, ιδιαίτερα εκείνοι που είναι σε περιοχές επιρροής Καντάφι, τηλεγραφούν προς τις διάφορες περιοχές της Υφηλίου, ότι η Τρίπολη απαντά ότι «το Κατάρ είναι μια μικροσκοπική χώρα, δεν είναι καν κράτος, αλλά μια οικογενειακή πετρελαϊκή επιχείρηση. Είναι ένα τυραννικό καθεστώς και όχι μια δημοκρατική κοινωνία. Αντίθετα – όπως ισχυρίζεται η Τρίπολη – η Λιβύη αποδείχθηκε αληθινός σύμμαχος των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και δρομολόγησε τα τελευταία χρόνια σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Για αυτό ελπίζουμε ότι ο Λαός και η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δουν την πραγματικότητα και δε θα δώσουν βάση στα ψέματα του Εμίρη του Κατάρ».

Με τα πιο πάνω λόγια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Λιβύης Μούσα Ιμπραήμ εξέφρασε την οργή της Τρίπολης, για την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι στην Ουάσιγκτον, όπου σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ομπάμα, όπως και για τη χθεσινή Διάσκεψη της Ομάδος Επαφής για τη Λιβυκή κρίση στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Λιβύης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων δήλωσε, ότι η Κυβέρνησή του «έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγής ολόκληρου του πολιτικού συστήματος εκ θεμελίων και είναι διατεθειμένη να το συζητήσει με όλες τις περιοχές και τις φυλές της χώρας».

Το πιο πάνω σχέδιο θα προβλέπει τη μετάβαση σε «συνταγματικό πολυκομματικό καθεστώς».

Όμως, τόνισε, ότι «η κοινωνική και πολιτική αλλαγή που επιθυμούν πολλοί Λίβυοι δεν μπορεί να επιβληθεί από το εξωτερικό, αλλά πρέπει να προκύψει από τους ίδιους τους Λίβυους».

Απέκλεισε δε κατηγορηματικά σενάρια περί αποχώρησης του Καντάφι, υποστηρίζοντας ότι ο Ηγέτης της Επανάστασης είναι ενοποιητική δύναμη του Έθνους και αποτρέπει τη μετατροπή της Λιβύης σε Σομαλία ή Ιράκ.

Προς ενίσχυση δε των ισχυρισμών του επικαλέστηκε τις εξεγέρσεις στις γειτονικές Τυνησία και Αίγυπτο υποστηρίζοντας, ότι η «απομάκρυνση των Μεν Αλί και Μουμπάρακ οδήγησε στο χάος των ενόπλων συμμοριών που ληστεύουν και βιάζουν».

Στην πιο πάνω κατάσταση θα κατέληγε και η Λιβύη εάν έφευγα ο Καντάφι, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Λιβυκής Κυβέρνησης.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) αναφερόμενοι στο σύνολο των φαινομένων των Μουσουλμανικο-Αραβικών εξεγέρσεων σε διάφορες περιοχές του Μουσουλμανικο-Αραβικού τόξου της Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής παρατηρούσαν, ότι οι καταστάσεις που έχουν εμφανισθεί και αποτέλεσαν το “μοχλό ανατροπών” στις επιμέρους χώρες με πρώτες την Τυνησία και την Αίγυπτο, αλλά και με πάμπολες άλλες στις οποίες εκδηλώνονται παρόμοια φαινόμενα και οι οποίες εξακολουθούν να τροφοδοτούν σενάρια ριζικών αλλαγών σε ολόκληρη την περιοχή της Μ. Ανατολής και Αφρικής είναι μεν άκρως εντυπωσιακές αλλά και αβέβαιες με συμπέρασμα το γεγονός των διχασμών και διαιρέσεων ανάμεσα στους Λαούς των κρατών της περιοχής, που προοιωνίζονται μακρά περίοδο δοκιμασιών και συγκρούσεων στο εσωτερικό και εξωτερικό των πιο πάνω περιοχών.

Η Λιβύη από αυτής της πλευράς – που κάποια στιγμή έδειχνε λόγω της στρατιωτικής αναμείξεως ξένων δυνάμεων, ότι θα αποτελέσει διαφορετική περίπτωση και θα οδηγηθεί σύντομα στην ανατροπή του Καντάφι – τελικά θα κινηθεί ως φαίνεται στην ίδια λογική και μάλιστα με σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο ο Καντάφι ή οι διάδοχοί του να μην είναι βέβαιο ότι θα πάψουν να υπάρχουν στην ίδια περιοχή – ίσως γιατί οι θέσεις και τα συμφέρονται όλων αυτών που κινούνται εναντίον του, ενώ συναντιούνται στην κοινή θέλησή τους να πάψει να υπάρχει και να άρχει στη Λιβύη δε συμφωνούν ως φαίνεται στο τι πρέπει και μπορεί να επικρατήσει μετά από αυτόν λόγω των πολύ μεγάλων συμφερόντων που είναι βέβαιο, ότι θα αναπτυχθούν στο κενό ή τα κενά της απουσίας του.

Μετά από τα πιο πάνω είναι φυσικό ο Καντάφι και οι δυνάμεις του να θέλουν να παίξουν το ρόλο… του Εγγυητή της αλλαγής του καθεστώτος Καντάφι!!!Advertisements