Αναδιάρθρωση: Δεν είναι πασχαλιάτικο βεγγαλικό…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

…και αποτελεί “Γολγοθά Μαρτυρίου”

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Αν και είναι αμέτρητες οι διαψεύσεις και αρνήσεις της ιδέας της «Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους», η επάνοδος σε αυτήν είναι κάθε μέρα και πιο επίμονη και τυραννική.

Το σενάριο της Αναδιάρθρωσης Χρέους συζητείται πλέον επίμονα τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδος, τόσο εντός όσο και εκτός Κυβερνήσεως, τόσο εντός κομμάτων όσο και εκτός αυτών, ώστε τελικά όλοι αναφέρονται σε αυτό χωρίς αυτό να προχωρεί. Γιατί η Κυβέρνηση και πολλοί από τους Ευρωπαϊκούς Εταίρους στα λόγια το απορρίπτουν. Όμως όλοι χωρίς καμιά εξαίρεση το μελετούν.

Για αυτό ούτε τελειώνει ούτε αρχίζει οποιαδήποτε κίνηση έναρξης προς εκείνη την κατεύθυνση της υιοθετήσεως ή οριστικής απορρίψεως γιατί στο βάθος όλοι γνωρίζουν – όπως έχουμε ήδη γράψει – «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ: ΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΕΑΝ, ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΠΟΤΕ».

Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να ενταχθούμε όπως έχει ήδη αποφασισθεί στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, χωρίς πιο μπροστά να υπάρξει διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους κατά το 2013.

Όταν αυτά θα συντελεστούν, το ερώτημα εάν αυτό θα συμβεί ή όχι θα έχει ήδη προκαταβολικά απαντηθεί. Το εάν όμως θα συμβεί τώρα ή λίγο αργότερα ή τότε, κανένας ακόμη δεν το ξέρει.

Χθες, μάλιστα, προέκυψε για τα ίδιο ζήτημα και “κόντρα κορυφής” μεταξύ του κ. Παπακωνσταντίνου και του Κ. Σημίτη, ο οποίος με συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» τάχθηκε υπέρ της άμεσης Αναδιάρθρωσης του χρέους σε συνεννόηση με την Ευρώπη. «Μια καλά προετοιμασμένη Αναδιάρθρωση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική, ώστε τα επόμενα 15-20 χρόνια να είναι περίοδος στην οποία θα ξαναχτίσουμε με αισιοδοξία μια σταθερή οικονομία», σημείωσε και επεσήμανε ότι το ζητούμενο δεν είναι να τα καταφέρουμε «κουτσα-στραβά» με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, αλλά να επιστρέψουμε στην Ανάπτυξη.

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η δημόσια συζήτηση περί Αναδιάρθρωσης δεν βοηθά τη χώρα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε εκ νέου – από την Ουάσιγκτον που βρίσκεται – τις σχετικές εικασίες, τονίζοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος θα είχε αυτή.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο Αναδιάρθρωσης εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και τέτοιες καταστροφολογίες της κάνουν κακό, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν θεωρεί την Αναδιάρθρωση αναπόφευκτη. «Αν με ρωτάτε αν υπάρχει ελπίδα, η απάντηση είναι ναι, υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τέτοιες συζητήσεις δεν βοηθούν».

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ξεκάθαρο «όχι» και σε περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου ζητήσει να περάσουν με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων από τη Βουλή τα νέα μέτρα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι σηκώνει την ευθύνη της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

«Σε εκβιασμό των 180 δεν πρόκειται να υποκύψουμε» δήλωσε με νόημα.

Από την πλευρά της η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, χαρακτήρισε σε συνέντευξή της «κοροϊδία» τον ισχυρισμό ότι υπάρχει φιλολαϊκή Αναδιάρθρωση Χρέους, ενώ ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, τόνισε ότι «όσοι συζητούν δημόσια το θέμα της Αναδιάρθρωσης βλάπτουν την πατρίδα». Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, πρότεινε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε «επιθετική Αναδιάρθρωση»χρέους με όρους που θα κρατήσουν όρθια την κοινωνία.

Σαν συμπέρασμα από αυτόν τον νέο γύρο συζητήσεων που άνοιξε η συνέντευξη Κ. Σημίτη αβίαστα προκύπτει, ότι η Κυβέρνηση και ο Μηχανισμός Στήριξης του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ αποκρούουν αυτή τη στιγμή την Αναδιάρθρωση, όμως κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα μπορούσε να προκύψει στο μέλλον, ή τότε όταν θα στηθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα κριθεί αναπόφευκτο και αναγκαίο.

Advertisements