21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

44 χρόνια μετά την ΕΛΛΑΔΑ στο «ΓΥΨΟ»

Γράφει ο Δρ. Αριστείδης Δ. Πάνος – Πολιτειολόγος

Όταν έγινε η «απελευθέρωση» στα Μ.Μ.Ε. και μάλιστα του ηλεκτρονικού τύπου, οι πάντες «εχάρηκαν χαράν μεγάλην».

Αιτιολογία : ότι παρέχεται αφειδώς η πληροφόρηση.

Έσπασε το Κρατικό Μονοπώλιο και άλλα ηχηρά παρόμοια. Βέβαια όλα αυτά εκπορεύονταν από τους ενασχολούμενους με τον Τύπο, οι οποίοι οσφράνθηκαν την εξέλιξη και την νέα πορεία της ενημέρωσης και «απέκτησαν» άδεις τηλεοράσεων, κατ’εξοχήν Δημόσιο Αγαθό, δωρεάν.

Αποτέλεσμα οι «εφημεριδάδες», να βρεθούν ουσιαστικά στο περιθώριο και να γίνουν κυρίαρχοι της ενημέρωσης, εργολάβοι, μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλο-επιχειρηματίες, εφοπλιστές κλπ.

Αποτέλεσμα να παρέχεται «πληροφόρηση» κατά το δοκούν των συμφερόντων τους.

Που ουσιαστικά είναι ο μοναδικός Θεός τους, δηλαδή το κέρδος.

Γεγονότα ιστορικά, Αγώνες για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και άλλες ιδέες πέρασαν, αν δεν τα εξαφανίσουν τελείως.

Έτσι αντί για πληροφόρηση, η πρωτοστατούσα ιδιωτική τηλεόραση, που αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της πληροφόρησης, έχει μεταβληθεί σε «δίαυλο» τρομοκρατίας, εκφοβισμού και «παραλυσίας» της Κοινής Γνώμης.

Οι σκέψεις αυτές γεννήθηκαν απ’αφορμή ότι σήμερα 21η Απριλίου, επέτειο της ειδεχθούς επτάχρονης Τυραννίας των Συνταγματαρχών, «σιγή» επικρατεί καθ’άπασαν την Επικράτειαν και την περιοχή των ερτζιανών σχετικά με το θέμα.

Μόλις μία εβδομαδιαία εφημερίδα έκανε σχετικό αφιέρωμα, η οποία αξίζει να την αναφέρουμε. Είναι η εφημερίδα «Παρασκευή και 13».

Δυο λόγια για το Πραξικόπημα. Το Πραξικόπημα δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία».

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου όταν εισέβαλε στο «Καστρί» την κατοικία του, το Στρατιωτικό απόσπασμα για να τον συλλάβει.

Ο Γ. Παπανδρέου ο «Γέρος της Δημοκρατίας» με τη χαρακτηριστική ευχέρεια στη διατύπωση επιγραμματικών εκφράσεων είπε :

«Ανεμένετο και εγένετο».

Σκοπός των Πραξικοπηματιών ήταν διττός :

Να εμποδίσουν την επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου και της Ενώσεως Κέντρου στην Εξουσία και η «λύση» του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ.

Η Ένωση Κέντρου, παρά την ανατροπή της από την Αποστασία, επέρχετο ραγδαία για να κατακτήσει την εξουσία εκ νέου.

Αυτό δεν το ήθελαν ούτε τα ανάκτορα, ούτε οι συνωμότες αξιωματικοί της Χούντας, ούτε ο Αμερικανικός παράγοντας ο οποίος συναντούσε δυσκολίες εν όψει της ανόδου στο εσωτερικό της Ενώσεως Κέντρου, του κεντροαριστερού Τμήματός του με επικεφαλής τον ραγδαία ανερχόμενο Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Τον Γ. Παπανδρέου δεν τον ήθελαν γιατί αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδιά τους για το Κυπριακό, τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου γιατί αποτελούσε «κάρφο» στους οφθαλμούς τους για την όλη πολιτική τους στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Κατά την διάρκεια της επτάχρονης διακυβέρνησης της χώρας από τους συνταγματάρχες συνέβησαν σημαντικά γεγονότα. Μια αποτίμηση αναλυτική ξεπερνά τα όρια ενός σημειώματος που προορίζεται για μία ιστοσελίδα.

Έτσι, μια απλή παράθεση είναι ενδεικτική αλλά και χαρακτηριστική.

Κατ’ αρχήν ανέδειξε το αδούλωτο ενός αριθμού Ελλήνων πατριωτών που αντιστάθηκαν κατά του Δικτατορικού καθεστώτος στο εσωτερικό με πρωταγωνιστική αντιστασιακή ενέργεια την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον πρωτοήρωα Αλ. Παναγούλη και την αντιστασιακή οργάνωση «Ελληνική Αντίσταση».

Επίσης ένας αριθμός Ελλήνων του εξωτερικού αντιπολιτεύθηκαν την δικτατορία, αποτελώντας μόνιμη και «ενοχλητική» για τους ξένους παρουσία, υπενθυμίζοντας την «Ελληνική τραγωδία» κάτω από την μπότα των συνταγματαρχών αυτών που ζούσαν ως Έλληνες.

Έδειξε ότι ορισμένοι πολιτικοί μας είχαν αδούλωτο το πνεύμα με πρωτεργάτες τους Π. Κανελλόπουλο και Γ. Μαύρο.

Η δραστηριότητα που επέδειξε ο Αν. Παπανδρέου στο εξωτερικό και οι συνεργάτες του στο εσωτερικό της χώρας αποτελούσαν μόνιμο και ενοχλητικό κεντρί στο καθεστώς. Καταδίκες, φυλακές, εξορίες κλπ. ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ανέδειξε όμως μια νέα γενιά πολιτικών.

Έδειξε πως οι «απουσιάζοντες» και «σιωπούντες» δικαιώνονται!.. απαλλάχθηκε η χώρα από το «σπυρί» της Βασιλείας που κατέτρωγε χρόνια τον Ελληνικό Λαό.

Χρέωσε την Ελλάδα για μία τουλάχιστον 20ετία όπως είχε αποδείξει ο οικονομολόγος-καθηγητής Σάκης Καράγιωργας, θύμα και αυτός της Χούντας.

Προπαντός όμως, και αυτό είναι το μέγιστο και έσχιστο, απώλεσε το 40% του Κυπριακού Ελληνικού Εδάφους και δημιούργησε μία Κύπρο αιμοραούσα και ακροτηριασμένη και μια Ελλάδα έκτοτε ανάπηρη.

Advertisements