ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Σημαντικής σημασίας θα είναι, το επόμενο εικοσαήμερο, για την Κυβέρνηση εν όψει της άφιξης της τεχνοκρατικής ομάδας της Τρόικας, προκειμένου να υπάρξει το σχετικό Ο.Κ. για την χορήγηση του τέταρτου μέρους της δόσεως του δανείου των 110 δις.

Έτσι, η Κυβέρνηση καλείται να περάσει από πολλές συμπληγάδες πριν καταθέσει στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ παράλληλα πρέπει να προχωρήσει στην εξειδίκευση των μέτρων και συγχρόνως να διαβουλευτεί με τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία, τα συνδικάτα, αλλά και με τον κομματικό της μηχανισμό, ο οποίος βρίσκεται εν Βρασμώ! Και τούτο διότι το τελευταίο διάστημα οι βουλευτές του κόμματος δεν αποδέχονται αμαχητί όλες τις κυβερνητικές επιλογές και προτάσεις.

Όλα αυτά εν όψει και του γεγονότος ότι η άφιξη της Τρόικας πρόκειται να θέσει υπό έλεγχο τις επιδόσεις των Υπουργείων όσων αφορά τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Και τούτο διότι οι πληροφορίες και όχι μόνο που διακινούνται στους Κυβερνητικούς και Δημοσιογραφικούς κύκλους αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα της Κυβερνητικής Δράσης δεν έχουν τις προσδοκόμενες και επιδιωκόμενες επιδιώξεις.

Ήδη στο θέμα της φοροδιαφυγής τα αποτελέσματα είναι αναποτελεσματικά και παρά την έμφαση στη δημοσιότητα, από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, εν τούτοις οι απολήξεις ήταν ελάχιστες.

Και ενώ θα έπρεπε να το σκέπτονται σοβαρά όσοι φοροδιαφεύγουν και παρ’ ότι ψηφίστηκαν δύο νέοι νόμοι οι οποίοι υποτίθεται ότι θα πάτασσαν την φοροδιαφυγή και ενώ η Τρόικα πιέζει και παρ΄ όλο ότι το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι η υστέρηση των φορολογικών εσόδων ισοδυναμεί με αποτυχία των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί, εν τούτοις η πάταξη της φοροδιαφυγής παραμένει.

Προκειμένου όμως να υπάρξει αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρξει πανστρατιά κινητοποιήσεων, του Κρατικού Μηχανισμού. Και είναι καθήκον και υποχρέωση της Κυβέρνησης να επιτύχει ώστε οι μηχανισμοί, ο Κρατικός Μηχανισμός να λειτουργήσει.

Πάντως, χαρακτηριστικό της αναποτελεσματικότητας της Κρατικής Μηχανής και των ισχνών αποτελεσμάτων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ είναι αφ’ ενός η τεράστια έκταση που έχει πάρει η φημολογία, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, περί αναδιάρθρωσης του χρέους, όσο και η πληροφορία της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ότι ανεξαρτήτως της άφιξης της τεχνοκρατικής ομάδας της ΤΡΟΙΚΑΣ για τον ανά τρίμηνο καθιερωμένο έλεγχο της πορείας της οικονομίας της χώρας, και η άφιξη, στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου των επικεφαλής της Τρόικας ήτοι των Ντομινίκ Στρος-Καν, Ζαν-Κλωντ Τρισε και Όλι Ρεν. Η επίσκεψη βεβαίως δεν επιβεβαιώνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής από την Κυβέρνηση, αλλά οι πληροφορίες υποστηρίζουν, ότι η συνάντηση των τριών οφείλεται στο γεγονός ότι οι δανειστές μας σχεδιάζουν μία νέα πολιτική συμφωνία με στόχο και επιδίωξη ένα νέο αυστηρό οικονομικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Επίσης επιδίωξή τους θα είναι η προσπάθεια να αποσπάσουν την συναίνεση όσων το δυνατόν περισσότερων πολιτικών δυνάμεων του τόπου, αλλά και προσπάθεια να πεισθούν οι αγορές ότι το Ελληνικό πρόγραμμα είναι εφικτό. Εν τω μεταξύ σήμερα πρόκειται η Eurostat να ανακοινώσει το έλλειμμα για το 2010, το οποίο υπολογίζεται μεταξύ 10,4% και 10,6% έναντι αρχικής κυβερνητικής εκτίμησης 9,6%.

Προ αυτής της πραγματικότητας η Κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει τριετές επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο φοροελέγχους σε φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται πλούσια στην κοινωνία αλλά φτωχά όσον αφορά την φορολογική τους συμβολή στην Εφορία.

Το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, και θα κληθούν να υλοποιήσουν στελέχη των υπουργείων τους. Στόχοι του νομοσχεδίου είναι ο εντοπισμός και η επιβολή ποινών στα φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν, η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα τσιγάρα, καθώς και η παρακράτηση του ΦΠΑ όπου διασταυρώσεις απέδειξαν ότι μόνο πέρυσι εντοπίσθηκαν τουλάχιστον 70.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες να μην τον έχουν αποδώσει.

Μεγάλη βαρύτητα αποδίδεται στα κλιμάκια που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους και ιδιαίτερα στη συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας η οποία δημιουργήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, στελεχώθηκε με 100 ράμπο ειδικούς στη δίωξη των φορολογικών και τραπεζικών απατών και οι οποίοι έχουν εξοπλιστεί με τελευταίας γενιάς λογισμικό που χρησιμοποιούνται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του F.B.I. και όπου στις ΗΠΑ ως γνωστόν η φοροδιαφυγή θεωρείται έσχατη προδοσία.

Πάνος Αρμάος

Advertisements