O Ελληνικός Λαός απαιτεί ευθύνη από όλο τον Πολιτικό Κόσμο

Γράφει ο Δρ. Αριστείδης Δ. Πάνος –
Πολιτειολόγος

Η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση η οποία τον έχει οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα.

Και βεβαίως αυτό δεν είναι καμία καινούργια διαπίστωση, δεν «κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνα», το βιώνει καθημερινά σε προσωπικό, οικογενειακό και συλλογικό επίπεδο ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός. Το κυριότερο απ΄ όλα όμως είναι η απαισιοξία, η οποία αρχίζει να διακατέχει τους Έλληνες σχεδόν στο σύνολό τους. Και προπαντός το γεγονός, ότι δεν φαίνεται «φως εις το τούνελ», όπως συνηθίσαμε να λέμε.

Μπροστά σ’ αυτή την τραγική πραγματικότητα η πολιτική ηγεσία του τόπου στο σύνολό της, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, δείχνει να μην στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

΄Ηδη έχουν αρχίσει τα γεγονότα να ξεπερνούν την Πολιτική, Οικονομική, Πνευματική και Κοινωνική Ηγεσία του Τόπου.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της χθεσινής διαμαρτυρίας α λα ισπανικά στις Ελληνικές πλατείες. Δεν θα ασχοληθούμε με το θέμα, γιατί σε άλλη ανάρτησή μας, υπάρχουν λεπτομέρειες, στις ιστοσελίδες μας.

Θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε τα νέα δεδομένα όπως αυτά προέκυψαν από τις εξελίξεις του 24ώρου.

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων αντί για τη συναίνεση οδήγησαν σε προειδοποίηση για Δημοψήφισμα.

Όμως πριν σχολιάσουμε την άποψη για Δημοψήφισμα η «ξαφνική δήλωση» της επιτρόπου κ. Μαρίας Δαμανάκη για «μεγάλες θυσίες ή επιστροφή στη δραχμή», προκάλεσε αναστάτωση στην Ελληνική Αγορά.
Πολλοί εξέλαβαν τη δήλωση της Επιτρόπου ως προειδοποιητικό εκβιασμό, ο οποίος συνδυαζόμενος και με το σενάριο περί Δημοψηφίσματος, που διακινούν κύκλοι του κυβερνητικού στρατοπέδου, οδηγούν σε σύγχυση, η οποία προκαλείται στην Κυβέρνηση από τις πιέσεις της Τρόϊκα, λόγω της αναποτελεσματικότητας από την ακολουθούμενη μέχρι τώρα Πολιτική.

Ποια ήταν όμως τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού?
Μια πρόχειρη και βιαστική αντιμετώπιση δείχνει ότι δεν υπήρξε συναίνεση. Αυτό άλλωστε ήταν και αναμενόμενο. Όμως μία πιο εξειδικευμένη μελέτη των δηλώσεων δείχνει ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ δυνατοτήτων συνεννόησης.

Με εξαίρεση τη στάση του Κ.Κ.Ε και του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ τα άλλα Κόμματα από το ΛΑ.Ο.Σ του κ. Καρατζαφέρη μέχρι τη ΔΗΜ.ΑΡ του κ. Κουβέλη κατέθεσαν προτάσεις και διατύπωσαν απόψεις αρκετές από τις οποίες μπορούν να συζητηθούν, να επεξεργασθούν και να ενσωματωθούν στον κυβερνητικό Προγραμματισμό.

Έτσι απόψεις όπως της κ. Δαμανάκη ή του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος μίλησε και αυτός για Δημοψήφισμα, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, δεν οδηγούν σε λύσεις, απλώς επιτείνουν την αγωνία του Ελληνικού Λαού και θεωρούνται κατ’ εξοχήν άκαιρες.
Και είναι απαράδεκτο απόψεις για Δημοψήφισμα με εκβιαστικά διλλήματα να διακινούνται από το Κυβερνητικό Επιτελείο και οι οποίες έρχονται, αν μη τι άλλο και σε πλήρη αντίθεση, με τη δημόσια έκκληση, που έκανε ο Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι στη Σύσκεψη του ΟΟΣΑ, όπου επεσήμανε «Δίνουμε τη μάχη μας… μέσα στο ευρώ, και οι όποιες φωνές ακούγονται δεν μας αφορούν».
Δήλωση που συνοψίζεται στο πολύ απλό «Αφήστε μας ήσυχους» και η οποία απευθύνεται σε εταίρους και διεθνή μίντια με την προτροπή να μη διακινούν σενάρια εις βάρος της χώρας.

Αυτή η αντιφατική πραγματικότητα σε κυβερνητικό επίπεδο θέτει εκ νέου την άποψη που έχουμε προ πολλού διατυπώσει.
Χρειάζεται στιβαρή διακυβέρνηση. Είναι καιρός ο Πρωθυπουργός να Κυβερνήσει και όχι απλώς να … Προεδρεύει. Όπως είναι καιρός να καθαρίσει την «ήρα από το στάρι», όπως λέει ο Λαός μας, μέσα στην Κυβέρνησή του και το ίδιο του το Κόμμα. Χρειάζεται συνευθύνη. Πρώτα στον Κομματικό – Κυβερνητικό χώρο και σε ολόκληρο το Πολιτικό Προσωπικό (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) στη συνέχεια. Όπως διακριτικά, αλλά πολύ σωστά, έχει επισημάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Advertisements