Η διάψευση των ελπίδων και των προσδοκιών πολλών…

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ: ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΕ

…ήταν το φυσικό αποτέλεσμα του εφησυχασμού όλων

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Το «Προεδρικό Συμβούλιο» των Πολιτικών Αρχηγών που «στήθηκε» χθες, 27 Μαΐου 2011, μετά από εισήγηση και συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο πρώτος βρισκόταν σε αεροπορικό ταξίδι από τη Γαλλία – όπου συνάντησε την ηγεσία των G8 ανάμεσα στους οποίους και τον Πρόεδρο Ομπάμα – προς την Ελλάδα και προφανώς μετά από τη διαβεβαίωση του Προέδρου των ΗΠΑ, ότι θα συνεχισθεί η δανειακή βοήθεια της Τρόικας προς τη χώρα μας, αποδείχθηκε «φούσκα».

Το ζητούμενο της «βιαστικής κίνησης» των δυο πρώτων πολιτειακών παραγόντων «Προέδρου της Δημοκρατίας – Προέδρου της Κυβέρνησης», ήταν η “συναίνεση” των λοιπών πολιτικών Αρχηγών και οπωσδήποτε του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως αυτό δε στάθηκε δυνατό να επιτευχθεί, γιατί όλες οι πλευρές ουσιαστικά παρέμειναν στις θέσεις τους.

Η κρισιμότητα των περιστάσεων δεν έκαμψε κανένα, γιατί όπως ήταν σχεδόν βέβαιο, εξ αρχής καθένας οχυρώθηκε πίσω από τις βολικές κομματικές θέσεις του και μέχρι τέλους παρέμεινε προσκολλημένος σε όλα όσα εξ αρχής ή προ αυτής είχε αποφασίσει. Συναίνεση ή συνενοχή όπως λένε οι αντιλέγοντες δεν υπάρχει.

Κατόπιν τούτου, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει μόνος – “όπως έχει υποχρέωση” ως είπε – αποκλείοντας την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, χωρίς όμως να αποκλείσει την καταφυγή σε άλλους συνδυασμούς και σε αξιοποίηση άλλων σεναρίων. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι και μετά το χθεσινό Προεδρικό Συμβούλιο είναι ανοιχτός σε ιδέες και πρόσωπα που θα εξυπηρετούν τον ταγμένο από τον ίδιο και τις περιστάσεις στόχο και σκοπό.

Ο κ. Πρωθυπουργός εμφανίσθηκε διατεθειμένος να αποδεχθεί μέρος των προτάσεων της ΝΔ, υπό τον όρο ότι θα εγκριθούν και από την Τρόικα, ενώ ο Αρχηγός της ΝΔ πρότεινε συναίνεση πάνω στο δικό του πρόγραμμα («Ζάππειο ΙΙ»).

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατήρησαν, ότι αυτό που αξίζει να τονισθεί για το σύνολο των δεδομένων, όπως αυτά εμφανίσθηκαν την τελευταία περίοδο είναι ότι:

1ον) οι πιστωτές μας – που εμφανιζόντουσαν ότι χωρίς συναίνεση δε θα εγκρίνουν τίποτε – χθες εμφανιζόντουσαν να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και εις την πέμπτη (Ε’) δόση, αρκεί να βάλουν στο χέρι τα «χρυσαφικά και τα ασημικά» της δημόσιας περιουσίας, χωρίς να επιμείνουν ιδιαίτερα στην περίφημη συναίνεση από τους υπόλοιπους πλην της Κυβέρνησης, για τους οποίους φαίνεται δεν είχαν πια πολλές προσδοκίες.

2ον) Ότι τα μικρότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης συνέχιζαν το δικό τους παιχνίδι, από το οποίο αναμένουν κομματικά οφέλη χωρίς να δείχνουν ότι συγκινούνται από την κατάσταση που εντωμεταξύ διαμορφώνεται και η οποία εξανάγκασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απευθύνει δραματική έκκληση προς όλους, που όμως έμεινε χωρίς απάντηση από οποιονδήποτε δεδομένου ότι όλοι επιμένουν στο παιχνίδι τους.

3ον) Ενώ είναι αυτή η κατάσταση στους πολιτικούς οργανισμούς και τις εκδηλώσεις τους ολοένα και μεγαλύτερες μάζες ανοργάνωτου λαού, προστίθενται στους διαμαρτυρομένους με τη μορφή των συγκεντρώσεων των εξεγερμένων, οι οποίοι αποτελούν και το νέο στοιχείο στο «μωσαϊκό» των πολλών και διαφόρων δειγμάτων αταξίας, ακαταστασίας ή και χάους, που καθημερινά και πιο πολύ παρατηρούνται στα δημόσια πράγματα της χώρας.