Στη νέα περίοδο επιστρατεύονται…

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ;;;

…και νέα καταπότια

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η ολοκλήρωση της συζήτησης στο εσωκομματικό επίπεδο και το ενδοκυβερνητικό πεδίο για το “μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα” προσαρμογής, ανοίγει την πολιτική έρευνα σε ένα νέο ερωτηματικό. Τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός με όλα όσα σκέφτεται ή μπορεί να σκεφθεί σε σχέση με τα προσεχή κυβερνητικά σχήματα και βήματα;

Το κεντρικότερο από τα ερωτήματα είναι τι τάχα θα κάνει με την Κυβέρνηση στην οποία ουσιαστικά συχνά καλεί, ακόμη και τους ακραία αντίπαλούς του να συμμετάσχουν στο όνομα της Εθνικής Συναίνεσης, αλλά αυτοί συνήθως αρνούνται πεισματικά.

Παρά ταύτα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι αργά ή γρήγορα η επόμενη βασική του κίνηση δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά ένας Ανασχηματισμός από και δια του οποίου θα σηματοδοτήσει μια άλλη νέα περίοδο προσπαθειών, που θα συνδεθεί με το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο – αν δε συμβεί κάτι εντελώς ανατρεπτικό – θα ψηφισθεί και ορισθεί από την πλευρά της Τρόικας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η “κόπωση” της Κυβέρνησης ύστερα από 20 μήνες αντιμετώπισης της κρίσης, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και για αυτό ο Ανασχηματισμός – δομικός ή μη – κρίνεται αναπόφευκτος και αργά ή γρήγορα – το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού – θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος, αν και ακόμη δεν έχει εντελώς προσδιορισθεί ποιος θα είναι ο χαρακτήρας και το περιεχόμενό του.

Και παρά το γεγονός, ότι η αγορά του χρόνου από τον Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να έχει άλλη μορφή, παρά τη μορφή του Ανασχηματισμού, εντούτοις το πότε αυτό θα σημειωθεί και το τι χαρακτήρα και περιεχόμενο θα λάβει δεν έχει ακόμη ολοκληρωτικά κριθεί.

Μάλιστα, από τις διάφορες εκδοχές που ήδη συζητούνται στα «κυβερνητικά δώματα» η πιθανότερη είναι, ότι: ο Ανασχηματισμός δε θα γίνει πριν από την ψήφιση και καταβολή της πέμπτης (5ης) δόσης και πριν από την επίλυση των προβλημάτων, που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται στην επιφάνεια των πολιτικών πραγμάτων και τα οποία έχουν να κάνουν με το ποιοι δέχονται να βάλουν πλάτη στη φιλο-Μνημονιακή πολιτική της Ελλάδος και ποιοι όχι.

Όμως μια τέτοια εκδοχή – αν επικρατήσει – σημαίνει με μια λέξη ότι ο Ανασχηματισμός παραπέμπεται στις παραμονές της νέας Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αντίθετα αν δεν ακολουθηθεί αυτή η εκδοχή δεν αποκλείεται ο Ανασχηματισμός της Κυβέρνησης να σημειωθεί και νωρίτερα.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατηρούν σε όλα όσα πιο πάνω σημειώνονται, ότι αυτό το οποίο έχει κρίσιμη αξία και σημασία για ένα εποικοδομητικό Ανασχηματισμό είναι ποιοι τάχα θα είναι αυτοί που θα τον υλοποιήσουν και η συνακόλουθη στελέχωση, που θα ακολουθήσει και κατά πόσο θα διαθέτουν τις πραγματικές ικανότητες για να αντέξουν στο βάρος των καθηκόντων, που θα αναλάβουν, χωρίς όλα αυτά να υπαχθούν στη λογική της εσωκομματικής ή μη παρέας ή της συμμορίας συμφερόντων, που μέχρι σήμερα επικρατούσε ολοκληρωτικά.

Advertisements