Όμως και για την Ελλάδα και για το ευρώ…

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ… ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ

…παρέμεινε “μετέωρο” και θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί στην ζωή και στην πράξη

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η υποδοχή των χθεσινών (Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011) αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής των «17» από το οικουμενικό πολιτικό-οικονομικό φάσμα ήταν ποικίλη, αν και κανένας δεν επιτέθηκε κατευθείαν κατά των βασικών αποφάσεων, οι οποίες τελικά ήταν πιο θαρραλέες από εκείνες που συνηθίζουν οι Ηγέτες της Euroland και σε πολλά σημεία ξεπέρασαν τις συγκρατημένες προβλέψεις των πολιτικών αναλυτών και σχεδιαστών των συναντήσεων κορυφής της ΕΕ.

Για το Ελληνικό Χρέος οι φιλο-κυβερνητικές «φωνές» με άκρα ικανοποίηση μίλησαν για ένα νέο “Σχέδιο Μάρσαλ” για την Ελλάδα και τόνισαν ότι με αυτές παρέχεται “χρηματο-οικονομική ανάσα” στη χώρα ύψους 109 δις ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 3,5%, με επιμήκυνση χρέους και αναπτυξιακή βοήθεια.

Οι έγκυρες φωνές της συντηρητικής Αντιπολίτευσης μίλησαν για «μεγάλη ΑΝΑΣΑ» προς την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Το συνολικό ποσό της δεύτερης βοήθειας υπολογίζεται σε 159 δις ευρώ. Από αυτά 109 δις ευρώ θα συνεισφέρουν Ευρωζώνη και ΔΝΤ και 49,6 δις ευρώ ο ιδιωτικός τομέας μέχρι το 2014.

Η βοήθεια δίνεται με χαμηλό επιτόκιο, περίπου 3,5% με περίοδο αποπληρωμής από 15-30 χρόνια και περίοδο χάριτος 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αποκλείεται να προκληθεί «πιστωτικό γεγονός», ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η Ελλάδα να βρεθεί για μικρό χρονικό διάστημα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας” (selective default).

Από την άλλη πλευρά η Αριστερή Αντιπολίτευση τονίζει και υπογραμμίζει ιδιαίτερα το βαθύ και μεγάλο διάστημα του δανεισμού που θα επιβληθεί για πάνω από 30 χρόνια με αβέβαιο μέλλον για την έξοδο της χώρας από τον Διεθνή Οικονομική Έλεγχο και με εμφανή τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της Ελληνικής Οικονομίας ως «selective default» από τους Οίκους Αξιολόγησης.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις Ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) κρίνοντας συνολικά τη χθεσινή απόφαση της Ηγεσίας των «17» και αναφερόμενοι τόσο στο Ελληνικό χρέος, όσο και στο συνυποκείμενο πρόβλημα που αφορά το Ευρώ και τις άλλες εκτός Ελλάδος χώρες από τη μια μεριά του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και των μικρομεσαίων οικονομικών δυνάμεων Ισπανίας-Ιταλίας, παρατηρούσαν ότι είναι αλήθεια πως για πρώτη φορά πάρθηκαν αποφάσεις τέτοιου βεληνεκούς – και για πολλούς παρόμοιας ποιότητας και χαρακτήρα λόγους – ώστε οι Αγορές συνολικά να τις αντιπαρέλθουν με προσοχή, σεβασμό και ίσως φόβο και με προσοχή για να αποφύγουν να δείξουν τα δόντια τους.

Έτσι, οι αντιδράσεις των Αγορών για πρώτη φορά είχαν περίσκεψη και μετριοπάθεια και εστερούντο προκλητικότητας και επιθετικότητας.

Τα πιο πάνω φαινόμενα οδήγησαν πολλούς από τους μέχρι σήμερα ανικανοποίητους παρατηρητές σε άλλου τύπου συμπεριφορά απέναντι στην «Ευρωπαϊκή» στάση, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «θαρραλέα» και «θετική» απέναντι στην προκλητικότητα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Ίσως γιατί σταδιακά το πολιτικό προσωπικό της Ευρώπης αντιλαμβάνεται, ότι ή θα αλλάξει έγκαιρα στάση ή θα υποβιβαστεί σε «βοηθητικό προσωπικό» της ιδιωτικο-καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στην υπηρεσία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που λυμαίνονται τις Ευρωπαϊκές και Δυτικές Αγορές της Ευρώπης των ΗΠΑ και του Κόσμου ολόκληρου.

Advertisements