ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ή ΑΠΛΗ «ΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η βδομάδα που ξεκινά σήμερα (Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011) σημαίνει ουσιαστικά, ότι στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας ο υπό συζήτηση στη Βουλή νέος Νόμος-Πλαίσιο ρίχνει στο τραπέζι των συζητήσεων τα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας για την Ανώτατη Παιδεία της.

Αυτήν την ώρα που ξεκινάει ο Κοινοβουλευτικός Διάλογος δεν είναι γνωστό πού και πώς θα καταλήξει. Αλλά πράγμα απίστευτο κι όμως αληθινό υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα που αφορούν την πρόσφατη ιστορία του, που είναι διαστρεβλωμένα, παραμορφωμένα και ψεύτικα από λόγους προσωπικής ή μικροκομματικής προπαγάνδας ή και προσωπικών μικροτήτων.

Τώρα όσο αφορά το παρόν, υπάρχουν αρκετά δείγματα, ότι είναι πάρα πολύ πιθανή η συναίνεση ή εν πάση περιπτώσει η προσέγγιση πολλών πολιτικών δυνάμεων στις λύσεις που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας – το οποίο μιλά για Μεταρρύθμιση, ενώ το σωστότερο θα ήταν να μείνει στην «Αναρρύθμιση» της Μεταρρύθμισης του 1982, δεδομένου ότι η πραγματική Μεταρρύθμιση έγινε τότε – όταν τροποποιήθηκαν βασικοί θεσμοί όπως εκείνος της αντικαταστάσεως της έδρας του καθηγητή από τον τομέα του συνόλου των διδασκόντων (καθηγητών, επίκουρων καθηγητών, βοηθών κλπ.) .

Με το σημερινό μας σημείωμα δε θα εκταθούμε σε πλάτος και βάθος για όλα όσα θα απασχολήσουν τις ιστοσελίδες μας τις προσεχείς ημέρες, αλλά αυτό το οποίο θα αρκεστούμε να αναφέρουμε σαν ένα είδος προ-ιστορίας, αλλά και κυρίας Ιστορίας της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του 1982 είναι, ότι έγινε μετά από προηγούμενη επεξεργασία αρκετών ετών μετά το 1974 – μέχρι το 1981. Τον Ιούνιο του 1982 επί Υπουργίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΡΥΒΑΚΗ, με Υφυπουργό Παιδείας στην Ανωτάτη Εκπαίδευση τον ΛΙΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟ και στους λοιπούς Εκπαιδευτικούς Τομείς τον ΜΟΡΑΛΗ ΠΕΤΡΟ, Γενικό Γραμματέα δε τον ΡΟΚΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόμοια πρόταση Σχεδίου Νόμου είχε υποβάλει προς την Βουλή των Ελλήνων το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση κατά τα έτη 1977-1981, μετά από προηγούμενη επεξεργασία από τον τομέα Παιδείας του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που είχε επεξεργαστεί ο Επικεφαλής του πιο πάνω τομέα κ. Ελευθέριος Βερυβάκης στην βάση του οποίου και μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία κατά το έτος 1981 επαναδιατυπώθηκε το τελικό Σχέδιο Νόμου της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ.

Με τα σημειώματά μας των προσεχών ημερών, που θα αναρτήσουμε στις Ιστοσελίδες μας θα δώσουμε τα ακριβή στοιχεία του εν λόγω ιστορικού, το οποίο όχι μόνο παραθεωρείται και παραχαράζεται – όχι μόνο από την άγνοια αλλά και από τις κακοπροαίρετες σημερινές διαθέσεις μερικών παραγόντων ή ψευδοπαραγόντων (πολιτικών, συγκροτημάτων τύπου, δημοσιογράφων κλπ. κλπ.), που ονειρεύονται να ξαναγράψουν επί τη βάση παραχαραγμένων ψευδών την Ελληνική Ιστορία για λόγους ευδιάκριτους, βρώμικους και σκοτεινούς.

Αλλά επ’ αυτών θα επανέλθουμε στα εν συνεχεία σημειώματα, που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Advertisements