ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΑΧΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ή…

ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΤΑΧΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ?

….ΣΕ ΝΕΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ?

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η αιφνίδια αναγγελία της Έκτακτης Συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκέλας Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί άλλαξε την βάση των προβληματισμών που επικρατούσαν μέχρι εκείνη την στιγμή σε σχέση με την Οικονομική Κρίση και για το ποια ήταν και είναι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας για την αντιμετώπιση της.

Οι συζητήσεις για το Ευρωομόλογο ή για νέα Έκτακτα Σχέδια έπαψαν προς το παρόν να αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα όλων όσων αναζητούσαν λύση για το πρόβλημα του δανεισμού με φτηνό κόστος από τα Ευρωπαϊκά Κράτη και στην επιφάνεια ξαφνικά «εκτοξεύτηκε» ένα άλλο θέμα, που έχει να κάνει με την αλλαγή και την υιοθέτηση ενός ολοκληρωτικά νέου «ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ» – πολύ αυστηρότερου και ειδικότερου από αυτό που σήμερα ισχύει – χωρίς την ύπαρξη και λειτουργία του οποίου οι «Θεωρητικοί» αυτής της ιδέας δεν θεωρούν ότι είναι δυνατή η λειτουργία οποιασδήποτε Ευρωζώνης του παρόντος ή του μέλλοντος.

Ανεξάρτητα πάντως από το νέο παρεμπίπτον θέμα – οι συζητήσεις για το Ευρωομόλογο δεν πρόκειται να σταματήσουν δεδομένου ότι καμιά από τις μικρότερες και δυνατότερες χώρες τις Ευρώπης δεν μπορεί να βγει από μονή της στις Αγορές και να αξιώσει συμφέροντα επιτόκια όταν αυτές έχουν παρόμοιες διαθέσεις με αυτές που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα.
Για αυτό ανεξάρτητα από προτεραιότητες συζητήσεων το Ευρωομόλογο θα μείνει στην “άτυπη” ατζέντα της Euroland. Η απάντηση όμως σε σχέση με αυτό κανένας δεν γνωρίζει ποτέ και πως θα δοθεί και σε σχέση και συνδυασμό με ποιους ορούς κι προϋποθέσεις είναι δυνατό να θεωρήσει ο τρίτος ανεξάρτητος παρατηρητής ότι αυτό θα προχωρήσει και θα αναπτυχθεί.

Οι Πολιτικοί Παρατηρητές ,που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις Πολιτικές Εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε) αρκέστηκαν στα πιο πάνω ελάχιστα σχόλια σε σχέση με τις τελευταίες ειδήσεις – που και ανεξάρτητα από όλα όσα την επόμενη εβδομάδα θα δουν το φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με τις πρωτοβουλίες των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Κρατών – χωρίς να αποτολμούν εικασίες και εικοτολογίες σε συναφή
θέματα προκειμένου να προηγηθούν τα γεγονότα που θα δημιουργηθούν απευθείας από όσους είχαν την πρωτοβουλία της συγκλήσεως της επόμενης Τρίτης.
Όμως δυο θέματα δεν μπορούν να αποσιοποιηθούν εντελώς. Πρώτον το γεγονός ότι άλλη μια φορά αιφνίδια εμφανίζεται η φημολογία για αποβολή της Ελλάδος από την Ευρωζώνη και δεύτερο το γεγονός, ότι η επιχειρηματολογία που κατά εποχάς σταθερά επανέρχεται σε σχέση με τα πιο πάνω θέματα – ότι χωρίς την αυστηροποίηση του «Συμφώνου Σταθερότητας» για το Ευρώ δεν είναι κατορθωτή η λειτουργία της ζώνης του Ευρώ(Euroland) – κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στις συζητήσεις που γίνονται στην Euroland και προβάλεται ασταμάτητα από τον άξονα Γερμανίας-Γαλλίας που δίδουν τον τόνο και καταστρώνουν την επίσημη ατζέντα των συζητήσεων.

Advertisements