Ακάθεκτη προχωρά από τα «φιρμάνια» και τους «τσαμπουκάδες»……

Η ΤΟΥΡΚΙΑ «ΠΑΙΖΕΙ με τη ΦΩΤΙΑ» στην Ανατολική ΜΕΣΟΓΕΙΟ….

…. στην αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ν.Α. Μεσόγειο!!!

Τι τάχα θα ΚΑΝΟΥΝ η ΚΥΠΡΟΣ και η ΕΛΛΑΔΑ????

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής


Κάθε ώρα και στιγμή που περνά η αντιπαράθεση Τουρκίας – Ισραήλ αγριεύει.

Ξεκίνησε σαν αφορμή ρήξης μεταξύ τους, με την άρνηση της Ισραηλινής Εξουσίας να ζητήσει συγνώμη για τα συμβάντα στο Τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» κοντά στη Λωρίδα της Γάζας το 2010, αλλά επεκτάθηκε και άπλωσε παντού.

Εύκολα και γρήγορα η περιοχή άρπαξε και αρπάζει φωτιά με αφορμή, αλλά και βαθύτερη αιτία πια την ΑΟΖ και το Φυσικό Αέριο, που βρίσκεται στην «κοιλιά» της Ν.Α. Μεσογείου και εμπίπτει στην Ισραηλινή – Κυπριακή – Ελληνική ΑΟΖ, για τις οποίες έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες με μεγάλες ξένες Πολυεθνικές και τα γεωτρύπανά τους, που ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε υπόγειες γεωτρήσεις στον υποθαλάσσιο χώρο της Ισραηλινής και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτών των γεγονότων και των προοπτικών, που αυτά υποκρύπτουν, η Τουρκία χθες ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ισχύ όλων των εμπορικών και στρατιωτικών συμφωνιών με το Ισραήλ, ενώ ενισχύει την παρουσία της στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε μάλιστα σε Σύσκεψη τον νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Νετσντετ Οζάλ, με τον οποίο συζήτησαν για περισσότερο από μια ώρα, το νέο σκηνικό που θα υπάρξει στην Ν.Α. Μεσόγειο από σήμερα.

Ο Ερντογάν λίγο πριν τη Σύσκεψη δήλωνε «η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη» και συνέχισε «το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα Ύδατα αυτά, άλλωστε το Ναυτικό της Τουρκίας έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπει από τις Βάσεις της Μαρμαρίδας και της Αλεξανδρέτας στην περιοχή».

Αυτό που δεν είπε, αλλά το οποίο όλες οι κινήσεις της Κυβέρνησής του υπονοούν είναι ότι έχει ενεργό διεκδίκηση αναπτύξει για όλον τον υπόγειο πλούτο της περιοχής, ανεξάρτητα από το σε ποιον πραγματικά ανήκει ο πιο πάνω με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο έχουν παρθεί αποφάσεις για την ενεργό δράση της «Μεσογειακής Ασπίδας», η οποία από το 2006 με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έχει συγκροτηθεί.

Στο Πολιτικο – Διπλωματικό επίπεδο η μεν Τουρκία εκδήλωσε την απόφασή της για απέλαση του Ισραηλινού Πρεσβευτή, ο δε Ισραηλινός εκπρόσωπος δήλωσε για λογαριασμό της Κυβέρνησής του ότι «δε θέλει περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών του το Ισραήλ με την Τουρκία.Όμως, έχει πολλά αυτή να χάσει, αν εξακολουθήσει μια εξτρεμιστική πολιτική σαν κι αυτή που έχει χαράξει».

Εν τω μεταξύ η Κύπρος, η οποία την 1η Οκτωβρίου εγκαινιάζει τη λειτουργία του γεωτρύπανου στην περιοχή του «Οικοπέδου 12», που γειτνιάζει με την Ισραηλινή ΑΟΖ, παρακολουθεί άγρυπνα τις εξελίξεις, που την αφορούν αμεσότατα.

Είναι σε αυτό το σημείο χαρακτηριστική η δήλωση του Ινάλ Μπατού, στελέχους του Κόμματος της Αντιπολίτευσης CHP, που λέγει ότι «ο πραγματικός κίνδυνος για την Τουρκία δεν είναι το Ισραήλ, αλλά η εκμετάλλευση του Ισραήλ από τους Ελληνο – Κύπριους για την εξόρυξη των Πετρελαίων» και έκλεισε λέγοντας «οι Ελληνο-Κύπριοι προσπαθούν να σύρουν την Τουρκία σε μια διαμάχη».

Την ίδια ώρα οι Κύπριοι διαδηλώνουν την εμμονή τους στις συμφωνίες και στα σχέδια, για την αναζήτηση Αερίου και Πετρελαίου στις γνωστές περιοχές για τις οποίες και οι Τούρκοι έχουν πια ανοικτά εκδηλώσει βλέψεις και διαθέσεις επίθεσης, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει μεν εκδηλωθεί για την Ελληνική ΑΟΖ, όμως – όπως πολλά σημάδια δείχνουν – καιροφυλακτεί μήπως και μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις περιοχές Νότια της Κρήτης και γειτονικά προς την Κύπρο.

Την ίδια ώρα τόσο η Ε.Ε., όσο και η Αθήνα παρακολουθούν ανήσυχοι τις εξελίξεις και ζητούν ψυχραιμία, δεδομένου ότι όλοι διακρίνουν ότι ο γνωστός «νταής» της περιοχής, ο Τούρκος, προκειμένου να επιβάλλει τη δική του πολιτική, απειλεί τους πάντες, ζητώντας συμμόρφωση με τα «φιρμάνια» και τους «τσαμπουκάδες» για να «βάλει χέρι» στον πλούτο των γειτονικών Κρατών και περιοχών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται οι περιοχές και τα Δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι Π. Π. – ΣΙΕ και παρακολουθούν με ανησυχία την νέα εκδήλωση της Τουρκικής θρασύτητας και επιθετικότητας, εκτός των άλλων διερωτώνται με αγωνία, τι τάχα θα κάνουν η Κύπρος και η Ελλάδα στο νέο θέατρο των γεγονότων της Ν.Α. Μεσογείου, που άμεσα τις ενδιαφέρει και τις αφορά, όχι μόνο συνεπεία της άμεσης γειτνίασης με αυτές, αλλά και για λόγους ενεργών συμφερόντων, η εκμετάλλευση των οποίων είναι άκρως αναγκαία και για την ανακούφιση από την Οικονομική Κρίση στην οποία βρίσκονται και περιδινούνται.

Advertisements