Ο νέο – Οθωμανικός «τσαμπουκάς»…

O NEO OΘΩΜΑΝΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ….ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΞΕΓΕΙΡΕΙ την ΕΥΡΩΠΗ

… συνεχίζεται και στις Ζώνες της Ν.Α. Μεσογείου!!!

Νέο «θέατρο ΠΟΛΕΜΟΥ» η Ν.Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ????

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Χθες 8 Σεπτεμβρίου 2011 οι Βρυξέλλες, απάντησαν αυστηρά στις απειλές της Άγκυρας κατά της Λευκωσίας, για τις σχεδιαζόμενες για την 1η Οκτωβρίου 2011 εξορύσεις Φυσικών Πόρων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αρμόδιος Επίτροπος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές, ενώ υπογράμμισε τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων είναι η σύναψη Διμερών Συμφωνιών με βάση το Δίκιο της Θάλασσας.

Στην γραπτή ανακοίνωσή του ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, καλεί την Τουρκία να απόσχει από κάθε είδους απειλή, ενέργεια ή πηγή έντασης, που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών, ενώ εκφράζει την απογοήτευση της Commission για τις απειλητικές δηλώσεις των Τούρκων Αξιωματούχων.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται σαφής αναφορά στα Κυριαρχικά Δικαιώματα των Κ- Μ της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Δικαιώματός τους να προχωρούν σε Διμερείς Συμφωνίες με βάση το Κοινοτικό Κεκτημένο, το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, επιμένει στις απειλές « η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ισραήλ να εκμεταλλευτεί του Φυσικούς Πόρους στην Ν.Α. Μεσόγειο», διακήρυξε μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα και προανήγγειλε πως εφεξής θα συνοδεύουν οποιοδήποτε Τουρκικό σκάφος μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία έχει ήδη πάρει μέτρα για να εμποδίσει την εξόρυξη Φ. Αερίου στην Κύπρο από το Ισραήλ.

Οι Π.Π. – ΣΙΕ θεωρούν αναγκαίο να υπενθυμίσουν ότι έχουμε σε προηγούμενες αναρτήσεις σημειώσει ότι η ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν το Δικαίωμα στις αντίστοιχες Χώρες – αφού προηγουμένως διακηρύξουν τα Δικαιώματά τους επί των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών – να διεξάγουν έρευνες για την αναζήτηση Ενεργειακών Υλικών, όπως είναι το Πετρέλαιο και το Φ. Αέριο και σε αυτές τις έρευνες να είναι ελεύθερες χωρίς στρατιωτική παρεμπόδιση από τρίτους π.χ. Τουρκία, να αναπτύξουν καταρχάς ερευνητική και εν συνεχεία οικονομική δραστηριότητα επί των Φυσικών Πόρων, που θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν από το βυθό της θάλασσας.
Εξάλλου θεωρούμε αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι τα Δικαιώματα των αντίστοιχων Κρατών έχουν αναγνωρίσει Κράτη και Δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία κ.ά. και συνεπώς, σε περίπτωση ενεργού διενέξεως, να υπάρχει η ένδειξη ότι από πλευράς Διεθνούς Συμπαράστασης «οι θέσεις» των αντιστοίχων Κυβερνήσεων θα είναι παρά τω πλευρώ των Κυβερνήσεων των Χωρών, που νομίμως ασκούν Δικαιώματα των Ζωνών των αντιστοίχων Θαλασσιών Ζωνών.
Συνεπώς, οι ενδεχόμενες απειλές και επιθέσεις των Τούρκων θα πέσουν στο κενό και θα βρουν τη Διεθνή Κοινότητα απέναντί τους.
Παρά ταύτα οι Π.Π. – ΣΙΕ θεωρώντας ότι το “modus operandi” των Νεότουρκων, θα οδηγήσει τα πράγματα σε κάποιου τύπου Τουρκική παρέμβαση, και κάποιου τύπου αναμέτρηση ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντα και Κράτη για τα αποθέματα Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου, που υπάρχουν στις αντίστοιχες Θαλάσσιες Ζώνες, που σήμερα αμφισβητούνται και έχουν τεθεί στο στόχαστρο των Κρατών και των Εταιριών εκμετάλλευσής τους αναμένουν γεγονότα και αντιπαραθέσεις, που θα κατασκευάσουν “θερμό” ή “ψυχρό” μέτωπο σ’ αυτή την περιοχή.

Advertisements