ΠΟΛΙΤΙΚΟ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ παράγοντες και «ΠΡΟΦΗΤΕΣ» της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ σκέπτονται και συσκέπτονται……

Η ΤΥΧΗ της ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ και το EUROGROUP της ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Η ΤΥΧΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ

…για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη

και τον Κόσμο !!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Σήμερα και αύριο (16 και 17/9/20011) στην Πολωνία συνέρχεται και συνεδριάζει το ίσως «αποφασιστικότερο» στην ιστορία του Eurogroup, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη αρμόδιο Συμβούλιο.

Αν και έχει άτυπη μορφή, αναμένεται να σημαδέψει την ιστορία της Ευρωζώνης, καθώς για πρώτη φορά θα μετάσχει ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, σε μια σαφή ένδειξη των ανησυχιών, που διαπνέουν τις ΗΠΑ για την πορεία της Διεθνούς Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό ζήτημα, όπως αποκάλυψε ο Επίτροπος ‘Ολι Ρεν – ο οποίος προέβλεψε πως η Ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ουσιαστικά θα φτάσει σε επίπεδο στασιμότητας στα τέλη του έτους, ενώ συνοδευτικό της παρουσίας του κείμενο, που έχει υποβληθεί στους 17 Υπουργούς, προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατάρρευσης του Χρηματο-Πιστωτικού Συστήματος, λόγω Ύφεσης – οι Υπουργοί θα συζητήσουν όλα τα μέτρα, που ελήφθησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση – τα οποία χαρακτήρισε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων, αλλά απέφυγε να τα χαρακτηρίσει επαρκή. ‘Επειτα από αυτή τη συζήτηση θα αποφασισθεί κατά πόσον «έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις» για να επιστρέψει η ΤΡΟΪΚΑ στην Αθήνα – και άρα να ολοκληρωθεί και η έκθεσή της, που θα επιτρέψει την εκταμίευση της 6ης δόσης του πρώτου δανείου “σωτηρίας” της Ελληνικής Οικονομίας.

Σε σχέση με όσα αφορούν στενότερα την Ελλάδα, και σχετίζονται με τα γεγονότα και τη στάση της Γερμανικής Κυβέρνησης, έγκυρες πληροφορίες από τους κόλπους της τελευταίας, θέλουν να σημειώνεται και μέχρι τη στιγμή να μην έχει εντελώς εξαφανιστεί, “εντεινόμενη διαμάχη” στους κόλπους της Γερμανικής Κυβέρνησης για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της Ελληνικής Κρίσης.
Η πιο πάνω διαμάχη τροφοδότησε σενάρια, που κάνουν λόγο ακόμα και για το τέλος του Κυβερνητικού Συνασπισμού της Α. Μέρκελ.

Παρότι η Μέρκελ προσπάθησε στις αρχές της εβδομάδας να βάλει τέλος στη συζήτηση για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, οι Φιλελεύθεροι (FDP) επιμένουν σε ανοικτή δημόσια συζήτηση για το Ελληνικό ζήτημα, αγνοώντας ουσιαστικά τις συστάσεις της Καγκελαρίου.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας προς την Τagesspiegel, υπογραμμίζει ότι «θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν απαγορευμένες σκέψεις (με αυτό αναφέρεται στην παλαιοτέρα αξίωσή του για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας) … μια Κυβέρνηση οφείλει να εκφράζει ότι θεωρεί σωστό και να μην επηρεάζεται από τις Αγορές».

Οι Π.Π – ΣΙΕ σε σχέση με την πιο πάνω κρίσιμη και αποφασιστική Συνεδρίαση, παρατηρούσαν τα κάτωθι:

Πρώτο : Είναι πράγματι εντελώς αποφασιστική η αυριανή Συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο για την Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Παγκόσμιας Οικονομίας και αυτό φαίνεται από πολλά και διάφορα δείγματα επερχόμενης Κρίσης, ανάμεσα στα οποία – ισχυρό δείγμα αποτελεί και το ξαφνικό ενδιαφέρον του γνωστού “αρπακτικού” μεγαλο – επενδυτή Σόρος, ο οποίος ξαφνικά μετά την Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Σαρκοζί – Παπανδρέου για την αποδέσμευση της 6ης δόσης, έσπευσε να κάνει διάφορες εκτιμήσεις και προβλέψεις :

Η πρώτη εξ’ αυτών αποτελεί την δική του «προφητεία» ότι η πτώχευση δεν θα αποφευχθεί για την Ελλάδα «παρά το γεγονός ότι οι Πιστωτές εξασφάλισαν από τον κ. Παπανδρέου πλήρη υποταγή και δέσμευση έναντι της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Προέδρου της Γαλλίας». Κατά τον Σόρος οι Ευρωπαϊκές Αρχές έφτασαν στο τέλος του δρόμου με την πολιτική του «απλά κλωτσάω το τενεκεδάκι πιο κάτω».
Όμως στην πραγματικότητα στο βάθος αυτό που είναι σίγουρο και θέλει να πει ο Σόρος, είναι: ότι για την μείωση των ελλειμμάτων η πολιτική που θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δείγματα, θα σπρώξει την Ευρωζώνη σε μια περίοδο παρατεταμένης Ύφεσης.

Δεύτερο : Αυτό μπορεί να οδηγήσει επίσης στην κατάρρευση των Τραπεζικών Συστημάτων και Οικονομιών “υπεράνω υποψίας κατάρρευσης” προς εξελίξεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Όπως τονίζει αυτό θα έχει ανυπολόγιστες πολιτικές συνέπειες για τον Κόσμο ολόκληρο.
Οι Π.Π – ΣΙΕ μετά τα πιο πάνω επισύρουν την ιδιαίτερη προσοχή των Πολιτικών – Οικονομικο – Κοινωνικών παρατηρητών και αναλυτών στη Συνεδρίαση του Eurogroup της Πολωνίας, οι αποφάσεις του οποίου θα δώσουν μια εικόνα του Πολιτικο – Οικονομικού σφυγμού των Πολιτικών Αρχηγών ΗΠΑ – Ε.Ε. σε σχέση με τα σήμερα παρασκευαζόμενα και εξελισσόμενα σε κλίμακα Ευρωζώνης – εντός της οποίας και η Ελλάδα – και ολόκληρου του Κόσμου.

Advertisements