ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ για τον ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ υπ’ αριθμ. 4

Μια μέρα πριν από την 15η Σεπτεμβρίου 2011 (ημέρα Πέμπτη), κατά την οποία το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, του Υπουργείου Πολιτισμού, επρόκειτο να κρίνει για να εγκρίνει ή να απορρίψει τη χωροθέτηση του Ανδριάντα του Αλέξανδρου Παναγούλη στην Πλατεία Δικαστηρίων της οδού Πανεπιστημίου, έναντι του «ΡΕΞ», είχαμε εκδώσει την υπ. αριθ. 3 ανακοίνωση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Διαγωνισμού για τον Ανδριάντα, προκειμένου να καταστήσουμε ευρύτερα γνωστό το γεγονός, αλλά και να πληροφορήσουμε όλο το Λαό για την κρίση του Συμβουλίου, η οποία τελικά δια παμψηφεί αποφάσεώς του, υπήρξε θετική και εγκωμιαστική για το έργο.

Μετά το πιο πάνω γεγονός είμαστε υποχρεωμένοι ως εξουσιοδοτημένοι από τους Αγωνοθέτες (Ένωση τ. Βουλευτών – Ευρωβουλευτών και ΠΝΥΚΑ 21ος Αιώνας – Συναγωνιστών Αλέξανδρου Παναγούλη) αφενός μεν για να ευχαριστήσουμε τους συντελεστές της πιο πάνω αποφάσεως, και να εκφράσουμε την ελπίδα των Αγωνοθετών, ότι το ταχύτερο δυνατόν θα ολοκληρωθούν και οι απολειπόμενες διαδικασίες για την τοποθέτηση του Ανδριάντα στην εγκεκριμένη ήδη θέση.

Ιδού πως «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 16ης Σεπτεμβρίου 2011 αναγγέλει το γεγονός και τα όσα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνεδριάσεως του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, του Υπουργείου Πολιτισμού:

Στην πλατεία Δικαστηρίων θα στηθεί άγαλμα του Αλέκου Παναγούλη

Ο ανδριάντας που ξεπερνά τα δύο μέτρα φιλοτεχνήθηκε από τον Αχιλλέα Βασιλείου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2011, 15:17

Ο ορειχάλκινος ανδριάντας του αγωνιστή φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου

Την έγκρισή του για τη χωροθέτηση του αγάλματος του Αλέκου Παναγούλη στην πλατεία Δικαιοσύνης της οδού Πανεπιστημίου (έναντι του Ρεξ) έδωσε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Κατά τη συζήτηση μάλιστα όλα τα μέλη του Συμβουλίου εκφράστηκαν θετικά για την τοποθέτηση του ανδριάντα στο συγκεκριμένο σημείο -για το οποίο άλλωστε έχει αποφασίσει παμψηφεί το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων-, αλλά και στην Αθήνα γενικότερα. Είναι θέμα του δήμου όμως πλέον να αποφασίσει πότε θα τοποθετηθεί το έργο, δεδομένου ότι ο ορειχάλκινος ανδριάντας του Παναγούλη έχει ήδη φιλοτεχνηθεί.

Με ύψος που ξεπερνά τα δύο μέτρα το άγαλμα, έργο του γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου παριστάνει τον αγωνιστή σε νεαρή ηλικία και με τα στρατιωτικά ρούχα που φορούσε κατά την εμφάνισή του στο Στρατοδικείο όπου παραπέμφθηκε για την απόπειρα εναντίον του δικτάτορα Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968. (Η απόφαση εκτέλεσης μάλιστα είχε ανακοινωθεί στις 17 Νοεμβρίου)

Η δημιουργία ανδριάντα του Αλέκου Παναγούλη (πρωτοβουλία της Ενωσης τ. Βουλευτών – Ευρωβουλευτών, Κίνησης Πολιτών ΠΝΥΚΑ 21ος Αιώνας – Συναγωνιστών Αλέξανδρου Παναγούλη) άρχισε στις 20 Οκτωβρίου 2008 ύστερα από την απόφαση του τότε προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα να καλυφθεί μέρος της δαπάνης του έργου. Η υπόθεση πέρασε στη συνέχεια στο δήμο Αθηναίων, ακολούθησε η προκήρυξη δημόσιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού και τώρα απομένει η εγκατάσταση του μνημείου.

Δια της παρούσης υπ.αριθ. 4 ανακοινώσεως της Κριτικής Επιτροπής γίνεται σε όλους γνωστό το εν λόγω γεγονός και διατυπώνονται οι ευχαριστίες των Αγωνοθετών, προς άπαντες τους Συντελεστές και Κριτές δια την πρόοδο του έργου.

Το μόνο που πλέον απομένει για την εγκατάσταση του Ανδριάντα είναι η νεότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων, που όλοι πιστεύουν ότι θα επαναλάβει την πρώτη προηγούμενη.

Αναμένουμε μετ’ ελπίδων.

Ο Πρόεδρος της Κριτικής – Καλλιτεχνικής Επιτροπής

Ελευθέριος Βερυβάκης

Π. Υπουργός – Βουλευτής

Advertisements