Η Ελληνική ΑΟΖ : στα λόγια «παίζει»…..

ΟΙ «ΣΟΥΛΤΑΝΟΙ» ΔΙΑΤΑΖΟΥΝ τον “OΜΗΡΟ” που πάει να συναντήσει την «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» :

STOP γιατί …. «ΤΡΥΠΟΥΜΕ» και ΕΜΕΙΣ

….στα έργα δεν «παίζει»….. ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ!!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Το γεωτρύπανο της Αμερικανικής εταιρείας Noble Εnergy έχει αρχίσει να τρυπά στο «Οικόπεδο 12», με την ονομασία «Αφροδίτη», κι αν όλα πάνε καλά η Κύπρος μπαίνει πολύ σύντομα στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη. Αυτό μοιάζει απίστευτο για τους πολλούς. Αλλά μπορεί να συμβεί.

Η ‘Αγκυρα, παρά τις διαδοχικές άγριες άναρθρες κραυγές της, παρακολουθεί το γεγονός, που ανοίγει την πόρτα μιας νέας εποχής στην Κύπρο συνεχίζοντας τη ρητορική των απειλών, όμως ανήμπορη μάλλον να το εμποδίσει.
Ο Ερντογάν ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική, πούλησε «νταηλίκι» για να σταματήσει τους Κύπριους από το σχέδιο, με το οποίο σκοπεύουν να γίνουν μέλος του «Club του Πετρελαίου» και εκτόξευσε στην αρχή της επιχείρησης για έρευνες Αερίου στη Ν.Α. Μεσόγειο, μια «δέσμη απειλών» – περιλαμβανομένου και του «θερμού επεισοδίου»- ώστε να μη γνωρίζει κανείς ποια απειλή μπορεί να υλοποιηθεί. Με την πάροδο των ημερών το σκηνικό άρχισε να ξεκαθαρίζει. Το «θερμό επεισόδιο» ξεθώριασε.
Σχεδόν τώρα μοιάζει απίστευτο.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε εξάλλου Αμερικανικές διαβεβαιώσεις, ότι δεν πρόκειται να παρενοχληθεί η Αμερικανική εταιρεία Noble στο έργο της.

Αν και Τουρκικά Πολεμικά πλοία και αεροσκάφη βρίσκονται στην περιοχή, καμιά απειλή δεν υλοποιείτε γιατί άλλο είναι ότι «θα βγάλουμε τον στόλο» και άλλο δυο τρία σκάφη να παρακολουθούν εκ του μακρόθεν και από την επιτρεπόμενη απόσταση τις κινήσεις της Αμερικανικής πλατφόρμας.

Δεν είναι όμως μόνο Τουρκικά πολεμικά στην περιοχή, είναι και Ισραηλινά, πιο κοντά στην πλατφόρμα, ενώ πετούν μη επανδρωμένα Ισραηλινά ελικόπτερα, καταγράφοντας και την πιο μικρή κίνηση. ‘Εχουν να προστατέψουν και αυτοί δικά τους συμφέροντα. Η Ισραηλινή Delek συμμετέχει με 15% στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Noble, η οποία, ως γνωστόν, κάνει την ίδια δουλειά και στα «οικόπεδα» του Ισραήλ και στο περίφημο κοίτασμα «Λεβιάθαν».

Επομένως το εύρος των «αντιποίνων», που υποσχέθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίζεται σε δύο κινήσεις, που όμως δεν είναι χωρίς σημασία.

Πρώτον, η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα αρχίσουν τις δικές τους έρευνες και γεωτρήσεις βόρεια της Πάφου σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας, για να καθορίσουν και να ορίσουν την «Υφαλοκρηπίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», η οποία, όμως θα είναι στην πραγματικότητα Υφαλοκρηπίδα μη αναγνωρισμένου κράτους από τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Κοινότητα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι :

«Οι έρευνες της Τουρκίας θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, ίσως και εντός της εβδομάδας».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι «η Νότια Κύπρος με το Ισραήλ και την Ελλάδα έχουν ανακοινώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη, κι εμείς τώρα θα κάνουμε το ίδιο βήμα με την ΤΔΒΚ» και κατέληξε : «Αυτή η αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι αμφισβητούμενη. Εμείς τους είχαμε πει ότι δεν είναι σωστό να κάνουν τέτοιο βήμα σε μια αμφισβητούμενη περιοχή. Νομίζω ότι και οι δικές μας εργασίες μπορούν να αρχίσουν εκεί». Δηλαδή, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ Νότια του Καστελόριζου.

Εάν όλα αυτά θα συμβούν ο μόνος που στην πραγματικότητα θα απουσιάζει θα είναι η Ελλάδα…γιατί ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ!

Δεύτερον, οποιαδήποτε προοπτική συμφωνίας στις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού – αν υποτεθεί ότι υπήρχε – εξασθενεί. Περί αυτού οι Τούρκοι επίσημοι δεν αφήνουν περιθώρια. Χρεώνουν μάλιστα στην Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι με την έναρξη των γεωτρήσεων έκανε «επιλογή δύο κρατών στην Κύπρο» και συνεχίζουν μιλώντας για Κυπριακή προβοκάτσια σε βάρος των Ελληνοτουρκικών Κοινοτήτων.

Υπάρχει όμως κι ένα τρίτο σημείο : η Τουρκία επαναφέρει την απειλή τώρα – που είχε και παλιότερα εκτοξεύσει – ότι θα “παγώσει” τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, εάν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιούλιο του 2012. Έτσι με όλα όσα μέχρι στιγμής υπάρχουν και συμβαίνουν κατά τη γνώμη έμπειρων διπλωματών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος έντασης άγνωστης διάρκειας και έκβασης.
Όμως οι πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν την αποτυχία των Τουρκικών διαβημάτων στην Αμερική. Ειδήσεις της τελευταίας στιγμής μιλούν για απόκρουση του διαβήματος του Υπ. Εξωτερικών Νταβούτογλου από την Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον, η οποία υπερασπίστηκε το Δικαίωμα της Κύπρου στα Δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής ΑΟΖ στα Δικαιώματα επί της Θαλάσσιας Ζώνης πέριξ της Κύπρου.

Οι Π.Π.- ΣΙΕ αυτή ακριβώς τη στιγμή υπογραμμίζουν ότι, ο μόνος που πραγματικά υστερεί από τη συνολική προετοιμασία και το διπλωματικό παιχνίδι είναι η Ελλάδα, η οποία στην πραγματικότητα όχι μόνο “δεν έχει διακηρύξει την Ελληνική ΑΟΖ”, αλλά και – σύμφωνα με τους ειδικούς, ενός των οποίων τη γνώμη έχουμε αναρτήσει (Ηλία Κονοφάγου) – ο δρόμος τον οποίο ακολουθεί μάλλον απομακρύνει, παρά επιταχύνει τις διαδικασίες επίτευξης του αντικειμενικού στόχου για τα Ελληνικά Συμφέροντα, τα οποία στα λόγια “προάγονται”, στα έργα όμως “απορρίπτονται”, αφού είναι χωρίς προστασία στο πεδίο των γεγονότων.

Το μόνο ερώτημα συνεπώς που μπαίνει είναι … τάχα τα πιο πάνω συμβαίνουν αθέλητα ή ηθελημένα από την Ελληνική Κυβέρνηση, που για τα μόνα που μιλά είναι όσα πρέπει να αποφευχθούν και όχι όσα πρέπει να γίνουν.

Για αυτό τα μόνα τα οποία λέγονται είναι π.χ. ότι εμείς δεν στρατικοποιούμε την Κρίση, γιατί έχουμε επιχειρήματα, που τα ακούει η Διεθνής Κοινότητα. Ενώ η Τουρκία απειλεί γιατί δεν διαθέτει τα δικά μας “ατού”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ερώτημα μένει και επιμένει: τάχα η Κυβέρνηση «παίζει καθυστέρηση» και τα έργα της αποτελούν επιλογή «μη συμμετοχής ή όχι» στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, γιατί είναι αδύνατον να γίνει πιστευτό πως δεν είναι δυνατή η άμεση πρόοδος στην υπόθεση της Ελληνικής ΑΟΖ και η επιτόπια Ελληνική παρουσία και με Στρατιωτικές Μονάδες, που θα’καναν τον «Σουλτάνο της Άγκυρας και τους Πασάδες του» να το ξανασκεφτούν, αφού θα γνώριζαν ότι κινδυνεύουν με πραγματική εμπλοκή σε πολυμέτωπο επεισόδιο με οδυνηρές και για αυτούς συνέπειες.

Advertisements