Η Συμφωνία έρχεται (ίσως σήμερα) όμως μόνο μετά…

Ο «ΤΡΟΪΚΑΝΟΣ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ» ΔΙΨΑ και ΖΗΤΑ…

ΝΕΟ ΑΙΜΑ

…την “άνευ όρων” παράδοση της Κυβέρνησης στους νέους όρους

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Τηλεδιάσκεψης, άρχισε να απλώνεται αισιοδοξία στην Ελληνική πλευρά και να διακρίνονται δείγματα Συμφωνίας Τρόικας-Κυβέρνησης, όμως την ίδια ώρα γινόταν σαφές, ότι αυτό θα γίνει μόνο μετά τις νέες θυσίες – που σαν προϋπόθεση θέλουν από την Τρόικα να έχει η Ελλάδα – προκειμένου να πεισθούν για να προχωρήσουν και στα επόμενα βήματά τους.

Η νέα πορεία θα ξεκινήσει με την 6η δόση, όμως αυτό είναι μόνο η αρχή (η οποία πάντως αξιώνει σκληρούς όρους) προκειμένου να προχωρήσει για να ολοκληρωθεί προς την έναρξη διαδικασίας των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου 2011.

Μετά τα πιο πάνω γίνεται κατανοητό, ότι η επίσπευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το πιο πάνω σημείο τέθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τους επικεφαλής της Τρόικας στην χθεσινή πρώτη (συνεχίζεται σήμερα μετά τις 19:00 η δεύτερη) Τηλεδιάσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους Εκπροσώπους της Τρόικας (Πωλ Τόμσεν, τον Ματίας Μορς και τον Κλάουζ Μαζούτ ΕΚΤ).

Οι εν λόγω Εκπρόσωποι της Τρόικας απείλησαν τους Έλληνες Συνομιλητές τους, ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα αμέσως η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου για νέο Δάνειο θα είναι «νεκρή».

Όμως, τα “πικρά μέτρα” που αξιώνουν εξανάγκασαν τους Έλληνες συνομιλητές τους σε σκληρές και αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις, που επειδή χθες δεν εξάντλησαν ολόκληρη την ύλη των σημείων, που βρισκόντουσαν στο τραπέζι θα συνεχισθούν σήμερα με πιθανότερη κατάληξη τη Συμφωνία, αφού βέβαια πιο μπροστά θα εξασφαλισθεί να προσφερθούν τα «ιερά σφάγια και το αίμα», που αξιώνει ο «Τροικανός Μινώταυρος» από την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια με κάλυψη τις χρηματικές ανάγκες του Δημοσίου της χώρας της χώρας για το 2011 και 2012 και υπόσχεση για την πρόοδο της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που περιπαθώς επιζητεί η Κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα σημειώνεται – ιδιαίτερα από τους παρατηρητές – ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος άλλαξε «τροπάριο», ίσως γιατί μετά την συντριβή των Ελεύθερων Δημοκρατών στις τοπικές εκλογές, λόγω της αντιευρωπαϊκής στάσεώς τους δηλώνει, ότι: “θα ήταν καταστροφικό πολιτικό μήνυμα η συζήτηση, για εκδίωξη χωρών από την Ευρωζώνη”, ενώ εξάλλου πάνε καλά οι Διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση για την επάνοδο της Τρόικας στη χώρα.

Μετά όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, οι πολιτικοί παρατηρητές, εκτιμούν ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά η μια στην άλλη και οι δυο μαζί κοντά σε Συμφωνία Κυβέρνησης-Τρόικας για τα μέτρα της 2ετίας 2011-2012, το «κλείδωμα» των οποίων προαπαιτείται για να εκταμιευθεί η 6η δόση το αργότερο ως τα μέσα Οκτωβρίου και να ανοίξει ο δρόμος για την πρόοδο της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου 2011.

Ενδεχόμενη Συμφωνία σήμερα – που αυτή τη στιγμή θεωρείται βέβαιη – και η οποία θα πραγματοποιηθεί σε νέα “τηλεδιάσκεψη” που έχει προγραμματισθεί για τις 19:00 η ώρα, θα σηματοδοτήσει τη χορήγηση ρευστότητας στο Δημόσιο με την επιβολή όμως πλέγματος σκληρών μέτρων, με μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις στο Δημόσιο, ενδεχομένως και εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου και αποδοχή των λοιπών όρων, που χθες και σήμερα θέτει η Τροικα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται μέτρα των οποίων το κόστος φτάνει στα 2 δις ευρώ για φέτος, ώστε να μην απειληθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στα 17,1 δις ευρώ, ενώ για το 2012 εκτιμάται καταρχήν ότι απαιτείται προσαρμογή τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατηρούσαν ότι:

1ον) Η Κυβέρνηση και η Τρόικα επανειλημμένα μέχρι τώρα έχουν πέσει έξω στην «σύλληψη και επιβολή» μέτρων – τα οποία είτε διότι υπήρξε λάθος στη σύλληψη, είτε γιατί υπήρξε αδυναμία στην επιβολή – έχουν εκθέσει επανειλημμένα τόσο την Κυβέρνηση στην Τρόικα και τους Ευρωπαίους όσο και την Κυβέρνηση στους Έλληνες, αλλά και τους δυο στα μάτια όλων.

Αποτέλεσμα είναι ο Ελληνικός Λαός και οι Έλληνες να βρίσκονται πράγματι κάτω από την ανηλεή πίεση των κερδοσκοπικών δυνάμεων που απελευθερώνει η οικονομική κρίση και οι κερδοσκοπικές δυνάμεις των Αγορών – οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη επιθετική ανάπτυξη να επιτίθενται με “βαρβαρότητα” στα εισοδήματα και τον τρόπο ζωής του Ελληνικού Λαού.

2ον) Μέχρι τώρα συχνά έχουν σημειωθεί διαφωνίες για το σε ποια μέτρα πρέπει να υπάρξει Συμφωνία ανάμεσα στην Τρόικα και την Κυβέρνηση. Αλλά και που να δοθεί η έμφαση και η προσπάθεια να υπάρξουν επιεικέστερες μεταχειρίσεις τουλάχιστον προς το παρόν, με αποτέλεσμα διάφορες τριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές, που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, δηλαδή σε εκείνο που κινεί την επιβολή των μέτρων κατά των απλών πολιτών, είτε ως απλών ατόμων είτε ως ομάδων. Όμως, πάνω σε αυτό το θέμα οι προβλέψεις των παρατηρητών είναι, ότι οι πιο πάνω τριβές θα ενταθούν και θα πολλαπλασιαστούν.

3ον) Ενόψει του γεγονότος, ότι το ύψος του χρέους, αλλά και η δομή και λειτουργία της Ελληνικής Οικονομίας είναι αδύνατο να βάλει μπροστά μια γρήγορη Ανάπτυξη της Οικονομίας και μια γρήγορη Επανάκαμψη της Ανάπτυξης, όλα όσα αυτή την στιγμή αφαιρούνται ιδιαίτερα από τις φτωχές λαϊκές και εργατικές τάξεις, ερεθίζουν τις μεγάλες πλειοψηφίες και συσσωρεύουν “κοινωνική πυρίτιδα”, αφού δεν τους αφήνουν καμιά ελπίδαμε αποτέλεσμα να μην αποκλείεται πλέον η οποιαδήποτε κοινωνική έκρηξη και η οποιαδήποτε Λαϊκή Αντίδραση ή και Εξέγερση.

Για αυτό οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. παρατηρούν, ότι το κύμα των αντιδράσεων είναι ήδη μεγάλο και θα μεγαλώνει διαρκώς, δεδομένου ότι η πίεση των πραγμάτων δεν αφήνει περιθώρια διαφορετικής συμπεριφοράς στις μεγάλες λαϊκές μάζες και συνεπώς θα πρέπει να αναμένονται νέες και μεγαλύτερες τριβές ανάμεσα στις δυο πλευρές – την Ελληνική και εκείνη της Τρόικας – αλλά και ανάμεσα στην Εξουσία και τις Λαϊκές Τάξεις, οι οποίες αισθάνονται, ότι πλήττονται χωρίς ελπίδα “ανταπόδοσης” των θυσιών και των κόπων των λαϊκών μαζών από αποφάσεις ξένων και οι οποίες πρόσθετα δεν γίνονται κατανοητές και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε συναίνεση και αποδοχή.

Μετά τα πιο πάνω οι Π.Π.-ΣΙ.Ε. θεωρούν, ότι όλα όσα αυτή τη στιγμή συμβαίνουν στις συνεννοήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές, πρέπει να αιτιολογηθούν από την Κυβέρνηση προς τον Ελληνικό Λαό κατά τρόπο αποφασιστικό και πειστικό, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να αναμένονται ειδών-ειδών αυθόρμητες και ακαθοδήγητες εκρήξεις και ανατροπές από τις μεγάλες λαϊκές μάζες, οι οποίες έχουν χάσει πια την υπομονή τους και αναμένεται κάποια στιγμή να αντιδράσουν, φτάνοντας μέχρι εξέγερση.

Οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. εξάλλου, θεωρούν ότι την ίδια ώρα άδικα διασύρεται ιδιαίτερα στο εξωτερικό η Ελλάδα και ο Ελληνικός Λαός από ειδών-ειδών ομάδες, που διαθέτουν τα μέσα, ιδιαίτερα στα ξένα ή ντόπια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) ή στα ξένα, ως επί το πολύ περιοδικά και εφημερίδες.

Οι πλατιές Λαϊκές μάζες την πιο πάνω δικαιολογημένη οργή τους δεν μπορούν να συγκρατήσουν και για τον πρόσθετο λόγο, ότι η παρούσα συγκυρία και οι προσπάθειες για έξοδο από την Κρίση – και των άλλων Λαών, αλλά και του Ελληνικού Λαού – προερχόντως γίνονται και για λόγους που συνδέονται στενά αφενός μεν με τη ζωή στην Ελλάδα και τα επίπεδα Λαϊκής Διαβίωσης, αλλά αφετέρου και γιατί στην παρούσα κρίσιμη φάση της Παγκόσμιας Οικονομίας για τη διάσωση και στήριξη του ευρώ – χάριν του οποίου γίνεται και η προσπάθεια από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως, ελάχιστη προϋπόθεση για να μπορεί το πιο πάνω να προχωρήσει και να στηριχθεί – και στις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών – είναι όλα αυτά να γίνονται με την προοπτική και το όραμα μιας Ευρώπης που θα μπορεί “να ανήκει σε όλους”.

Advertisements