ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ

Γράφει ο Δρ. Αριστείδης Δ. Πάνος, Πολιτειολόγος

Επειδή, όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας «ουκ εν τω πολλώ το ευ» το σημείωμα αυτό θα αρκεστεί σε λίγες ενδεικτικές επισημάνσεις σχετικά με τις θέσεις, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αν. Σαμαρά, τις οποίες κατέθεσε κατά την καθιερωμένη επίσκεψή του στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σαμαράς παρά την άποψη και εκτίμηση, που μέχρι και την εκλογή του στην αρχηγία της Ν.Δ. επικρατούσε, δηλαδή ότι επρόκειτο περί ενός συγκρατημένου, υπεύθυνου και σοβαρού πατριώτη πολιτικού, εν τούτοις με τις θέσεις και απόψεις που διατυπώνει σχετικά με το ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ της χρεοκοπίας ή όχι της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ αποδεικνύεται το λιγότερο πολιτικά ανευθυνο-υπεύθυνος.

Αλλά και πέραν αυτού διατυπώνει έναν πολιτικό λόγο ακραίο και ελαφρώς φασίζοντα, που προσδιορίζει πολιτικό υπερφίαλης νοοτροπίας, αλλά και χαρακτηριστικής σκληρής ταξικής αντίληψης.

Να προσδιορίσουμε τους πολιτικούς αυτούς χαρακτηρισμούς.

1) Είπε ο κ. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη: «Η Ευρώπη γνωρίζει ότι το Μνημόνιο απέτυχε και θα θελήσει να δώσει μια ευκαιρία σε μια κυβέρνηση που είναι κατ’ εξοχήν φιλοευρωπαϊκή και θα έχει ισχυρή λαϊκή εντολή μετά από εκλογές».

Εδώ ανακύπτουν τα εξής ερωτηματικά πως γνωρίζει ο κ. Σαμαράς ότι οι Ευρωπαίοι παραδέχονται ότι το Μνημόνιο απέτυχε και γιατί θα του δώσουν την ευκαιρία να ξαναδιαπραγματευτεί μαζί τους; Μήπως είναι ο «εκλεκτός» του πολιτικού ευρωπαϊκού συστήματος ο κ. Σαμαράς και θα του κάνουν το χατήρι; Να η φασίζοσα λογική του!

Αλλά και από πού γνωρίζει ότι θα έχει την δεδηλωμένη σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση όταν αναφέρεται σε μια ενιαία κεντροδεξιά, η οποία αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Λ.Α.Ο.Σ. και την Δημοκρατική Συμμαχία του κ. Καρατζαφέρη και κ. Μπακογιάννη αντιστοίχως αποκαλώντας μάλιστα τα ανωτέρω δύο κόμματα «Καλύβα του Καραγκιόζη»; Να η υπερφίαλη πολιτική νοοτροπία!

2) Έχει προσκολληθεί σε ένα επιχείρημα που αφορά την φορολογία. Όταν δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα δικαιωθεί η θέση του, ότι η μείωση των φόρων θα αυξάνει τα έσοδα, επειδή τους μειωμένους φόρους θα σπεύσουν να πληρώσουν περισσότεροι φορολογούμενοι στην χώρα μας.

και αυτά τα ισχυρίζεται όταν η πρόσφατη εμπειρία έχει αποδείξει ότι ενώ από το 2005 η Κυβέρνηση Καραμανλή – σε ένα ανασχηματισμό της οποίας συμμετείχε ως υπουργός της και ο κ. Σαμαράς – αποκλιμάκωνε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, είχε μειώσει τα φορολογικά βάρη στα ακίνητα με ιδιαίτερα ευνοημένη μάλιστα τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο υποχρεώνοντας τον τότε υπουργό οικονομίας κ. Αλογοσκούφη να πει στη Βουλή την περιβόητη φράση «πιάσαμε πάτο στα έσοδα».

Εδώ απλώς να σημειώσουμε ότι η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή ήταν μια κατ’ εξοχήν «ταξική» υπέρ των πλουσίων και κατεχόντων μεγάλη ακίνητη περιουσία οπαδών της Ν.Δ. Τέτοια φορολογική πολιτική μας προτείνει ο κ. Σαμαράς;

Να η σκληρή ταξική αντίληψη του κ. Σαμαρά.

Να κλείσουμε αυτές τις λίγες σκέψεις με δυο ακόμη παρατηρήσεις.

Α) Ο κ. Σαμαράς ξιφούλκησε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα εξαπέλυσε βολές κατά της ομογάλακτής του πολιτικά κ. Μέρκελ. Και νομίζει ότι με τέτοια τακτική θα του χαριστούν άμα επιδιώξει να διαπραγματευθεί; Μήπως συμβεί στην Ελλάδα ότι συνέβη μετά τις εκλογές του ’20 που απώλειά τους από τον Ελ. Βενιζέλο, έδωσε την ευκαιρία στους «συμμάχους» να απαγκιστρωθούν από τις υποχρεώσεις προς τη χώρας μας και επήλθε η Μικρασιατική Καταστροφή;

Β) Ο «υπερ» πατριώτης κ. Σαμαράς δεν είπε λέξη για τα τεκταινόμενα αυτήν την περίοδο γύρω από τις ΑΟΖ και τις έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων.

Γιατί;

Advertisements